x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Madrigal Om special

Om special

de Luminita Ciobanu    |    01 Dec 2008   •   00:00

"Destinul a făcut ca timp de peste o jumătate de secol, să fiu «însoţitoarea de viată» a unui om cu totul special", spune doamna Bernarda Marin, soţia maestrului Marin Constatin. 



Mesajul soţiei maestrului Marin izvorăşte din trăirile minunate de care a avut parte alături de  muzicianul desăvârşit care i-a fost hărăzit. "Târzie, dar deloc tardivă declaraţie de dragoste!", aşa denumeşte doamna Marin rândurile pe care le închină Madrigalului şi dirijorului de excepţie Marin Constantin. "Forţa Divină, Providenţa sau Configuraţia Stelelor mi-au dăruit un extraordinar privilegiu: să fiu soţia lui Marin Constantin. Pot afirma acum, la cea de-a 55-a aniversare a căsătoriei noastre şi la cea de-a 45-a aniversare a Madrigalului, că alături de soţul meu – Marin Constantin – am întâlnit aievea ceea ce oamenii numesc «fericire». Având şi privilegiul de a cânta în Corul Madrigal timp de mai mult de patru decenii, pot declara cu mâna pe inimă, că viaţa dusă
într-un asemenea context a fost şi este minunată", spune doamna Bernarda Marin.

FRĂMĂNTĂRI. "Aparent paradoxal – mărturiseşte doamna Marin – viaţa trăită alături de o persoană hărăzită cu atâta putere imaginativ-creatoare, putere pe care Pronia o acordă îndeobşte geniilor (cărora fără falsă modestie li-l alătur pe creatorul, artistul, dirijorul Marin Constantin) nu poate fi, nu a fost şi nu este ceea ce s-ar crede a fi  «o viaţă uşoară şi ferice». Este aproape de la sine înţeles că în fiecare moment neliniştea şi frământarea artistului, permanenta sa nemulţumire care, ciudat, îi însoţeşte fiecare nouă treaptă câstigată în realizarea esafodajului artistic, nu le lăsa nici celor din preajma «creatorului de frumos» prea multe clipe de răgaz. Dar ce viaţă palpitantă! Plină de simţăminte şi trăiri minunate, strălucitoare în bucuria realizării extaticelor momente de artă mi-a fost dăruit să trăiesc alături de omul extraordinar Marin Constantin, imaginativul, tandrul şi teribilul, despoticul şi romanticul meu soţ".

CALE. Dăruirea maestrului Marin faţă de propria-i creaţie, Corul Madrigal a devenit un reper pentru Ion şi Noemi Marin. "Mă simt însutit răsplătită când privesc la copiii noştri, Noemi şi Ion, cărora exemplul tatălui lor, exemplul unui luptător neînfricat dublat de moştenirea dăruită lor genetic împreună cu dragostea neţărmurită de părinte devotat le-a dat puterea de a se realiza şi de a deveni oameni «deosebiţi» cu adevărat. Eu – ca un veritabil Sancho Panza al unui alt fel de Don Quijote, al unui Don Quijote al cărui vis s-a transformat în realitate – promit să-mi urmez calea cu aceeaşi dragoste plină de devotament şi credinţă".


"Câte domenii ale vieţii artistice, nu simt lipsa unui Madrigal al lor, lipsa unui conducător de mare abnegaţie şi profesiune? Câţi Marini Constantini nu ar trebui inventaţi pentru ca încă o dată să se dovedescă  faptul că omul sfinţeşte locul?"
Corneliu Cezar, compozitor


Voci de excepţie

Madrigalul a devenit pentru familia Marin o a doua... familie.
Alături de Madrigal, Bernarda şi Marin Constantin şi-au petrecut o parte din viaţă. "Viaţa la Madrigal – spune doamna Marin – a însemnat pentru mine repetiţii, concerte, turnee, înregistrări, poate mai multe implicaţii şi probleme decât pentru ceilalţi. În cor, fără să fi fost o voce de excepţie, deţinând de la Dumnezeu un auz foarte ascuţit şi o memorie ce mi-a onorat, zic eu, prezenţa pretutindeni, m-am străduit să ştiu bine tot ce se învăţa şi se cânta la concerte şi la înregistrări", adaugă doamna Bernarda Marin.

×
Subiecte în articol: marin madrigal marin constantin