x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Grigore Leşe Povestea horilor

Povestea horilor

de Costin Anghel    |    05 Mai 2008   •   00:00

Prea puţine materiale discografice. Mult prea multă pasiune pentru a fi “prinsă” pe un compact disc. Grigore Leşe.

Prea puţine materiale discografice. Mult prea multă pasiune pentru a fi “prinsă” pe un compact disc. Grigore Leşe.

 

Putem consi­dera că am reuşit un lu­cru mare. Să-l con­vin­gem pe Gri­gore Leşe să accepte rea­lizarea unei Ediţii de Colecţie dedicate lui şi, mai ales, ca Jurnalul Naţional să editeze un CD cu o parte din horile-i atît de dragi. Un material discografic special, unic. De ce este atît de aparte, ce-i dă unicitatea? Veţi în­ţelege dacă veţi citi po­vestea CD-ului Gr­i­gore Leşe, spu­să chiar de interpret.

 

PE URMELE VIE­ŢII. “Acest CD este o po­veste despre dragoste, de­spre viaţă şi despre moarte. Muzica începe de undeva şi se termină cînd nu te a­ş­tepţi”, afirmă Leşe. În fapt, este şi povestea interpretului, dezvăluită prin intermediul cîntecelor.

 

Jurnalul Naţional: De ce apare aşa de greu încă un CD Leşe?

Grigore Leşe: “Nu am fost un adept al imprimărilor şi cred că nu orice muzică suportă înregistrarea. De ce? Muzica ţărănească din vatra sa­tului este în general o mu­zi­că interiorizată, unde mă­ies­tria îmbinării elementelor tradi­ţio­nale, gradul de trăire emo­ţio­nală, talentul şi sensi­bi­litatea executantului, exteriorizarea sinceră, spontană a stărilor sufleteşti sînt esen­ţiale. Nu îmi place să fiu în­re­gistrat/ filmat atunci cînd ho­resc. Prefer ca emoţia să ră­mî­nă în sufletul celor pre­zenţi, iar cîntecul să moară acolo, pentru a putea renaş­te mai puternic la următorul concert. De altfel, nu cred că din punct de ve­dere tehnic s-a atins o ase­me­nea perfor­man­ţă încît să-mi poată fi citit sufletul. Acum 25 de ani cîntam într-un fel, acum 10 ani altfel, mîine Dumnezeu ştie ce va mai fi. Întotdeauna am o altă stare, o altă trăire, dar încerc de fiecare dată să spun o poveste adevărată de­spre viaţa mea, despre dor şi dragoste, despre refugieri şi război, despre pragurile im­por­tante din viaţa omului: naş­tere, nuntă, cătănie, moar­te. Prin voce încerc să recreez imaginea comunităţii ţără­neşti din universul măr­gi­nit de hotarele satului, ce tră­ieşte încă cu rădăcinile în mit.

 

Pentru editarea acestui material am propus un re­per­­toriu di­vers: muzici şi struc­turi melodice din ­stratul vechi, cîntece strofice, hori de unul singur, cîntece din dife­rite ritualuri. Nu lipsesc cîn­te­cele din ceremonialul de nun­tă, semnalele de toacă, scri­sorile de pe front, cîntecele de cătănie sau cele despre re­fu­giere şi război. Nu toate me­lodiile fac parte din stra­tul vechi, unele sînt mai recente, de acum 100-150 de ani. Am inclus şi piese din genul neo­ca­zional. Aici îmi dau mă­su­ra, şi asta o fac de cînd mă ştiu. Majoritatea pieselor de pe acest CD reprezintă înre­gis­trări din concerte, deoare­ce am ţinut foarte mult la sta­rea din momentul interpre­tă­rii, la since­ritatea transmiterii emoţiei. Sper ca fiecare as­cultător să se regă­seas­că în cel puţin o hore de pe acest CD de colecţie”.

Grigore Leşe este acompaniat pe acest CD de Colecţie de grupul instrumental Marius Sabo, la piesele: 5, 7, 9, 10, 17, 23 şi grupul instrumental Ovidiu Barteş la piesele: 2, 3, 4, 8, 12, 14, 15.

 

 

Tehnică

“Interpretul de muzică tradiţională, din orice ţară ar fi el, are obligaţia să-şi dez­­volte calităţile naturale ale vocii, păstrîndu-i însă am­prenta locală. Vocea moş­tenită nu se ­«şlefu­ieşte» în stilul muzicii culte, pentru a nu-i răpi acea pros­­pe­ţime, acea originali­tate în re­darea sentimen­telor într-un mod sonor spe­cific, nealterat. În piesele alese pentru această Edi­ţie de Co­lecţie folosesc registrul de piept, care dă specificitate muzicii ţără­neşti şi se carac­terizează printr-o tensiona­re a muş­chiului vocal, a flu­xului de aer glotic şi a comprensiunii me­diane. Presiunea subglotică creşte, sunetul devine mai bogat în armo­nice acute”.

×
Subiecte în articol: lese grigore leşe 5 mai 2008