x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Pentru musical

26 Noi 2007   •   00:00

Munca şi talentul Margaretei au rămas pe peliculă. Şi astăzi, după aproape 40 de ani, ai o plăcere deosebită să vizionezi "Veronicile".

Munca şi talentul Margaretei au rămas pe peliculă. Şi astăzi, după aproape 40 de ani, ai o plăcere deosebită să vizionezi "Veronicile".

Incă de la inceput s-a integrat puternic in cele căteva personaje principale in care a jucat in filmele "Veronica" şi "Veronica se intoarce" (1973). De la educatoarea severă, cu ochelari, care făcea ordine in dormitoarele internatului pentru copii, pănă la impărăteasa furnicilor care impărţea dreptate şi milă in impărăţie.

NU TE MAI SATURI. Căntănd cu vocea ei inconfundabilă, gravă şi luminoasă, a rămas una dintre cele mai importante vedete ale filmului. "Ea a dat viaţă lungă, de succes, personajelor pe care le-a interpretat şi care au fost indrăgite de telespectatori", povesteşte compozitorul Temistocle Popa. "Cănd mă duceam pe platourile de filmare, chemat de regizoarea filmului, Elisabeta Bostan, atunci cănd se iveau probleme muzicale, mi se umplea inima de bucurie cănd o vedeam pe Margareta jucăndu-şi rolul cu atăta pasiune. Mai mare dragul s-o priveşti, să nu te mai saturi. Te obliga să o urmăreşti, să o asculţi şi să te uimeşti de cum se comporta in cadrul filmării. Avea un farmec deosebit".

TREPTELE. Margareta Păslaru era seducătoare şi se putea confunda cu cele mai bine cotate interprete de musical din lume. A fost considerată de actorii-colegi care jucau in film o autentică vedetă, deşi nu i-a fost deloc uşor să joace alături de marele Dem Rădulescu, de Vasilica Tastaman sau Violeta Andrei. "Intr-un rol mai puţin intins de căt ne-am aşteptat, Margareta Păslaru, capul de afiş al distribuţiei mature, ne-a reamintit căt talent actoricesc nepus la treabă s-a irosit de-a lungul timpului", scria Magda Mihăilescu. "Şi cu această ocazie trebuie să spun că Margareta Păslaru, printre actorii adulţi angajaţi in această aventură cinematografică, a fost foarte bună, ba chiar cea mai bună", consemna D. I. Suchianu in Săptămăna literară, in 1973. "Atăta timp căt nu incetezi să urci, treptele nu se vor termina; sub paşii tăi care urcă, ele se vor inmulţi la nesfărşit", spunea Franz Kafka. Margareta Păslaru n-a incetat să urce, succesul său ajungănd la... nesfărşit. Şi astăzi există copii care o cunosc pe Margareta Păslaru din "Veronica", deşi au trecut aproape patru decenii de cănd Elisabeta Bostan a regizat această peliculă. "Ce bine ar fi dacă s-ar mai face filme pentru copii, pentru că, sigur, şi astăzi se poate ivi o Margaretă!", spune Temistocle Popa. Totul e posibil. Insă, din păcate, nu prea mai avem vreme să zăbovim asupra frumuseţii copilăriei. Tinerii se iau la intrecere cu timpul, dorind să ajungă căt mai repede să facă parte din răndul adulţilor. Furaţi de mirajul acestei competiţii, au uitat să mai fie copii. "E nevoie de inţelepciune, pentru a inţelege inţelepciunea; muzica nu inseamnă nimic, dacă audienţa nu aude", găndea Walter Lippman. E nevoie ca audienţa să audă: fără copi-lărie nu vom putea şti să trăim frumos la bătrăneţe.

"Intr-un rol mai puţin intins de căt ne-am aşteptat, Margareta Păslaru, capul de afiş al distribuţiei mature, ne-a reamintit căt talent actoricesc nepus la treabă s-a irosit de-a lungul timpului"

Magda Mihăilescu

×