x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Holograf O stea aprinsă pe cerul rockului

O stea aprinsă pe cerul rockului

de Anca Alexe    |    02 Noi 2009   •   00:00
O stea aprinsă pe cerul rockului

Spre sfârşitul anilor '80, Holograf şi-a creat propriul stil. Promovează un rock melodios pentru un public divers. În 1983 a apărut discul "Holograf 1", de altfel şi primul material de succes al formaţiei. Anul 1986 şi prima vară de turneu la Costineşti au pregătit terenul tinerilor interpreţi.



Cu o dotare tehnică solidă şi cu ambiţia de a intra în rândul trupelor mari, pentru Holograf a fost de ajuns un turneu prin toată ţara ca să devină un nume din ce în ce mai prezent. Au imprimat materialul pentru disc şi s-au hotărât să devină nişte profesionişti - să trăiască din muzica lor.

Rezultatul? Trei albume noi: "Holograf 2", "Holograf 3" (care a înregistrat record de vânzări) şi "Holograf 4" (primul maxisingle). Acestea au însemnat anii 1987, 1988, 1989. Au înregistrat un succes enorm cu piese precum "Suntem aici doar pentru voi", "Balada controlorului", "Vino", "Paşi spre viitor" şi "Oriunde te vei afla".

ÎMPREUNĂ
Decembrie 1989. Cortina de fier a căzut, şi Vestul, zărit până atunci doar prin intermediul casetelor video şi revistelor, era gata să fie cucerit. Primele deplasări, în Franţa şi Anglia, în prima parte a lui 1990, le-a demonstrat că muzica lor nu cunoaşte graniţa limbii.

Au traversat şi momente dificile. În ţară, muzica românească de orice fel fusese măturată de cea străină care, după decenii de cenzură, exploda în radiouri, televiziuni şi discoteci. Politica şi ziarele atrăgeau şi ultimul interes. Cei de la Holograf au considerat o bună soluţie plecarea peste hotare. În '91, '92 şi '93, trupa a cântat în Olanda, în cluburi şi discoteci, reuşind astfel să rămână împreună şi să înveţe multe din sistemul perfecţionat al pieţei muzicale europene. În ţară au lansat albumul "Banii vorbesc" şi au mai cântat sporadic.

ETAPĂ NOUĂ
Anul 1994 a fost unul al reînvierii muzicale în România. Lumea a început să se sature de muzica străină şi să redescopere trupele româneşti. Piaţa publicitară a început să organizeze noi evenimente, şi lucrurile au prins aripi. Vechea tripletă de aur a rockului românesc (Iris, Holograf, Compact) şi-a reluat locul în inimile publicului, având de luptat însă cu o altă ameninţare - fiecare an aducea un nou curent. Holograf a reuşit să iasă din complexul de trupă bătrână şi să-şi vadă de treabă.

În 1995 a apărut albumul "Stai în poala mea", încă tributar rockului anilor '80. Anul 1996 aduce "69% Unplugged", colecţie de piese celebre ale grupului. Adevăratul succes a început în 1998, cu albumul "Supersonic", succes ce a umbrit orice altă realizare muzicală şi a demonstrat că Holograf, în ciuda vârstei, este de abia la începutul unei noi etape. "Ţi-am dat un inel", "Dincolo de nori" şi "Vreau o minune" erau fredonate peste tot în ţară. Albumul "Undeva, departe", din 1999, a produs hitul cu titlu omonim, iar "Holografica", apărut în noiembrie 2000, a spulberat recordurile de vânzări. "Să nu-mi iei niciodată dragostea" şi "Vine o zi" au căpătat o notă comună: cântece de neuitat.

RECORDURI

Mai presus de palmares, de succese sau de înfrângeri, Holograf a arătat că dragostea pentru muzică a unor tineri, prietenia lor şi ambiţia de a merge mai departe pe această cale pot transforma un vis în realitate.

"Pur şi simplu" este concluzia acestei stări de lucruri. Compus, aranjat şi înregistrat de Holograf, albumul a fost prima realizare complet independentă, moment în care grupul a considerat că are experienţă suficientă că să-şi decidă singur drumul. Zece piese noi îşi aşteptau confruntarea cu publicul, atât prin radio şi TV, cât şi prin cele 50 de zile de turneu ce au completat promovarea acestui disc, transformând anul 2003 într-unul dintre cei mai importanţi ani din viaţa formaţiei.

Discul "Pur şi simplu" a ridicat din nou recordul vânzărilor la peste 250.000 de unităţi şi a scos în circulaţie cinci piese ce au devenit hituri.

2006 a fost anul de lucru pentru următorul album, "Taina", reprezentând rodul a trei ani şi jumătate de aşteptări, conţine zece piese, zece noi poveşti, zece noi speranţe. Primăvara lui 2009 a sosit cu o nouă producţie intitulată, bineînţeles, "Primăvara începe cu tine", un album ce cuprinde noua piesă cu acelaşi nume, plus o selecţie cu 15 dintre cele mai frumoase balade ale trupei.

Cu proiecte, înainte!

Holograf nu se opreşte aici! Cu entuziasm şi dorinţă de lucru, membrii îndrăgitei formaţii pregătesc, până la sfârşitul anului acesta, un nou proiect. Până atunci însă, fanii trupei trebuie să cunoască discografia completă a "holografilor": "Holograf 1" - 1983, "Holograf 2" - 1987, "Holograf 4" - 1988, "Holograf 4" - 1989, "World Full Of Lies" - 1990, "Banii vorbesc" - 1992, "World Full Of Lies" - 1993, "Stai în poala mea" - 1995, "Holograf 69% Unplugged" - 1996, "Supersonic" - 1998, "Undeva departe" - 1999, "Holografica" - 2000, "Best of Holograf - Dimineaţă în altă viaţă" - 2002, "Pur şi simplu" - 2003, "Taina" - 2006, "Primăvara începe cu tine" - 2009.

×
Subiecte în articol: holograf