x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Loredana Groza Este ceea ce cîntă

Este ceea ce cîntă

de Roxana Vintila    |    28 Iul 2008   •   00:00

"Se regăseşte în fiecare trăire a fiecărei piese. Pot scrie o carte despre ea... şi nu o cunosc decît de şase ani."

"Se regăseşte în fiecare trăire a fiecărei piese. Pot scrie o carte despre ea... şi nu o cunosc decît de şase ani."


Renumitul critic vestimentar Dana Budeanu, şi totodată autoarea unui adevărat "Manual de Stil", a cunoscut-o pe Loredana Groza prin intermediul unei prietene foarte bune: "Eram pe atunci şi sînt în continuare un mare fan al Loredanei. Întîlnirea cu ea mi-a făcut o mare plăcere şi bucurie, mai ales că ne-am apropiat foarte repede".

Amintirile cele mai dragi sufletului Danei Budeanu în ceea ce o priveşte pe Loredana Groza sînt multe şi toate păstrează miresmele dulci ale cîntecului: "Vă vine sau nu să credeţi, ţin minte toate concertele Loredanei la care am asistat şi deci am, în primul rînd, foarte multe amintiri muzicale".

 
PIESĂ AUTENTICĂ. Loredana se ţine de... surprize foarte plăcute şi întotdeauna unice: "Lori mi-a făcut o mare surpriză de ziua mea vara trecută, îşi aminteşte Dana Budeanu, dăruindu-mi un obiect vestimentar pe care mi-l doream de mai bine de un an: o bluză originală de ţigancă, de care nu reuşisem să fac rost nici în ruptul capului. O port constant şi mă bucură enorm. E o piesă autentică superbă".

 
PERSONAJ DE CARTE. O carieră singulară, personalitate, stil, atitudine. Iată cîteva coordonate care ar defini-o pe Loredana Groza. În ceea ce priveşte stilul vestimentar al interpretei, Dana Budeanu are multe de spus la acest capitol: "Am afirmat chiar că pot scrie o carte despre evoluţia ei stilistică. Este foarte greu de etichetat. Loredana are un stil mulat perfect pe propria personalitate. Este o performanţă stilistică la care foarte puţine persoane ajung. Nimeni nu poate fi Loredana din punct de vedere stilistic, pentru că nimeni nu are atitudinea ei."
 

LA NEW YORK. Dacă ar fi să vorbim într-o singura frază despre Loredana Groza, Dana Budeanu consideră că cel mai bine o caracterizează aceasta: "O sensibilă ce trebuia să se nască la New York!".

Cînd sîntem întrebaţi de ce ne place un artist sau de ce iubim un artist ne vine greu să găsim un răspuns... Dar ştim sigur că pentru voce şi stil toată lumea o apreciază pe Loredana Groza. Dana Budeanu este de părere că "nu există un alt artist în România care a ajuns la performanţa completă a Loredanei. Nici un alt artist român nu poate crea un spectacol de anvergura celor puse în scenă de Loredana. Nici un alt artist autohton nu a reuşit să interpreteze aproape perfect atîtea genuri muzicale. Nimeni din showbizul românesc nu s-a transformat artistic cu viteza şi talentul Loredanei. Cu siguranţă este una dintre cele mai spumoase persoane pe care le-am întîlnit. Am avut conversaţii nesfîrşite în care am cunoscut un om extraordinar de cultivat. Loredana are un simţ al umorului fantastic, un fir al povestirii incredibil şi o tematică a conversaţiei la care niciodată nu te aştepţi. Mi-am dat seama de-a lungul anilor că Loredana este ceea ce cîntă".

 
DARUL REINVENTĂRII. Traiectoria Loredanei Groza a fost mereu ascendentă în comparaţie cu cea a altor artişti care s-au pierdut în timp. "Lori are darul reinventării ca artist. Este într-adevăr o performanţă rară şi nu tocmai uşoară. De aceea, restul «artistelor» nici nu se văd. Dacă vă gîndiţi la o artistă internaţională majoră, ce nume vă răsare în minte? Madonna. Şi atît. În România este Loredana şi cam atît", spune Dana Budeanu.

De multe ori o vedem la televizor sau în spectacole şi poate că apariţia Loredanei ni se pare şocantă, dar în nici un caz vulgară. Şi dacă nu rămînem şocaţi, cu siguranţă spunem: "Nu am mai văzut pînă acum aşa ceva, un asemenea stil...". Indiferent cu ce se îmbracă, este o apariţie exemplară. "Cei care sînt şocaţi de apariţiile Loredanei reprezintă publicul neinformat şi needucat vestimentar şi stilistic", afirmă Dana Budeanu. "Eu nu găsesc nimic şocant în apariţiile Loredanei. Dimpotrivă. Totul mi se pare firesc şi potrivit atît timp cît se află pe Loredana. Este un stil vestimentar asumat".

 
ROCK. De la muzică populară la cea uşoară, de la muzică lăutărească la cea hip-hop şi cu cîte alte stiluri muzicale nu ne-a încîntat de-a lungul vremii Loredana... Ce stil nu a încercat pînă acum şi i s-ar potrivi? Din punctul de vedere al Danei Budeanu, stilul muzicii rock i s-ar potrivi de minune lui Lori.

 

Ţinută avangardistă

Stilistul Răzvan Sanda a cunoscut-o pe Loredana Groza în urmă cu un deceniu, cînd cei doi au colaborat în materie de vestimentaţie. "Şi dacă poartă un jeans cu un tricou simplu, modul în care le poartă face diferenţa, face să fie de fiecare dată altceva. Chiar dacă suportul calităţilor artistice nu ar exista, indiferent cum s-ar îmbrăca, tot ar trece observată. Ţin minte ţinutele ei de cînd a apărut la Mamaia, uneori îmi aduc aminte mai bine decît ea de cum era îmbrăcată la un anumit moment. Hainele ei sînt avangardiste şi surprind, dar la fel de important este că ea ştie să delimiteze momentele în care le poartă, la interviu, pe stradă sau pe scenă. Este una dintre cele mai bine îmbrăcate persoane. Ştie ce să aleagă la momentul potrivit."

  • Ionuţ Răduică
×