x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Corifeul

de Anca Alexe    |    17 Mar 2008   •   00:00

Din galeria ma­rilor interpreţi ai muzicii populare româneşti face parte şi Ion Dolănescu…

Din galeria ma­rilor interpreţi ai muzicii populare româneşti face parte şi Ion Dolănescu…

 

O  popularitate ieşită din co­mun l-a im­pus. A apă­rut în muzica populară ca un adevărat fenomen care a generat şi generează în continuare epigoni. A creat în mu­­zica muntenească şi ol­te­neas­că un stil de interpretare pe care generaţii întregi de tineri au încercat să-l imite. Etnomuzicologul şi realizatorul de emisiuni folclorice Elise Stan ne vor­beş­te despre cel care a doinit cu “glasu-i de aur”: “După de­bu­tul său ar­tistic din anul 1960, când a cântat la Târgo­viş­te alături de Maria Tănase, într-un spectacol al Orchestrei de muzică populară “Chindia”, Ion Dolănescu a avut o as­cen­siune rapidă cucerind ini­mile iubitorilor de cântec popular atât datorită vocii sale calde, bine timbrate, expresive, cât şi prin frumuseţea doinelor, ba­ladelor, cântecelor de dra­goste şi dor, a cântecelor de joc pe care le-a însufleţit cu o remarcabilă sensibilitate artistică”.

 

UN SIMBOL. Perso­nalitate controversată, iubit, de unii mai mult, de alţii mai puţin, dar niciodată contestat, Ion Dolănescu rămâne fără îndoială unul dintre ti­tanii muzicii populare ro­mâ­neşti. “Înzestrat de Dumne­zeu cu har şi talent, continuă Elise Stan, iscusit interpret nu numai al folclo­rului, dar şi al romanţelor, al cântecelor de petrecere, al cântecelor de lume ale mu­zicii orăşeneşti de largă accesibi­li­tate, rămâne simbolul artistului nedemitizat.

O perioadă de vârf a ca­rie­­rei sale artistice a consti­tuit-o cea în care a cântat îm­preună cu Maria Ciobanu. Pu­blicul i-a îndrăgit enorm pe cei doi interpreţi care formau un cuplu nu doar pe scenă, dar şi în viaţă. Lumea se călca în picioare la concertele lor, iar spectacolele se ţineau cu casa închisă. De aceea, în anul 2004, când am reuşit împreună cu fiul lor, Ionuţ Dolă­nescu, să-i împac, toată lumea s-a bucurat. Nu doar publicul din România, dar şi românii din diaspora au lăcrimat când minunea împăcării celor doi corifei ai muzicii populare româneşti s-a petrecut în direct, în cadrul emisiunii «O vede­tă… populară» a Tele­viziu­nii Române.

 

MĂRIA SA. Era în ianuarie 2004 când maestrul Ion Dolănescu aniversa 60 de ani. După 30 de ani de absenţă de pe scenă, cuplul Maria Ciobanu – Ion Dolă­nes­cu a cântat din nou în faţa a mii de spectatori aflaţi în Piaţa Sfatului din Braşov, pe scena Festivalului Internaţional “Cerbul de Aur” şi în faţa a milioane de telespectatori din ţară şi străinătate care au urmărit programul “Tinereţe fără bătrâneţe” în direct pe cinci continente, prin intermediul postului TVR Internaţional. De ­atunci, cei trei artişti, Maria Ciobanu, Ion Dolănescu şi fiul lor, Ionuţ Dolănescu, au apărut împreună într-un concert memorabil, grandios, la Sala Palatului din Bu­cureşti şi au înregistrat, tot împreună, un album.

Şi toate acestea au în­sem­nat enorm pentru Ion Do­lă­nescu, dar şi pentru public. Pentru Elise Stan “tot ceea ce a făcut şi face în conti­nuare maestrul Ion Do­lă­nescu este pentru public, pentru a nu-şi dezamăgi admiratorii. «Marele Juriu, care în fond te atestă este Măria-Sa pu­blicul. Pentru acest stăpân al destinului meu am căutat în permanenţă să fac mai mult, şi mai mult, să-i ofer noutatea, cuvântul pe care ar dori să-l spună, sentimentul pe care ar dori să şi-l exprime. Dacă am reuşit acest lucru, mă declar împli­nit!». Iată dorinţa unui mare artist, Ion Do­lănescu”.

 

“Ion Dolănescu a avut o ascensiune rapidă cucerind inimile iubitorilor de cântec popular atât datorită vocii sale calde, bine timbrate, expresive, cât şi prin frumuseţea doinelor, baladelor, cântecelor de dragoste şi dor, a cântecelor de joc”.

Elise Stan

×
Subiecte în articol: dolanescu