x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ilie Balaci O reparaţie morală

O reparaţie morală

de Dragos Stoica    |    19 Mar 2010   •   00:00

Ideea de a scoate o Ediţie de Colecţie şi un DVD conţinând imagini din cariera lui Ilie Balaci nu este nouă. În ultimii ani, Gazeta Sporturilor i-a omagiat pe  alţi doi foşti mari jucători români în acelaşi fel.

Cu Hagi e ­simplu: brand-ul său se vinde cel mai bine în continuare, aproape toţi am crescut cu el şi ne înfiorăm aducându-ne aminte de golurile cu Ţara Galilor, Columbia şi Argentina, ca să numim doar câteva repere dintr-o carieră admirabilă.

În ceea ce-l priveşte pe Dobrin, acesta a fost mereu aureolat de imaginea ­geniului neînţeles şi nedreptăţit de la ­Campionatul Mondial din Mexic '70, când n-a apucat nici măcar să se schimbe pentru a lua loc pe bancă după embargoul total impus împotriva sa de Angelo Niculescu. Din păcate, Dobrin ne-a părăsit în urmă cu doi ani şi jumătate, prilej cu care toate poveştile din jurul său au revenit imediat în actualitate, de parcă mereu aşteptăm un asemenea moment pentru a ne putea omagia valorile.

Prin apariţia acestui DVD, lui Ilie Balaci i se face o reparaţie morală. În toate clasamentele şi ierarhiile întocmite de microbişti, ziarişti, antrenori şi jucători, fostul lider al "Craiovei Maxima" se află acolo, pe podium, unde ordinea nici nu mai contează. De-abia când încercăm să-i departajăm pe Dobrin, Balaci şi Hagi apare subiectivismul fiecăruia. Ani buni, Balaci a fost uitat, marginalizat, nebăgat în seamă. Bine că au curs râuri de cerneală despre tatuajele şi dopajele "Briliantului" Mutu sau despre femeile din viaţa ­"Diamantului" Adrian Cristea, dar am lăsat neşlefuită poate piatra cea mai preţioasă.

×
Subiecte în articol: ilie balaci