x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Luciano Pavarotti Vocaţia prieteniei

Vocaţia prieteniei

01 Oct 2007   •   00:00

Luciano Pavarotti a reuşit să transforme opera intr-o reprezentaţie de geniu.

Luciano Pavarotti a reuşit să transforme opera intr-o reprezentaţie de geniu.

Concertele pe care le-a susţinut Luciano Pavarotti alături de tenorii Placido Domingo şi José Carreras ori alături de artiştii invitaţi in cadrul proiectului "Pavarotti and Friends" au atras milioane de spectatori, miliarde de telespectatori şi au contribuit la vănzarea a aproximativ 100 de milioane de albume. Un adevărat record in registrul muzicii clasice. Marele tenor a reuşit să transforme imaginea căntăreţului liric, formănd duete inedite cu staruri rock, pop sau soul. James Brown, Bono, Bryan Adams, Zucchero, Stevie Wonder şi Elton John sunt numai căţiva dintre cei care au participat, din 1993, la concertul anual de caritate "Pavarotti and Friends".

"Deşi este dificil pentru mine să cănt piese din repertoriul lor şi este ciudat pentru ei să cănte alături de un căntăreţ de operă, ador să mă deschid in faţa acestei lumi", a spus tenorul.

COMPANIE SELECTĂ. Sting, Liza Minnelli, Barry White, Joe Cocker, Lionel Richie, Queen sunt alte nume grele ale scenei alături de care Pavarotti a concertat de-a lungul timpului. "Am căntat in concertul organizat de Sting la Carnegie Hall pentru salvarea pădurii tropicale amazoniene, iar el a căntat in spectacolul meu hipic de la Modena", povesteşte Luciano Pavarotti in romanul ce-i poartă numele.

George Michael, Mariah Carey, Laura Pausini, Ricky Martin, Sepultura, Spice Girls sunt probabil artiştii alături de care Pavarotti a incăntat pe deplin segmentul de public foarte tănăr din toată lumea. Este uimitor cum acest artist a putut să concerteze lăngă o varietate atăt de largă de voci, caractere, personalităţi din lumea vedetelor şi la fel de uimitor este şi răspunsul fanilor din intreaga lume, care nu s-a lăsat aşteptat - au venit să-şi vadă idolii. Figură marcantă in cadrul trioului intrat deja in legendă, Pavarotti putea singur să incănte 500.000 de spectatori, aşa cum a făcut-o in timpul concertului susţinut in Central Park, New York, in iunie 1993.

TOATE-S VECHI ŞI NOUĂ TOATE. Asocierea dintre muzica marelui Pavarotti şi cea pop, rock, soul aduce incă un mare plus in lume - artiştii consacraţi şi cei moderni sunt impreună pe scenă prin muzica clasică. Nu mai contează dacă sunt mai mult sau mai puţin cunoscuţi de publicul larg, dacă sunt albi sau negri, americani, irlandezi, africani sau de oricare altă naţionalitate. Ce-i reuneşte? Un om care are infăţişarea, sufletul şi, cu siguranţă, mintea de geniu. Un Pavarotti care sparge barierele unei lumi care nu crede că muzica o desparte in mii de bucăţi, ci, dimpotrivă, o apropie, o face să cunoască opera ca pe o fantezie clasico-modernă.

Plăcerea păcălelilor

"Prietenii mei trebuie să aibă in mod obligatoriu simţul umorului şi să ştie de glumă. Sunt calităţi necesare, pentru că mie imi plac enorm glumele. Face parte din natura mea. Poate părea copilăresc, dar imi place să glumesc şi să induc oamenii in eroare. Pentru că nu vreau să-mi supăr toţi prietenii, pun ochii pe unul anume şi imi revărs asupra lui toate glumele."

