x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Iris O întâlnire parcă desprinsă din stele

O întâlnire parcă desprinsă din stele

de Loreta Popa    |    05 Oct 2009   •   00:00
O întâlnire parcă desprinsă din stele
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Felicia Filip este artista care face 365 de zile pe an vocalize, cu excepţia anilor bisecţi. Învaţă tot timpul. Aici este forţa ei. De aceea sunt mai multe staruri decât dive.



Felicia Filip nu vorbeşte niciodată de rău despre nimeni. Nu vrea să se umple de energie negativă. Stă de vorbă cu toţi cei care au nevoie de un sfat şi zâmbeşte fericită atunci când este recunoscută la semafor. Este singura cântăreaţă din lume care a câştigat toate premiile Mozart, şi nu numai. Felicia Filip este ceea ce se cheamă o Divă...

"Dacă m-aş mai naşte încă o dată tot în destin aş crede şi aş căuta să mi-l înţeleg şi să mi-l parcurg. De multe ori în viaţă ai ocazia să faci o alegere având mai multe posibilităţi. Eu cred că fiecare ACUM are un destin strălucit", afirmă Felicia Filip.

Alegerea fericită pe care diva Felicia Filip a făcut-o păşind pe scenă alături de cei de la Iris a avut un punct culminant în octombrie 2000 la Sala Palatului, o dată cu acel concert memorabil Iris Athenaeum.

Dar, înainte de întâlnirea cu Cristi Minculescu, soarta i-a scos-o în cale Feliciei Filip pe soprana Montserrat Caballe. "Am cunoscut-o pe Montserrat Caballe la Covent Garden, la Londra, într-un spectacol de operă, «Călătorie la Reims», de Rossini", povesteşte Felicia Filip. "Spectacol în care am reuşit să o cunosc îndeaproape pe această mare artistă. Printre altele am atins şi întâlnirea ei cu Freddie Mercury. La acea vreme, deja Freddie se dusese în stele şi rămăsese esenţa prieteniei lor şi a colaborării. În pauzele noastre de la repetiţii, la Covent Garden, stăteam de vorbă şi ne spunea ce mult a însemnat personalitatea şi practic întâlnirea între cei doi, care a generat o prietenie despre care şi acum se vorbeşte. Una pe note muzicale, ce a plecat în Univers. La întoarcerile acasă de la repetiţii, spre fericirea mea, Cristian a reuşit ca în această perioadă să-şi rupă din timpul de aici din ţară şi să fie alături de mine la Londra. Ne întrebam: Doamne, când vom reuşi şi noi să găsim un Freddie Mercury în România? Să facem acelaşi lucru, pentru că eu şi Cristian iubim în egală măsură muzica de operă, vocal simfonică, dar şi această muzică uşoară să zicem, dar de înaltă calitate. Parcă Dumnezeu ne-a ascultat întrebarea şi rugămintea şi într-un decembrie târziu am primit un telefon, dacă doresc să particip la un concert al celor de la Iris. Am acceptat, şi colaborarea cu Iris a fost una extraordinară pentru cultura românească", spune Felicia Filip.

"A fost o experienţă extraordinară la Sala Polivalentă atunci. O descătuşare de energie pozitivă care venea de la nişte oameni tineri, pe care îi vedeam şi care mă vedeau pentru prima oară. Sunt lucruri care nu se pot controla, nu se pot orienta, nu se pot aranja cu mâna. Aş putea spune că au umplut universul cu acea forţă. Publicul celor de la Iris m-a îmbrăţişat cu foarte multă dragoste şi simt acelaşi lucru şi acum. Cei care sunt fani Felicia Filip au venit în sala de rock pentru a o asculta într-o altă formă de exprimare, iar cei care sunt fani Iris au venit pentru prima oară la Operă. Ce frumoasă oglindire venea din străfunduri în ochii lor. Este de necrezut", dezvăluie artista. "Au participat atunci peste 7.000 de oameni care m-au acceptat în secunda următoare, instantaneu şi am devenit aşa cum îmi place mie să spun membru al formaţiei Iris. Ei m-au iubit aşa cum îi iubesc şi eu.

