x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Lucreţia Ciobanu Şi-a conturat stilul unic

Şi-a conturat stilul unic

de Anca Alexe    |    07 Apr 2008   •   00:00

De-a lungul a peste 50 de ani de prodigioasă carieră, Lucreţia Ciobanu ni se dezvăluie treptat drept o interpretă cu o for­ţă originală şi captivantă.

De-a lungul a peste 50 de ani de prodigioasă carieră, Lucreţia Ciobanu ni se dezvăluie treptat drept o interpretă cu o for­ţă originală şi captivantă.

 

Timp de mai multe decenii, “Doam­na Munţilor” a promovat folclorul sibian. Pentru asta a fost iubită şi apreciată atât de marele public, cât şi de colegii care i-au recunoscut, în nenumărate rânduri, valoarea de artistă. Pentru interpreta Angela Buciu, Lucreţia Cio­ba­nu este şi va rămâne “un model şi un prie­ten”. Cum s-au cunoscut? “Încă din 1963, îşi în­cepe Angela Buciu povestirea, când am avut pri­mele emisiuni de televiziune, am întâlnit-o pe Lucreţia Ciobanu. Este un om extraordinar de agreabil. În primul rând o femeie pe care a ca­racterizat-o şi o caracteriză şi acum spiritul jus­tiţiar… o femeie hotărâtă, stăpână pe si­ne, cu foarte multă personalitate. Mi-a plăcut foarte mult de ea pentru că din acest punct de vedere ne asemănăm. Întâmplarea a făcut ca în drumu­rile mele să mă întâlnesc cu Lucreţia pe diferite scene ale ţării. Eu promovam Maramureşul şi îl cântam cu repertoriul unic, care reprezintă de fapt tradiţiile noastre strămoşeşti. Lucru care Lucreţiei i-a plăcut tare mult. «Lu­cre­ţia noastră», fiindcă mie aşa îmi place să-i zic”.

 

STIL. Ba mai mult, cu timpul, Angela Bu­ciu a înţeles că avea şi un loc în sufletul “doam­nei”, şi vice-versa. “Am admirat întotdea­una seriozitatea cu care aducea prestaţia în faţa publicului, costumul ei falnic şi unic din zona pe care mândră o purta în inimă şi în muzică. Sigur, a cântat alături de marii noştri interpreţi: Maria Tănase, Ion Luican, Maria Lătă­re­ţu, Rodica Bujor şi toţi cei din generaţia pe care ea a urmat-o. Dacă la vârsta ei se men­ţine atât de frumos este dovada pură a faptului că s-a respectat în viaţă, a dus o viaţă ordonată, fiindcă munca de artist e spinoasă, cu greutăţi, compromisuri, dar şi cu frumuseţea pe care ţi-o aduce când vezi rezultatul final: cel din fa­ţa publicului. A lansat un stil, şi-a conturat trep­tat stilul şi a fost una din cântăreţele iubite de marele public. Ce-şi poate dori un interpret mai mult decât să pătrundă în sufletul celui care-l ascultă? Asta e cea mai mare răsplată! Cântăreţii reuşesc să deschidă poarta casei omului. Dacă reuşesc să o deschidă şi pe cea a inimii, se numesc oameni fericiţi. Am colaborat în multe turnee, cu formaţii mici, dornice să se afirme”, mărturiseşte Angela Buciu.

 

ECOU. A fost volubilă în orice situaţie, putea în orice anturaj să fie vioara întâi prin felul ei. Era şi foarte aspră în a critica, dar şi dreaptă în a aprecia meritele altora. “Îi păstrez mereu dragostea şi îi doresc să trăiască ani mulţi de aici încolo, ca să se poată bucura de ce a creat şi a construit… să se poată bucura de urmele lăsate în sufletele oamenilor, de ecou. Lucreţia are un nume! Să aibă parte din plin de sănătate. Regret enorm că nu dispun de mult timp să mă întâlnesc cu ea. Undeva noi comunicăm, eu o gratulez cu ocazia Sărbă­torilor şi o fac şi de această dată urându-i să fie fericită alături de cei dragi, de ceea ce a do­bândit, şi mai ales de marele public românesc”, încheie interpreta.

×
Subiecte în articol: lucreţia ciobanu 7 aprilie 2008