x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ca o pasăre

19 Mai 2008   •   00:00

Maria este mu­za unui mare ar­tist plastic. Arta sa a inspirat naş­­terea unei... păsări măiastre.

Maria este mu­za unui mare ar­tist plastic. Arta sa a inspirat naş­­terea unei... păsări măiastre.

 
Marcel Gu­guianu, sculptor care se bu­cu­ră de o ma­re re­putaţie interna­ţio­na­lă, a cunoscut-o pe Maria Dra­gomiroiu din vremea cînd aceasta era o “tînără dom­ni­ţă”, artiştii căutînd mereu ins­piraţie în muzică. “M-a surprins plăcut încă de la început. Am avut impresia că am cu­nos­­cut o adevărată doamnă. Muzica dînsei este un ecou sensibil al climatului ­carpatic al României. Dînsa modelează cîntecele asemenea unui sculp­tor care modelează lucră­rile sale. Muzica Mariei Dra­go­miroiu are o amprentă de românitate, dar cu miză universală”. Convins de talentul uriaş, Marcel Guguianu a fost la multe concerte ale Mariei.


PAS
ĂRE “Am o lucrare, o pasăre, inspirată de Maria Dragomiroiu, pasărea şi zbo­rul fiind reprezentative pentru muzica dînsei. Este greu să detaliez mai bine această re­la­ţie complexă dintre muzică şi pasăre. În acelaşi timp, însă, o altă statuie, «Ciocîrlia», em­ble­mă a «Băncii Mondiale», vor­beşte mai bine cum o fiinţă ca Maria Dragomiroiu este un stimulent pentru un artist. N-am considerat-o niciodată o în­cepătoare. Are cîntece pe care nimeni nu le poate egala în interpretare, datorită frea­mă­tului spiritual al dînsei. Sînt momente în care muzica unor artişti decade puţin, însă dînsa este consecventă şi verticală. Orice artă stă sub im­pe­rativul creativităţii, cum e normal, iar muzica este unul dintre cele mai importante stimulente ale creativităţii”, încheie sculptorul.

 

Apariţii ­extraordinare

Gheorghe Turda a cunoscut-o pe Maria Dragomiroiu încă de pe vremea cînd aceasta a început colaborarea cu Rapsodia Română prin anii ’80, pe cei doi legîndu-i de atunci înainte amintirile multor turnee din România sau din străinătate. “Primele apariţii au fost extraordinare, vocea asemănîndu-se cu cea a Mariei Tănase. A fascinat încă de la început marele public prin această asemănare. A abordat piese ale Mariei Tănase, dar apoi a creat melodii de-ale ei, foarte speciale”, spune Gheorghe Turda.

 

A fost fata mea, de la început

Prima întîlnire dintre Sanda Mihu, soacra interpretei Maria Dragomiroiu şi îndrăgita artistă, a fost la un spectacol pe care l-a ­organizat Alexandru Mihu la Târgu-Jiu. “A luat-o cap de afiş pe Maria Dragomiroiu şi a realizat cîteva spectacole acolo. La unul ­dintre ele, Bebe m-a invitat şi pe mine spunîndu-mi: «Mamă, hai să mergi să o vezi pe Maria Dragomiroiu», iar eu i-am răspuns: «Despre cine e vorba, mamă?» «Este solista aceea cu părul deosebit de lung şi de ­frumos?» «Da, mamă», îmi zice el! Aşa m-a luat Bebe la Târgu-Jiu şi acolo am cunoscut-o pe Maria Dragomiroiu. Mi-a plăcut de la prima vedere, parcă a fost fata mea de la început, parcă o ştiam de cînd lumea”, spune Sanda Mihu. “Am îndrăgit-o şi am iubit-o din prima.” De cînd s-au cunoscut, Bebe şi Maria sînt de nedespărţit. Nu există spectacol la care să nu fie împreună. Pentru Sanda Mihu, Maria Dragomiroiu este mai mult decît o fiică.

“Îmi este atît de dragă, o iubesc tare mult.” Sanda Mihu consideră că Maria Dragomiroiu şi cu Bebe sînt mai mult decît copiii ­dumneaei. Sînt un dar.

 

Copiii sînt Dumnezeul meu

Sanda Mihu locuieşte în provincie, aşa că aşteaştă clipele cînd copiii au timp să o viziteze. Sunt bucuria ei. “Fiindcă sînt departe de mine, eu sînt aşa cum sînt, bătrînă, îi aştept cu mare drag cînd vin la mine. Cînd pleacă în străinătate nu există zi în care să nu vorbim la telefon. Nu am cuvinte să vă spun ce copii am, ce su­fle­tişti sînt. Pe Maria noi o iubim din suflet. Copiii, pentru mine, sînt ­Dumnezeul meu. Cînd vin acasă, eu întotdeauna le spun: a venit Dumne­zeu în casă!”

  • Roxana Vintilă
×
Subiecte în articol: maria sînt dragomiroiu sanda mihu