x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Iris Integrala

Integrala

de Luminita Ciobanu    |    Carmen Anghel-Dobre    |    05 Oct 2009   •   00:00
Integrala
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

8 octombrie 2009, Sala Polivalentă. Iris îşi dă întâlnire cu fanii într-un nou spectacol fastuos. Ecrane, proiecţii, o retrospectivă muzicală, lumini şi multe alte surprize pe care "irişii" le pregătesc într-un concert-maraton care va dura aproximativ două ore.



Mesajul artiştilor: "Iris merge mai departe şi revine în forţă", spune Nelu Dumitrescu. "Noi stabilisem să începem de acum activitatea noastră, dar am început mai devreme, ne-am antrenat un pic. A fost greu la primele 3-4 concerte, până să-ţi intri în stare. Pregătim acest concert, fără sprijin financiar, avem însă sponsori pentru sonorizare. Sunt şi piese vechi şi noi. Trecem prin toată muzica «Iris». O să fie surprize plăcute. Va fi o producţie mare, cu ecrane video, cu filmuleţe, încercăm să aducem ceva nou, prin filmuleţele acestea la o trupă de rock... Filmuleţele se folosesc mai mult la trupele pop, dar noi încercăm să le aducem şi în muzica rock", spune Nelu făcând precizarea că prin imagini şi muzică va fi spusă povestea trupei: "Încercăm să povestim ceva prin imaginile acestea. Vor fi piese de la început, care se potrivesc mai bine acum. Nu vor fi invitaţi de această dată. În schimb vor fi multe surprize", accentuează Valter Popa.

Masterizare
Se ştie că la concertele Iris spectatorii nu moţăie niciodată. Nelu şi Valter întăresc însă ideea: "Spectacolul va fi frumos încât omul, când vine la concert, să nu stea de vorbă cu vecinul lui. Vă daţi seama, avem frică, şi emoţie. Vom încerca să trecem prin toate piesele din 1983 până la ora actuală, piesele vechi fiind reorchestrate şi aduse la sound-ul din 2009".

Concertul de la Sala Polivalentă va fi un preambul al  "Integralei Iris" care urmează a fi lansată, discurile vinil fiind transpuse pe suport digital (CD). "Noi ne-am gândit de mult timp să trecem pe suport CD cele cinci albume. Masterizarea a fost făcută de Emil Lechinţeanu în Germania. Pot fi ascultate cu sunetul din perioada respectivă, bineînţeles, puţin îmbunătăţit. Şi ca bonus la această colecţie este DVD-ul Athenaeum. Această lansare se leagă de revenirea noastră officială pe piaţa muzicală".

Un nou album
Până la revenirea lui Cristi Minculescu în trupă irişii au muncit din greu. Au compus 15 piese. "Ne-am gândit să adunăm forţe pozitive, să nu ne gândim că s-ar putea întâmpla ceva rău. Probabil din februarie-martie va începe Cristi să lucreze la versuri", spune Valter completat de Nelu: "Anul viitor începem să-l imprimăm. În proporţie de 80 la sută e făcut. Noi, când am aflat de Cristi, de intervenţia chirurgicală, ne-am propus să nu pierdem timpul aiurea. Ne-am apucat să lucrăm piesele pentru albumul viitor. Asta s-a întâmplat în perioada aprilie-iunie. Ne-am văzut de treabă, la repetiţii, sunt 15 piese din care vor rămâne toate, cred". Cristi Minculescu va alege cu grijă versurile: "Trebuie să fim atenţi la versuri, e nevoie de credibilitate.  Am spus de atâtea ori că la Iris cel mai bine au prins baladele pesimiste. Pentru că, dacă urmăreşti versurile, la Iris nu se pune problema «De ce ai venit?», ci «De ce ai plecat?»", concluzionează artistul.  

×
Subiecte în articol: iris