x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Maria Tănase Strălucire de geniu

Strălucire de geniu

de Dana Cobuz    |    16 Iun 2008   •   00:00

Micile detalii reconstituie marile portrete. Iată un “mic detaliu” ­postum, care întregeşte portretul Mariei Tănase.


La scurt timp de la tipărirea primelor două Ediţii de Co­lecţie dedicate “Mă­iastrei”, Gheo­ghe Junescu, cititor al Jurnalului Naţional, a ţinut să ne împărtăşească, într-un e-mail, amintirile lui despre marea doamnă.

Mai întîi, “o mare un­dui­toare de oameni conducînd-o pe ultimul drum, în carul tras de boi. Mai apoi, cînd se îm­plineau 75 de ani de la naştere şi 25 de la trecerea ei în nefiinţă, m-am alăturat celor puţini care au ţinut să-i cinstească memoria”, po­vesteşte el.


PARALELA.
La 20 iunie 1988 a avut loc la Mi­nisterul Afacerilor Externe Evocarea “Veniţi, privi­ghe­toarea cîntă”.
Atunci, Junescu a im­pro­vizat poezia. “Am evocat, ca-n file de poveste/ Un geniu, o viaţă, un destin./ Nu vi se pare că Maria este/ Chiar Eminescul nostru fe­minin?// Ca el a ars, în felul ei, făclie/ Ca el s-a stins, în iunie de crin./ Cum să nu crezi c-ase­menea Marie/ E însuşi Emi­nescu feminin?// Că n-are feminin cuvîntul «ge­niu»/ E-o nedreptate gravă. Veţi ve­dea/ Că va avea la fine de mi­leniu/ Şi poate totuşi în­cepînd cu ea.// Pe vremuri, unii, Păsării de foc/ Au vrut să-i limiteze din senin./ A fost şi Eminescu sub ob­roc.../ Ea este El la modul fe­minin.// Cum de-o iubim postum e de-nţeles cu/ Des­tulă usurinţă, pe deplin:/ Cu toţii îl iubim pe Eminescu/ Deci şi pe Eminescu feminin.// Cînd rîu şi ram şi doină povestesc/ De-un glas, de-un cîntec-stri­găt sau suspin,/ Mîn­dri­ţi-vă că neamul românesc/ A dat şi un Lu­ceafăr feminin”.

×