x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Lucreţia Ciobanu Ca la mama acasă

Ca la mama acasă

de Roxana Vintila    |    07 Apr 2008   •   00:00

Doamna Lu­creţia Cio­ba­nu îşi a­ră­ta în­gri­jora­rea faţă de obi­ceiu­ri­le alimentare proaste ale ti­ne­rilor de astăzi. Nu tu mân­care gătită, nu tu masă în familie. “Oare tinerii or şti să gătească?” Drept pentru care, cu bucurie, ne-a «servit» câ­teva reţete dintre acelea pe care le pregăteşte pentru fa­mi­lia sa.

Doamna Lu­creţia Cio­ba­nu îşi a­ră­ta în­gri­jora­rea faţă de obi­ceiu­ri­le alimentare proaste ale ti­ne­rilor de astăzi. Nu tu mân­care gătită, nu tu masă în familie. “Oare tinerii or şti să gătească?” Drept pentru care, cu bucurie, ne-a «servit» câ­teva reţete dintre acelea pe care le pregăteşte pentru fa­mi­lia sa. Reţete ardeleneşti pline de savoare, foarte să­nă­toase, menite să-ţi facă poftă... Cu mare plăcere pregăteşte prăjituri, care nu-i lipsesc din casă. Secretul a două reţete, ni l-a dezvăluit.

 

PREFERINŢE. “Mân­cărurile preferate de ardeleni sunt sărmăluţele, ciorbele, supele cu găluşti. Despre toate aceste pre­parate delicioase ne po­ves­teşte Lucreţia Ciobanu: “Sarmalele le preparăm cu carne de vită şi un pic de slăninuţă afumată ce se amestecă cu tocătura în care se pun orez şi piper. La ciorbiţe nu lip­seşte niciodată tarhonul. Avem nevoie de câteva oase de porc, o ceapă tăiată şi nişte cartofiori. Se bate un ou, se pune tarhonul, se acreşte cu oţet. E o ciorbiţă splendidă. Supele cu găluşte sunt celebre la ardeleni. La găluşte trebuie să fii foarte atent, pentru că se pot întări sau pot ieşi foarte moi. Când pui grişul cu ouăle trebuie să lucrezi rapid. Borşurile de perişoare se prepară cu mult zarzavat călit, tăiat mă­run­ţel, la care adaugi peri­şoa­rele.”.

 

TORT DE MERE. 175 grame de unt se freacă împreună cu patru linguri de zahăr, se adaugă patru gălbenuşuri şi se amestecă bine până când se topeşte zahărul şi se omogenizează. Se adaugă 175 grame de făină. În această compoziţie se rade şi lămâie. Se pune într-o formă demontabilă şi se dă la copt foaia.

Avem nevoie de un kilogram şi jumătate de mere călite cu zahăr după gust, ca o marmeladă. Se adaugă scorţişoară şi stafide. În această reţetă se folosesc, de preferat, merele creţeşti.

Sunt cele mai gustoase! Se scoate foaia din cuptor, se pune mărul călit, care trebuie să fie rece. Baţi spuma cu telul de la cele 4 ouă până se întăresc foarte bine cu 4 linguri de zahăr cu vanilie rase şi se adaugă peste merele din formă şi se dă la un cuptor bine încins până când se închide albu­şul la culoare. Când este foar­te bine rumenit se scoa­te, se pune la rece, se de­mon­tează forma şi se pune pe o farfurioară ro­tundă. Acesta este tortul de mere! O savoare!

 

PLĂCINTĂ CU NUCĂ. O jumătate de kilogram de făină, o lingură de untură, 3 linguri de smântână, 2 ouă întregi şi un pic de drojdie de bere diluată în lapte şi un praf de sare. Se frământă totul. Se împart patru pânicele rotunde pe planşetă şi se lasă la crescut.

Se pregăteşte un sfert de kilogram de nucă dată prin maşină cu un sfert de kilogram de zahăr în care se adaugă un pic de scor­ţi­şoară. Apoi o jumătate de kilogram de melanj din comerţ care este puţin acrişor, în care se pune o fiolă de rom.

Se întind între timp patru foi cât tava de copt. Tava se unge şi se tapetează cu făină, se pune o foaie, se unge cu melanjul, pe care îl împarţi întâi în trei.

Ai nevoie de trei părţi egale de melanj pe care îl iei din farfurie şi ungi foaia.

De asemenea, nuca se împarte în trei părţi şi se presară peste melanj. Altă foaie, alt rând de melanj, alt rând de nucă până se termină.

Deasupra vine o foaie şi se dă la copt. Când e ru­me­nă, se scoate. Se lasă la rece, le tai în bucăţele şi le aşezi pe o farfurie. Sunt foarte decorative şi gustoase.”

 

Ruladă cu mere

Un pachet de unt, 200 de grame smântână se frământă împreună cu 400 de grame de făină. Se frământă binişor aluatul într-un lighean şi pe urmă se aşază pe planşetă. Se împart 8 bucăţele egale. Se întind ca şi foaia de tăiţel, puţin mai grosuţă. Mai avem nevoie de 2 kilograme de mere puţin călite cu zahăr după gust, dacă rămâne un pic de apă se iau câteva linguri de zeamă şi se pun într-o ceşcuţă pentru a rămâne mărul compact. Peste mărul rece se adaugă scorţişoară. Foile trebuie bine întinse şi la marginea fiecăreia se pune un rânduleţ de măr într-o singură parte şi se rulează. Se apasă la capete, se pun într-o tavă unsă, netapetată cu făină, se aşază în rând şi se dau la copt. Nu le laşi să se rumenească decât puţin spre roze. Când au căpătat această culoare se scoate tava de la cuptor, se lasă să se răcească şi se taie în bucăţele cât vrei de mari sau mici.

×
Subiecte în articol: lucreţia ciobanu 7 aprilie 2008