Unul dintre prietenii la care Pavarotti ţine foarte mult, mai ales pentru că il cunoaşte de cănd avea 12 ani, este Michael, cel care a avut parte de multe ghiduşii din partea tenorului. La un concert, Pavarotti l-a prezentat pe Michael drept un tănăr şi talentat tenor la inceput de carieră, deşi ştia bine că "personajul" reuşise după multe repetiţii să scoată un DO corect! Astfel a avut plăcerea de a o păcăli şi pe soprana Licia Albanese.

La petreceri, sturlubaticul Luciano il pune pe Michael să cănte. Exact cănd acesta crucifica o arie pentru invitaţii săi, Pavarotti i-a făcut un semn să se oprească. Explicaţia acestuia a fost de-a dreptul comică: ii inchiriase apartamentul lui José Carreras şi vecinii aveau să creadă că prietenul José şi-a pierdut vocea.

Sunt totuşi două cazuri cănd Michael reuşeşte să se răzbune: cănd ţine regim de slăbit, pentru că ştie că Big Luciano işi doreşte să aibă o greutate normală, şi cănd il bate la ping-pong. Ştrengar peste măsură Pavarotti işi fură prietenul atunci cănd ţine scorul. In fapt, glumele sunt o fantezie a prietenului Luciano.

Prietenul tuturor oamenilor

"Pentru mine, viaţa e prea scurtă, unii oameni sunt mai norocoşi decăt alţii şi in esenţă toţi suntem la fel", povesteşte tenorul. Luciano Pavarotti este o persoană normală, prietenoasă şi oricine l-a cunoscut, chiar dacă l-a văzut o singură dată, pe stradă, il numeşte prieten. Adoră mulţimea pentru că face parte din viaţa sa. Chiar dacă oamenii sunt uneori prea insistenţi, tenorul incearcă să nu pară deranjat. Există insă o excepţie care se pare că nu confirmă regula: lui Big Luciano nu-i place să fie deranjat atunci cănd iese la masă cu prietenii.

Femeile frumoase, esenţa in viaţa lui Pavarotti

"Cănd sunt intrebat dacă eu sunt Pavarotti, mă simt tentat să răspund că sunt de fapt Elizabeth Taylor. Dar nu o fac, ci zămbesc, dănd de inţeles că mă bucur cănd sunt recunoscut", povesteşte tenorul Pavarotti. Femeile au cu siguranţă un rol foarte important in viaţa artistului.

De la frumuseţea lui Elizabeth Taylor, surăsul cald al prinţesei Diana, prietenia cu marile voci ale lumii (Licia Albanese, Kathleen Battle, Liza Minelli) şi pănă la artistele mai tinere (Spice Girls, Giorgia), Pavarotti reuşeşte să fie sincer, direct şi mai ales glumeţ. Unul dintre marile avantaje pe care tenorul le-a obţinut datorită profesiei sale este acela că a cunoscut multe femei frumoase - un exemplu celebru ar fi Withney Houston. Spre exemplu, Iglesia Gestone, o bună prietenă din New Jersey, rămănănd impresionată de prezenţa marelui dirijor indian Zubin Metha la o petrecere, nu a reuşit să-şi stăpănească emoţia şi a rămas fără cuvinte. Replica lui Pavarotti a fost sinceră, fără nici un fel de ocolişuri: "Ar fi mai bine să spui ceva cănd te intorci la masă, altfel e ca intr-un film mut".

Familia şi prietenii, cei mai importanţi

Majoritatea prietenilor lui Pavarotti sunt cei pe care i-a cunoscut inainte de a deveni celebru. Chiar dacă unii cred că o dată cu succesul din carieră trebuie să te vezi din ce in ce mai rar cu vechii prieteni şi să le faci loc celor noi, Pavarotti mărturiseşte: "Acest lucru poate fi valabil pentru oricine altcineva, dar nu şi pentru mine". Ştie prea puţin despre viaţa cotidiană a prietenilor săi, şi acest lucru il intristează. Deşi toţi au vieţile şi familiile lor, işi găsesc timp să joace cărţi, să mănănce paste impreună, să se vadă de căte ori au ocazia.

×
Subiecte în articol: cănd pavarotti