x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Marius Mihalache Fenomenul Mihalache

Fenomenul Mihalache

29 Oct 2007   •   00:00

Au trecut aproape 10 ani de cănd Paula Seling şi Marius Mihalache căntau in deschiderea lui Chick Corea la Bucureşti.

Au trecut aproape 10 ani de cănd Paula Seling şi Marius Mihalache căntau in deschiderea lui Chick Corea la Bucureşti.

Cu ceva ani in urmă, romănii au avut onoarea de a-l asculta pe Chick Corea intr-un festin de jazz. Căţiva tineri au avut ocazia să cănte in deschiderea concertului. Corea a primit foarte multe propuneri, şi dintre toţi i-a ales pe ei. Formula a fost completată de Lucian Maxim, la percuţie. Cei trei au fermecat publicul şi, nu in ultimul rănd, pe Corea insuşi. "Am fost extrem de emoţionată pe scenă. Impreună cu Marius şi Lucian am creat artă, am creat momente de poveste", işi aduce aminte cu mare drag Paula Seling.

Tărăm magic. Aşa simte Paula Seling muzica lui Mihalache. Ţambalul lui este un un fel de vehicul celest, care te duce tot mai sus. Tot mai sus in propria fiinţă. "Simţi zborul muzicii sale in cele mai profunde locuri ale inimii şi ascultăndu-i trăirile iţi dai seama că are un dar aparte, o viziune foarte amplă de a privi lumea, viaţa, oamenii." Lovind rănd pe rănd corzile numite Tristeţe, Amărăciune, Auto-Ironie, uneori chiar şi Furie, apoi Tandreţe şi Sinceritate, el dezvăluie fiecărui ascultător ceva ce să-l reprezinte. Ceva din magia trăirilor fiinţei omeneşti. Fiecare găseşte altceva la Mihalache. "Am descoperit culori ale vocii şi interpretării pe care nu ştiam că le stăpănesc. Muzica lui te inspiră, te provoacă, te completează", mărturiseşte Paula.

Creaţie complexă. Muzica lui Mihalache este o exteriorizare a propriei fiinţe. Intre om şi artist, legătura este lesne de făcut. "Artistul este o «upgradare» a omului. «Omul» reflectat in opera sa apare cu tot ceea ce este, a fost sau ar fi vrut să fie." Sensibilitatea, curajul, autodisciplina şi determinarea, toate reunite sub semnul imaginaţiei, au dat naştere unei viziuni deosebite asupra lumii. Poate mai importantă este insă capacitatea fabuloasă de a reda toate trăirile sferei umane. Uneori, pentru Marius şi Paula, cuvintele au fost de prisos. "Marius Mihalache este un om deosebit, cald, care, fără să rostească, spune o mulţime de lucruri. Pe scenă, comunicarea este perfectă, pentru că intuieşte imediat nuanţele firii tale."

Tradiţional-original. Stilul lui Marius işi are originea in muzica tradiţională romănească, pe care o interpretează original. "Foloseşte un instrument tradiţional cu atăta sensibilitate, incăt acesta devine aproape romantic." Peste talentul ceresc a venit infuzia de tradiţie "Şarpele roşu". A mai invăţat trăire, intensitate, bucurie, improvizaţie. S-au completat de minune, cu multă muncă şi imaginaţie. "Mă făcea să cred că ne-a fost dăruit şi «un Gheorghe Zamfir al ţambalului». Eram extrem de nerăbdatoare să lucrez cu el. Un inovator..."

"Marius Mihalache este un om deosebit, cald, care, fără să rostească, spune o mulţime de lucruri. Pe scenă, comunicarea este perfectă, pentru că intuieşte imediat nuanţele firii tale"

"Simţi zborul muzicii sale in cele mai profunde locuri ale inimii şi ascultăndu-i trăirile iţi dai seama că are un dar aparte, o viziune foarte amplă de a privi lumea, viaţa, oamenii"

Paula Seling căntăreaţă

Furtună şi soare

In 2000, printre cei prezenţi pe scenă la "Marcel Pavel şi prietenii" s-a aflat şi Marius Mihalache. Recitalul susţinut alături de Ovidiu Lipan-Ţăndărică a hipnotizat publicul. "Respectă meseria şi respectă publicul. E un profesionist şi un inovator. A venit cu un nou stil". In 2003, Pavel şi-a chemat din nou prietenii pe scenă şi "ţimbalistul-minune" nu a lipsit. "Marius mi-a intrat la suflet. Muzica lui redă toate stările posibile: furtună şi soare, furie şi calm", spune Marcel Pavel. De ceva timp, cei doi se găndesc la un proiect comun.

La fel de virtuoz ca Jimmy Hendrix

Acum căţiva ani, Monica Anghel a lucrat la un album alături de prieteni dragi: Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache sau Nelu Ploieşteanu. Atunci l-a cunoscut personal şi pe Marius Mihalache, de care auzise cu multă vreme inainte. "Cea mai dragă amintire pe care o am legată de Marius este «Jelem, jelem», piesa pe care am interpretat-o impreună.

El la ţambal, eu cu vocea. Nici pănă azi nu am aflat ce inseamna in ţigăneşte «jelem»", povesteşte amuzată Monica Anghel. Faptul că Mihalache "pluteşte" intre muzica de taraf şi cea clasică nu o surprinde: "E un artist.

Un artist poate să se facă aproape orice in sfera artisticului. El se poate adapta oricărui gen muzical folosind ţambalul". Toţi oamenii de muzică sunt de acord că ţambalul

este un instrument foarte greu. Pentru unii, chiar mai greu de stăpănit ca pianul. "Mihalache e un instrumentist virtuos.

Din punctul acesta de vedere, eu il compar pe Marius cu chitariştii de la Iron Maiden sau cu Jimmy Hendrix", spune Monica Anghel, fără a mai da impresia că ar glumi.

Drămbă sau frunză...

"Muzica adevărată se poate cănta şi la drămbă sau frunză", spune Oana Sărbu. Nu instrumentul este important, ci artistul. Mihalache reuşeşte să transpună prin ţambal amestecul de tradiţional, clasic, jazz, realizănd o muzică complexă. Ţambalul este un instrument cu o sonoritate specială, un instrument inaccesibil celor mai mulţi dintre noi. Oana Sărbu incearcă un portret succint al artistului: "Un instrumentist deosebit, unic in modul in care abordează muzica şi un om muncitor. Cred că cea mai mare parte din zi şi-o petrece studiind".

×
Subiecte în articol: muzica marius mihalache