x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Iris Show in SUA

Show in SUA

08 Oct 2007   •   00:00

In turneul Iris din SUA şi Canada, Cristi a simţit rezerva nord-americanilor faţă de cei din Europa de Est.

Inainte de a vorbi despre experienţele trăite "afară", Cristi il laudă pe Cosmin Nicoară, managerul formaţiei. "Are şcoala lui Aurel Mitran, unde şi-a făcut ucenicia, şi am lucrat cu el şi cu opt ani in urmă, iar din 2002 a venit la noi cu totul. Işi face treaba foarte bine, cu toate că are problemele lui cu familia, are deja un copil, trebuie să nască soţia lui o fetiţă. Normal că e greu, e foarte greu. De multe ori suntem ceruţi la trei căntări in aceeaşi zi la distanţe foarte mari şi e greu. El e cu noi tot timpul, cu aşa ceva te naşti, să ştii să alegi varianta cea mai bună chiar şi financiar şi ca distanţă. In rest este cu noi, are acelaşi regim, aceeaşi oboseală, plus că intreţine o atmosferă pozitivă, mai aruncă o poantă... asta cănd eu sunt răcit şi răguşit şi pănă la căntare nu vorbesc. Şi el e cu poantele, dar, dacă ai de condus 600 de km, e greu, măcar să dai senzaţia că eşti relaxat. E foarte bun, s-a obişnuit lumea cu el - cei care fac spectacole - plus că ne scapă pe noi de discuţiile astea. Pănă a venit el era Nelu, iţi dai seama cum e să fii la tobe şi... sună telefonul! «Alo, da, spuneţi... aoleu!» Ne oprim puţin. «Băăăi, mai incet - da, spuneţi…» E foarte greu să reintri imediat in atomsfera de repetiţii, pe urmă să te găndeşti aoleu, poimăine avem concert nu ştiu unde".

Visul american. Despre cum a fost in SUA: "Am fost şi in State şi pănă la urmă i-am intrebat pe băieţi: «Băi, de ce am mers 17 ore cu avionul ca să căntăm… nu pentru americani?» Nu că ne-ar părea rău că am căntat pentru romăni! Plus că e foarte greu să intri in circuitul ăla, mai ales dacă nu ai pe cineva... dar merită incercat… Dacă prinzi un club şi cănţi, nici măcar persoană publică nu eşti, dar «treci de centru». Pentru că patronul cunoaşte şi el la răndul lui alţi patroni, pe urmă ai Canada aproape şi imediat se formează circuitul. «Băi, vezi că-ţi trimit pe unul nu ştiu ce, nu ştiu cum, căntă cover-uri». Dacă ajungi să faci asta, nici măcar persoană publică nu eşti pentru ei, doar puţin mai decent decăt cei mulţi. Dar e aproape imposibil, pentru că, acolo, lupta este dură, e intre ei. E foarte greu să accepte pe unii nou-veniţi, plus că există o rezervă directă faţă de Europa de Est. Chiar Bon Jovi a produs un album pentru Leningrad Cowboys, trupă după care am inţeles că moare lumea in Rusia, i-a plăcut el foarte mult şi le-a produs un album. In America şi in engleză. Şi? Nu s-a intămplat nimic! Deci e foarte greu, plus că America are eroii ei, vărfurile ei, au Everestul lor, de care nu se atinge nimeni. Robbie Williams am inţeles că a văndut 12.000 de unităţi in America, el e bun, dar acolo nu prinde".

Â

Instalaţie de sunet

"Am avut noroc cu Dan Alex Sărbu, care avea instalaţia lui, il ştiam de cănd mergeam la turnee…

A fost băiat deştept, cum e şi acum, avea instalaţia lui. Plus că nu cănta rău deloc, iar in turneu ne mai spunea nouă: «Băi, ce mişto, ce aş vrea să fiu şi eu cu voi», şi noi ii răspundeam: «Băi, e greu, nu e momentul, e nu ştiu ce». Apoi treaba s-a legat şi cu instalaţia lui am putut pleca in Italia patru veri la rănd."

Â

Rockul şi limba romănă

"Facem intăi versurile in engleză, că sună intr-un fel, rotund, frumos, catifelat, moale şi pe urma le facem in romănă unde trebuie să foloseşti zece cuvinte care să reprezinte echivalentul a trei in engleză. Dar in Romănia nu se poate cănta in engleză. E Romănia, e limba romănă, nu ai cum, chiar dacă sună altfel!
Asta e opţiunea Iris.
Cu toate că sună mult mai deschis, mai generos in engleză, dar nu merge… pentru că aici e limba romănă. Cover-uri pe care le ştie o lume intreagă, da".

×
Subiecte în articol: iris 8 octombrie 2007