x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Model real

de Anca Alexe    |    07 Apr 2008   •   00:00

A cântat o viaţă şi a oferit de ne­numărate ori exemplul profesionistului care-şi respec­tă auditoriul.

A cântat o viaţă şi a oferit de ne­numărate ori exemplul profesionistului care-şi respec­tă auditoriul.

Realizatorul tv Iuliana Tudor re­cu­noaşte că este pentru prima oară când vrea să scrie ceva şi nu reuşeşte. “E un soi de panică şi împietrire pentru că, ce gândesc, ce simt are dimensiuni prea mari pentru albul li­mitat al acestei foi de hâr­tie. Mi-e greu să aleg evoca­rea perfectă şi binemerita­tă de artistă, omul, românca Lucreţia Ciobanu”.

Cu toate acestea, Iuliana Tudor a parcurs trei etape în care a reuşit să descopere că se află în faţa unui exemplu. Ca telespectator, a fra­pat-o la o primă vedere şi ascultare maiestuozitatea unei apariţii venite parcă din alt timp. Prin nimic sino­nimă cu cel prezent.

 

O DOINĂ. “Am cunoscut de-a lungul timpului oa­meni care vor să se impună, după cum am descoperit oameni născuţi să impună”, apreciază realizatorul tv. “Când am ascultat-o pentru pri­ma oară, Lucreţia Cio­banu se impunea natural co­pilului care eram, cucerindu-mă prin forţa glasului şi printr-o atitudine de Regină!

Mai târziu, destinul a fă­cut să o întâlnesc în calitate de moderator al emisiunii “O ve­detă... populară”. Mi s-a tă­iat respiraţia când mi-a în­tins mâna şi mi-a oferit confortul unei familiarităţi la care nu speram pentru a realiza interviul din cadrul emisiunii. Lucreţia Ciobanu e un om nealterat. Curat şi sănătos în construcţie, un om pentru care lucrurile simple dau valoare vieţii: zâmbetul “Cio­bă­ne­lu­lui” său, cum îi pla­ce să-şi alin­te soţul, o strân­gere de mână, o zi cu soare, o glumă, o doină, li­niştea pe care i-o aduce dra­gostea oa­menilor simţită însă nu ca pe un succes, ci ca pe o datorie împlinită responsabil şi multe, multe altele”.

 

CU RESPECT. Lu­creţia Ciobanu preţuieşte, dincolo de orice, demnitatea, care, spune domnia sa, trebuie să respire prin tot ce eşti şi faci. Este artista care a oferit tuturor o lecţie im­pe­cabilă de profesionalism. “A refuzat să ia parte la un program de maximă audienţă pentru ca nu simţea că poate oferi apariţia cu care-şi obişnuise publicul. Şi ne-a spus cu o sinceritate dezar­mantă:

«Când voi fi aşa cum aş­teaptă lumea să mă vadă, vă anunţ şi am să vin cu mare plăcere». Niciodată nu a ac­cep­tat vreun compromis din acest punct de vedere. Cu Lu­­creţia Ciobanu mi-am creat o relaţie specială, în ur­ma unor ani de colaborări

(8 la rând) în care am simţit-o prie­ten. Este omul pe care ori de câte ori îl sun îmi spu­ne ce-i place şi ce nu, în le­gă­tura cu fiecare apariţie tele­vi­zată a mea. Are un mod de a te complimenta, dar şi de a sancţiona, care o face ado­ra­bi­lă! E o mândrie să primeşti apre­cieri din partea unei mari artiste. Mă înclin cu res­pect în faţa unei mari doamne, şi a repertoriului de ex­cepţie din Mărginimea Si­biu­lui!”, în­cheie Iuliana Tudor.

 

“Am avut-o ca invitat de curând la «O dată-n viaţă» şi ne-a surprins din nou cu tonusul şi umorul inconfundabile, care o definesc. A cântat live şi a ­demonstrat că este o profesionistă în tot ceea ce face. Un artist care îşi respectă ­publicul. De la ­Dumnezeu a primit un dar minunat: un glas şi o profunzime în ­interpretare unice. Mă înclin cu respect în faţa unei mari doamne, şi a ­repertoriului de excepţie din ­Mărginimea Sibiului”

Iuliana Tudor

×
Subiecte în articol: lucreţia ciobanu 7 aprilie 2008