Am reuşit să cântăm împreună până când a prins viaţă acest "Iris Athenaeum". Un proiect care pentru mine a însemnat o mare încercare pentru că am văzut cât este de complex. Nu însemna un simplu concert, o simplă întâlnire între două personalităţi, era un cumul de valori.

Au fost invitaţi mari, mari artişti. Unii dintre ei, cum ar fi Adrian Pintea, ne privesc în acest moment din stele şi deşi este tot timpul alături de noi. Am început să vibrez în momentul în care am aflat că există un asemenea proiect. Eram alături de Cristian, ca regizor, alături de Mike Godoroja, ca producător, alături de toţi artiştii şi îl vedeam cum prinde contur. Dintr-o poveste parcă devenea un suflet şi cuprindea întregul univers. Cred că povestea nu are atâta savoare şi farmec decât dacă este trăită pas cu pas. Alături de noi au fost mulţi oameni care au trăit pas cu pas, finalizându-se în sala de spectacol. Vedeam cum sufletele celor tineri parcă prindeau aripi, vedeam oameni serioşi, îmbrăcaţi în costume, se urcau pe scaune şi se bucurau. Impactul a fost extraordinar pentru că în momentul în care eu am apărut pe scenă am simţit parcă un val de lumină şi de energie în plexul solar. Aceste lucruri trebuie trăite ca să poţi da valoare şi savoare cuvintelor. Le-am trăit de asemenea la întâlnirea de 30 de ani la Băneasa, când în momentul în care am apărut pe scenă peste 20.000 de tineri au întins braţele spre noi, dându-ne din iubirea lor şi aşteptând muzica noastră. Poate că sunt patetice toate aceste lucruri, dar altfel nu se pot povesti. Sunt imaginile care s-au creat, pe care noi le-am simţit şi am încercat să le redăm", a încheiat Felicia Filip.
5274-103278-iris119.jpg
"Am reuşit să cântăm împreună până când a prins viaţă acest "Iris Athenaeum". Un proiect care pentru mine a însemnat o mare încercare pentru că am văzut cât este de complex... Nu a fost o simplă întâlnire între două personalităţi."

"Cred că povestea nu are savoare şi farmec decât dacă este trăită pas cu pas. Alături de noi au fost mulţi oameni care au trăit pas cu pas"

Felicia Filip

Faţă în faţă cu destinul
Duetul incredibil format din Felicia Filip şi Cristi Minculescu a dat naştere unei frumoase prietenii. Întâlnirea lor a fost una scrisă în stele, la fel ca aceea dintre Freddie Mercury şi Montserrat Caballe. Celebra melodie "Barcelona" a fost compusă de Freddie Mercury în 1988 şi a devenit imnul jocurilor olimpice de vară din 1992. Din păcate, cântăreţul a murit înaintea începerii acestora, iar la ceremonia de deschidere Montserrat a interpretat melodia într-un duet "virtual" cu Mercury, a cărui voce era înregistrată.

Considerat ca fiind unul dintre cei mai buni cântăreţi din toate timpurile, Freddie Mercury avea o voce deosebită, incluzând o rază vocală de patru octave. Deşi vocea naturală îi era încadrată la bariton, el cânta majoritatea melodiilor ca tenor. Montserrat Caballé declara la un moment dat că diferenţa dintre Freddie şi toţi ceilalţi cântăreţi rock este vocea. Întâlnirea a fost copleşitoare pentru ambii. Similitudinile dintre cele două duete s-au oprit la un moment dat, pentru că, spre bucuria noastră, a românilor, Cristi Minculescu şi-a revenit miraculos după intervenţia chirurgicală şi a revenit pe scenă. Întâlnirea lor poate să rodească de acum înainte, ceea ce din păcate pentru Freddie Mercury şi Montserrat Caballe nu s-a întâmplat. Din toate aceste întâlniri scrise undeva Sus ies învingătoare prietenia şi muzica...

×
Subiecte în articol: iris