x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Iris Trupa anilor '80

Trupa anilor '80

de Catalin Pruteanu    |    05 Oct 2009   •   00:00
Trupa anilor '80
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Compozitorul Mihai Alexandru a făcut parte timp de trei ani din Iris, într-o perioadă pe care o caracterizează ca fiind una "grea".



Cânta în trupa Sui Generis, împreună cu Doru Borobeică, la începutul anilor 1980, ne povesteşte Mihai Alexandru. "Eram colegi de sală de repetiţie, eram sală lângă sală la Clubul sindicatelor din construcţie, unde cred că ei sunt şi acum. Acolo repetam eu cu Sui Generis, uşă lângă uşă cu Iris. Pe vremea aceea era Bitman cu vocea, era Nuţu Olteanu, Nelu, Adrian Ilie, în formula aceea, prin 1983, Marti Popescu cu basul", îşi aminteşte Mihai Alexandru. "După aceea, eu am plecat în armată în '84, iar Borobeică a intrat în Iris, pentru că plecase Marti. Când am terminat armata, el mă şi propusese. Înainte cu două, trei săptămâni de a mă libera, în ianuarie 1986, eu deja repetam. Săream gardul de la unitate, făceam undeva pe Olteniţei, la «1160» şi fugeam la repetiţii. Repetam cu Valter, care deja se liberase din armată, cu două, trei săptămâni înaintea mea", spune compozitorul.

În Iris, chitaristul Mihai Alexandru a petrecut trei ani, din 1986 până în 1988. "Perioada aceea este cea mai grea şi cea mai importantă, o perioadă în care s-au făcut foarte multe lucruri: ne-am luat instalaţie, am făcut turnee." Concertele erau numeroase, iar trupa muncea la capacitate maximă. "Îmi aduc aminte că dintr-o lună nu stăteam zece zile acasă. Cântam în două localităţi în aceeaşi zi. Cântam, de exemplu, la Bistriţa şi cântam şi la Năsăud. Cântam la o oră aici şi fugeam, repede, să ajungem şi în partea cealaltă. Vara, întotdeauna cântam la mare. Şi la mare cântam la «Neon» din Eforie Nord, la «Marea Neagră» din Neptun", spune fostul chitarist al "Irişilor". "Părerea mea este că cea mai importantă perioadă cu Iris a fost cea cu mine. În perioada aia, când intrai în sală, pur şi simplu se rupea sala. Sălile erau arhipline. Ne-au interzis de două ori în perioada aceea", spune Mihai Alexandru. "Eram la Polivalentă, unde ne-au întins o cursă oamenii de la «Cultură». Noi am ştiut chestia asta, ne-am îmbrăcat în costume şi am stat nemişcaţi pe scenă. Şi mai mare isterie a fost în sală. Era o nebunie. Ne-au interzis pentru că Minculescu şi-a făcut cruce înainte de a intra pe scenă", spune muzicianul.

"Vuia ţara când scotea Iris un nou album. Îmi aduc aminte că mergeam pe Calea Victoriei şi, când mă îndreptam spre magazinul unde se vindeau - pentru că nu se vindeau peste tot -, vedeam cum veneau oameni cu discul în mână", afirmă Alexandru.

După trei ani însă, drumurile lor s-au despărţit. "Eu eram cel mai tânăr din trupă. Eram mai tânăr şi decât Valter. Am făcut armata împreună, dar el era cu un an mai mare. Eram mai nestăpânit. M-am implicat extraordinar de mult în Iris şi orice mă durea. Aveam un mare «război» cu Holograf. Nu era altceva decât noi şi Holograf. Erau şi cei de la Compact pe acolo. Întotdeauna, fiind foarte implicat, am şi suferit mai mult şi, odată, eram foarte nervos şi m-am certat cu Nelu şi atunci am plecat. Nu m-a dat nimeni afară, eu am plecat pur şi simplu. Ne-am certat şi-am plecat. Tinereţea... Aveam 23 de ani."

În 2000 însă, Mihai Alexandru s-a alăturat încă o dată foştilor colegi şi prieteni pentru spectacolul "Athenaeum". "Ştiu că am avut ceva emoţii. Nu mai apărusem de mult pe scenă cu ei. Ne-am îmbrăcat în costume, ceea ce a fost mai neobişnuit. S-a cântat «Ultima toamnă», piesa mea", spune compozitorul.

"Îmi aduc aminte că dintr-o lună nu stăteam zece zile acasă. Cântam în două localităţi în aceeaşi zi. Cântam, de exemplu, la Bistriţa şi cântam şi la Năsăud. Cântam la o oră aici şi fugeam repede să ajungem şi în partea cealaltă. Vara, întotdeauna cântam la mare. Şi la mare cântam la «Neon» din Eforie Nord, la «Marea Neagră» din Neptun"
Mihai Alexandru, compozitor

×
Subiecte în articol: iris