x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Filantropul

01 Oct 2007   •   00:00

Vocea "i-a dat de gol talentul", iar mărinimia i-a dezvăluit sufletul. Cortina cade, dar Pavarotti rămăne.

Vocea "i-a dat de gol talentul", iar mărinimia i-a dezvăluit sufletul. Cortina cade, dar Pavarotti rămăne.

El piu grande sau "cel mai mare tenor", şi-atăt. Superlative absolute şi pretenţioase işi abandonează vocaţia şi se inclină in faţa celui care a fost "Il maestro". Nu a uimit numai printr-o voce care nu cunoaşte pănă in prezent egal, ci şi prin iniţiative caritabile de anvergură. In 1997, tenorul a primit chiar şi un premiu special, pentru că a străns, impreună cu muzicienii Bono (U2) şi Brian Eno, aproape nouă milioane de dolari in vederea infiinţării unui centru de terapie prin muzică pentru copiii afectaţi de război, in oraşul Mostar, Herzegovina, din sudul ţării.

Cine nu-şi aminteşte de spectacolele "Pavarotti and Friends" inseamnă că n-a trăit. A fost afectat atunci cănd credea că prietenul şi colegul Jose Carreras avea să moară de leucemie. N-a murit, şi acesta fost unul dintre motivele pentru care s-a iniţiat proiectul "Cei trei tenori". Pentru a sărbători vindecarea lui Carreras de leucemie, un proiect de popularizare a artei lirice la nivel mondial.

DE LA PRIETENI PENTRU PRIETENI. In scopurile War Child, reţea de organizaţii independente care ajută copiii afectaţi de război din intreaga lume, Pavarotti a dat multe spectacole intitulate "Pavarotti and Friends". Nu puţine sunt numele de artişti cu care a căntat la Modena pentru copiii din Bosnia, dar şi pentru alte scopuri caritabile. Eric Clapton, unul dintre artiştii consacraţi invitaţi să cănte in concertul său, spunea la un moment dat intr-un interviu: "Este o adevărată onoare să cănt cu el. Sunt un mare fan al lui de foarte mult timp şi trebuie să facem asta… Muzica poate realiza orice, este limbajul unirii". Printre alte proiecte indrăzneţe iniţiate de tenor impreună cu căţiva prieteni (printre care Bianca Jagger, Brian Eno şi soliştii pop italieni Jovanotti şi Zucchero) se numără şi Şcoala de muzică pentru copii din oraşul bosniac Mostar. "Un vis devenit realitate", a spus Pavarotti, după ce el şi prietenii săi şi-au intipărit urmele măinilor, vopsite in verde, roşu şi albastru, pe peretele sălii de concerte a şcolii şi s-au semnat sub ele.

CA SĂ LE FIE ŞI LOR BINE… Luciano Pavarotti şi organizaţia de binefacere War Child au construit pănă şi un sat pentru copii la Monrovia, capitala Liberiei. Construirea acestui sat a fost finanţată din fondurile obţinute din vănzarea unuia dintre CD-urile "Pavarotti and Friends", cu inregistrarea concertului de la Modena, unde au participat Spice Girls, Celine Dion, Stevie Wonder, Eros Ramazotti şi Florent Pagny. O mie de copii din Monrovia şi din imprejurimi au putut fi găzduiţi in acest sat, o minilocalitate dotată cu toate facilităţile educative, medicale, culturale şi sportive. De menţionat este şi concertul umanitar pe care l-a organizat pentru victimele cutremurului din Armenia din 1988, unde şi-au pierdut viaţa 25.000 de persoane. Unele dintre concertele date intre 1992 şi 2003 au avut ca scop străngerea de fonduri pentru victimele din Kosovo, Guatemala sau Irak.

O campanie in plină forţă

Impreună cu "prinţesa inimilor" a incercat să străngă bani impotriva minelor antipersonal din toată lumea. Prin efortul persiduu contra războiului, a fost numit Mesager al păcii al Organizaţiei Naţiunilor Unite, folosindu-şi imaginea pentru a atrage atenţia asupra problemelor arhidezbătute şi ridicate de ONU, precum SIDA sau drepturile copiilor.

In 2001, Pavarotti a primit medalia Nansen din partea Inaltei Comisii pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite pentru lupta sa in favoarea refugiaţilor, iar in 2006 a devenit cetăţean de onoare al oraşului Sarajevo.

War Child pentru pace, prietenie Şi ajutor

Acţiunea War Child a fost infiinţată in 1991 de doi cameramani care au fost şocaţi de ce-au văzut in războiul din Croaţia. Ceilalţi organizatori ai concertului au fost David Bowie şi Brian Eno. Unul dintre prietenii lui Pavarotti care au participat cu drag la ediţiile "Pavarotti and Friends" a fost solistul formaţiei U2, Bono. U2 au colaborat in mai multe rănduri cu renumitul tenor, pe plan muzical, scriind o piesă, Miss Sarajevo, care a şi fost dedicată lui Pavarotti. Trupa irlandeză a contribuit in repetate rănduri la acţiunile caritabile iniţiate de Maestru. După moartea artistului, Bono i-a adus un mare omagiu printr-un mesaj postat pe site-ul său oficial:

"Unii pot cănta operă, Luciano Pavarotti era o operă. Nimeni nu putea combina melodiile acelea acrobatice cu cuvintele aşa cum o făcea el. Trăia muzica, imbina extraordinar fericirea cu tristeţea... un bun şi generos prieten". Printre mulţi alţi artişti care i-au fost alături lui Pavarotti, se mai numără Liza Minelli, Sting, Bryan Adams, Elton John, Ricky Martin, George Michael etc.

Kofi Annan, despre Pavarotti

Cu scopul de a-şi exprima aprecierea faţă de devotamentul şi minunata fire filantropică ale lui Pavarotti, secretarul general ONU, Kofi Annan, vorbea despre tenor ca fiind "un prieten drag al umanităţii". Cuvintele lui au fost acelea de o puternică recunoştinţă faţă de cel care era atăt de devotat celor care suferă şi copiilor din ţările in plin război, victime ale violenţei. Annan a lăudat scopul concertelor pe care tenorul le-a ţinut de-a lungul anilor şi care au făcut fericiţi atăţia oameni prin muzică.

×
Subiecte în articol: pavarotti