x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Michael Jackson Copiii, moştenitorii unui faliment?

Copiii, moştenitorii unui faliment?

de Irina Cristea    |    Mihaela Matachita    |    28 Iun 2009   •   00:00
Copiii, moştenitorii unui faliment?
Sursa foto: Stefan Wermuth/Reuters

Michael Jackson a fost nu numai "Regele muzicii pop", ci şi "marca" unei afaceri de miliarde de dolari. Totuşi, el nu a avut nici cea mai mică idee de responsabilitate fi­nan­­ciară, cheltuind anual milioane de dolari. Solistul care a vândut peste 61 de milioane de albume în Statele Unite, a murit cu o datorie de 400 de milioane de dolari.



Hit-ul său din 1982, "Thriller", i-a adus 125 de milioane de dolari. Cinci ani mai târziu, "Bad" a fost vândut în 22 milioane de exemplare. În 1991, a semnat un contract de 65 de milioane de dolari cu Sony. Se estimează că, în ultimii 25 de ani, a obţinut peste 300 de milioane de dolari numai din drepturile pentru muzica proprie şi alte 400 de milioane din concerte şi catalogul Beatles.

Dar cheltuielile sale au început să devină nerealiste la sfârşitul anilor '80, ajungând astfel ca prin 1999 să câştige 11 milioane de dolari pe an şi să cheltuiască 31 de milioane. În 1989, ranch-ul său fantezist Neverland, de la Santa Barbara, l-a costat 17 milioane de dolari. Cumpărăturile sale au devenit legendare: lăsa în câteva minute 150.000 de dolari la magazinul londonez Harrod's sau achiziţiona antichităţi în valoare de 250.000 de dolari.

A cumpărat mai multe automobile Rolls-Royce şi Bentley, dar şi elicoptere, sau bijuterii pentru Liz Taylor. L-a costat şi divorţul de Lisa Marie Presley. A plătit 20 de milioane de dolari în procesul în care a fost acuzat de molestarea unui copil. Repetatele operaţii estetice l-au costat alte milioane. Prin 2006, a trebuit să închidă Neverland. Anul trecut, a fost dat în judecată de un şeic din Bahrein, care insista că megastarul îi datora 7 milioane de dolari.

DAR COPIII?
Situaţia financiară a copiilor este, de asemenea, un capitol proaspăt deschis care va fi intens "tocat" atât de instanţele judecătoreşti, cât şi de mass-media. Deşi Michael Jackson s-a situat, de-a lungul timpului, alături de Beatles sau Elvis Presley în clasamentele celor mai consistente averi, tot ce a reuşit să acumuleze în ultimii ani au fost doar datorii uriaşe. Prin urmare, este neclar atât felul în care vor fi împărţiţi ultimii bani sau proprietăţi, cât şi cui îi va reveni responsabilitatea de a achita datoriile lui Jackson.

Se anunţă o bătălie legală crâncenă, în centrul căreia se vor afla cei trei copii ai vedetei - asta este "proorocirea" din toate tabloidele europene şi câteva dintre ziarele americane. Misterul care a înconjurat toată viaţa micuţilor Prince Michael (12 ani), Paris (11 ani) şi Prince Michael II (7 ani), ale căror chipuri au devenit abia târziu cunoscute lumii, se prelungeşte acum şi asupra situaţiei lor din punct de vedere juridic. T

rebuie tranşat cât mai urgent, spun avocaţii citaţi de presa străină, cui îi va reveni misiunea de a se îngriji de cei trei copii şi, fapt deloc de neglijat, cum se va împărţi între ei averea sau, mai precis, ce a rămas din averea tatălui lor.  Cele mai mari şanse de a obţine custodia le are Debbie Rowe, asistenta medicală care i-a devenit soţie în 1996, pentru trei ani. Asta doar într-o primă instanţă, întrucât aranjamentele pe termen lung nu vor fi rezolvate de azi pe mâine. În plus, există posibilitatea ca familia vedetei - aşa numitul "clan Jackson" - să îşi manifeste intenţia de a prelua soarta copiilor şi de a face presiuni în acest sens.


O PATERNITATE CONTROVERSATĂ
Prince Michael şi Paris s-au născut în cursul mariajului de trei ani dintre Michael Jackson şi Debbie Rowe. După ce cuplul a divorţat, în 1999, Jackson şi-a asumat respon­sabilitatea pentru creşterea copiilor, angajându-se, practic, să se descurce singur, fără vreun ajutor din partea mamei.

Momentul nu a fost lipsit de controverse, fiind speculat mai ales dreptul de vizită al lui Debbie şi modul în care aceasta a păstrat (dacă a păstrat) legătura cu Prince Michael şi cu Paris.

Al treilea copil a fost născut de o mamă-surogat care fusese însămânţată artificial, fapt recunoscut de Michael Jackson într-un faimos interviu realizat în 2003 de jurnalistul britanic Martin Bashir. Jackson a precizat atunci că nu a văzut-o în viaţa lui pe femeia care i-a purtat şi i-a născut copilul. Artistul a insistat în permanenţă că toţi cei trei copii sunt urmaşii lui biologici, în ciuda lipsei asemănărilor dintre el şi micuţi.

×