x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Loredana Groza Pe aripile filmului

Pe aripile filmului

de Loreta Popa    |    28 Iul 2008   •   00:00

În atîţia ani de carieră, Loredana se poate mîndri că a făcut de toate: muzică, film, televiziune.

În atîţia ani de carieră, Loredana se poate mîndri că a făcut de toate: muzică, film, televiziune.

 
Loredana a înţeles de la început ce înseamnă să fii artist, cum trebuie să comunice cu publicul, ce anume îşi doreşte el. "A doua cădere a Constantinopolului", de Mircea Mureşan, a fost primul ei film, dar şi prima comedie postdecembristă cu o distribuţie de milioane, printre care Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Jean Constantin, Aurelian Temişan, Dem Rădulescu, urmărită de nu mai puţin de 1,5 milioane spectatori, reprezentînd un record de încasări în România. Loredana a jucat apoi alături de George Mihăiţă, Tamara Buciuceanu-Botez şi mulţi alţii în filmul "Paradisul în direct" (1995, regia Cornel Diaconu). Regizorul Cornel Diaconu ne-a spus: "«A doua cădere a Constantinopolului» a fost primul film particular de după revoluţie. Aveam nevoie de o vedetă. Nu ştiu cum a apărut ideea Loredana Groza, au urmat nişte probe şi ei i-a plăcut ideea. Am plecat la drum cu multă precauţie, pentru că exista prejudecata că nu este actriţă, ci cîntăreaţă, dar mi-am dat seama că a fost un pariu cu totul şi cu totul cîştigat. Partener i-a fost atunci tot un cîntăreţ, Aurelian Temişan, amîndoi tineri, tineri. Probele filmate au ieşit foarte bine şi am fost bucuros că a ieşit o colaborare perfectă. La al doilea film, «Paradisul în direct», aveam în minte o imagine a lui Sharon Stone care pozase îmbrăcată, dar era de fapt goală, pictată direct pe piele. Acum mi se pare chiar caraghios, pentru că atunci nu exista toată această tehnică de pe calculator, a trebuit să facem foto-grafii într-un studio profesional. A trebuit mai întîi să fie pictată. Era prin februarie, cred, şi a trebuit să mergem apoi la Casa Presei Libere, ca să facem fotografii".

 
SUCCES. Loredana a avut apoi o scurtă apariţie în filmul "Asphalt Tango" în regia lui Nae Caranfil, cu un succes imens atît la public, cît şi la critici. În "Modigliani", Loredana a interpretat rolul unei artiste care cînta în faimoasa cafenea La Rotonde, unde în anii ’20 se întîlnea toată boema, de la celebrii pictori Picasso şi Modigliani. Filmul a adus un parfum al epocii aşa cum rar mai întîlneşti, iar spectatorii au ieşit din sala de cinematograf cu sufletul mai plin. A jucat şi în "Fire and Ice", cu Tom Wisdom şi Arnold Vosloo, regia Pitof, 2007, "The Defender", regia Dolph Lundgren, 2004, "Madhouse", regia William Butler, 2004, "Windfall", regia Gerry Lively, 2001.

 
SERIOASĂ. Un alt rol inedit a fost al lui Miss Lorry, din filmul lui Sergiu Nicolaescu "Supravieţuitorul". Special pentru film, a înregistrat un colaj de piese româneşti şi străine şi a repetat împreună cu baletul timp de două săptămîni. Sergiu Nicolescu a fost direct şi extrem de ferm în ceea ce priveşte descrierea colaborării cu Loredana la filmul "Supravieţuitorul": "Este un om serios şi am colaborat foarte bine. Este talentată şi extraordinar de serioasă. Am lăsat-o special să aibă acel recital în film, pentru că a fost foarte bun, a dat senzaţia acelui Mic Paris care era Bucureştiul interbelic". Vladimir Găitan s-a lăsat cucerit de la un moment la altul de curajul partenerei sale, de farmecul şi perseverenţa acesteia. "M-a cucerit prin plăcerea de a juca, prin simplitate şi prin coerenţa interpretării", spune cunoscutul actor. "Este o perfecţionistă, pentru că în tot ceea ce întreprinde pune suflet şi face tot posibilul să iasă ca la carte. Loredana este foarte specială. Ca actor şi partener, sînt foarte exigent. Am jucat în două telenovele alături de ea şi într-un film şi a fost o plăcere, este o parteneră bună. Foarte modestă, foarte serioasă, o prezenţă plăcută pe toată linia. Lumea de obicei ne percepe destul de aroganţi, dar nu e aşa. Avem o relaţie de amiciţie, am lucrat cu ea şi la Sergiu, la «Supravieţuitorul». În ultimii doi ani am avut-o de trei ori parteneră. Vorbesc deci în cunoştinţă de cauză. Nu are fiţe de vedetă, este populară, a participat alături de noi la tot ceea ce se întîmpla, a stat cu noi acolo, chiar dacă era frig, chiar dacă era cald, nu conta. O profesionistă desăvîrşită. O prezenţă fulminantă, este formidabilă, are talent cît cuprinde, că ar putea da şi altora", a spus Vladimir Găitan.

 
ARTISTĂ-CAMELEON. Carmen Tănase, care a jucat alături de Loredana în "Inimă de ţigan", ne-a spus despre colega ei de platou: "De-a lungul carierei, Loredana s-a autoreinventat de nenumărate ori, şi-a schimbat stilul muzical şi totodată imaginea. După ce o vezi într-un concert este imposibil să rămîi nepăsător la ceea ce face. Rămîi mereu fascinat de puterea de creaţie a acesteia şi evident a echipei cu care lucrează. Ce se poate spune despre ea nu va încăpea niciodată pe o pagină. Nu poţi să nu remarci stilul ei sau, mai bine zis, seria de stiluri şi transformări prin care a trecut de-a lungul carierei sale. Loredana este o artistă-cameleon. Mereu în schimbare, mereu în căutarea a ceva, numele ei este mereu pe buzele tuturor. Este născută să fie în centrul atenţiei, puterea pe care o emană este stranie, te subjugă. În orice domeniu al vieţii, totul pentru a scoate la iveală resurse noi şi nebănuite. A trecut prin prea multe schimbări de look pentru a putea fi descrise aici, unele chiar imperceptibile. Metamorfozele ei au fost urmărite de toată lumea, păstrează tot ce-i mai bun pentru scenă, în timpul liber debordînd de energie. Este o mamă exemplară şi am admirat-o şi o admir pentru puterea şi forţa ei, pentru personalitatea ei copleşitoare, dar şi pentru modestia şi bucuria cu care intră în rol, pentru că sînt fericită să spun că sîntem prietene, deşi nu ne vedem prea des".

 

"America"

Mona Segall, producătoare la PRO TV, a fost "emoţionată şi mîndră" cînd a cunoscut-o pe Loredana Groza şi a început să lucreze cu ea.
"Ca artist, Loredana este o permanentă surpriză. Mai mult decît plăcută. Incredibilă, de neimaginat. Este întotdeauna altfel, se reinventează, cu talentul unui artist complet, adevărat. Ca om, este la fel de caldă, apropiată, sinceră, o prietenă adevarată, dar pentru mine este de fiecare dată tot o surpriză. Cea mai mare vedetă a acestei ţări mi-e prietenă! Loredana este America muzicii româneşti", spune Mona Segall.

  • Ionuţ Răduică

×