x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Mihaela Mihai Întoarcerea

Întoarcerea

de Carmen Anghel    |    11 Feb 2008   •   00:00

Şi, după 14 ani, lumea a intrat pe un nou făgaş. Mihaela a putut să se întoarcă în ţară.

Şi, după 14 ani, lumea a intrat pe un nou făgaş. Mihaela a putut să se întoarcă în ţară.

A fost ca o mi­nune tot ce avea să ur­meze. “Încă de prin 1988, dato­rită lui Gorbaciov, au început să se mişte lucrurile şi în celelalte ţări din Est. Polonia, ţară ca­tolică, a avut întotdeauna spri­jinul preferenţial al Fran­ţei. Sindicatul polonez «Solidarnosti» avea un avans bun de câţiva ani, iar Cehia se purtase cu multă demnitate încă dinainte de 1968. În mod na­tu­ral, prin calitatea liderilor săi, a fost posibilă «Revoluţia de catifea»… Observam, cu re­gret, cum rămânem în ur­mă. Ştiam că şi în România si­tua­ţia ar fi trebuit să evolueze într-un anume sens. În fiecare ţară se poate întâmpla altfel, fiecare era un caz aparte. Până la urmă s-a produs efectul de domino, tot datorită URSS, care s-a destrămat tot datorită lui Gorbaciov.”

 

DORINŢA. “Într-o zi, primesc un telefon de la un pri­eten de-al meu, să zicem un fost pretendent, care era pre­şedintele Băncii Rotschild din Paris. Mă sună şi-mi spu­ne: «Văd ce se întâmplă în ţă­ri­le de Est, crezi că se poate în­tâmpla o schimbare şi în ţara ta, în România?». Am avut atunci o reacţie total ne­gân­di­tă: «Dacă se va schimba vreo­da­tă ceva în România, nu poa­te să se întâmple decât prin violenţă». Pe urmă am rămas uluită de ce am putut spune eu. Aşa simţeam. Au trecut lu­nile şi s-a întâmplat şi Revo­luţia română. Eu am aflat de la televiziunea franceză. A fost o asemenea nebunie, o asemenea exaltare în toată Franţa! Nu spun cum eram eu… Mă obiş­nuisem cu ideea că nu mă voi putea întoarce niciodată în ţara mea şi purtam în adân­­cul sufletului un fel de pie­­troi greu de suferinţă pe care încercam să-l împing către uitare. Eu nu am vrut să plec şi, ca să nu mi se întunece sufletul tot timpul, îmi spu­neam că mai bine încerc să uit şi să privesc înainte. Izbuc­nirea Revoluţiei din ţară mi-a dat peste cap toate re­pe­­rele, toate certitudinile. Mi s-a ridicat în suflet o nouă spe­ran­ţă imensă, încât mi se tă­ia respiraţia. Eram lipită de te­levizor şi de radio zi şi noap­te.”

 

ZVONISTICA. “Am sunat în ţară. Nu se putea obţine uşor legătura atunci şi am putut prinde Bucureştiul numai după multe încercări. Am vorbit cu cumnata mea, care mi-a spus că Doru Stăn­cu­lescu, fratele meu, era ares­tat că a ieşit în stradă ca re­vo­luţionar. A stat câteva zile la puşcărie, iar eu, departe, su­fe­ream ca nu pot face nimic să-l scot de acolo.

Se zvoneau atâtea, eram supuşi unor asemenea intoxi­cări… Erau asemenea nebu­nii, specifice românilor care scot zvonuri catastrofale, in­ven­tează. Am început să ţin legătura cu radiourile fran­ce­ze, mă mai sunau să mă în­tre­be ce mai auzeam. Toată lu­mea suna pe toată lumea. Ce veşti mai aveţi, care e sursa, dar e de încredere? Eu lucram deja cu Radio France Internationale, produceam emisiuni muzicale şi le prezentam pe post în româneşte, despre tot ce ieşea nou în muzică. Sigur că aveam legături cu lu­mea ziariştilor francezi… Apoi a apărut în jurul meu un grup de prieteni arhitecţi români care fuseseră la mine de câ­te­va ori. Eu aveam o vilă cu te­ra­să mare, cu grădină, toa­­te petrecerile la mine le ţi­neau. Cu ei am început să ne adu­năm, să încarce camioane, să adunăm ajutoare, să aducă me­­­dicamente, era şi o docto­ri­ţă prin­tre ei, soţia unui arhitect. În fiecare oră, erau tele­foa­ne pes­te telefoane, din toate re­gi­u­nile Franţei. Toa­tă lu­mea îşi punea în miş­care toate re­la­ţiile şi reţelele ca să strângem ajutoare pentru România.”

 

AJUTOARE. “Eram într-o seară la Biserica Ro­mâ­nă din Paris, unde ne dădeam întâlnire, şi a venit un deputat francez, care e o persoană cu to­tul aparte, Jean François De­niau, care se implica mult în tot felul de acţiuni şi unul din rarii politicieni care se ţi­neau de cuvânt. Ne-a spus: «Por­­nesc în noaptea asta nişte ca­mioane către România. Avem nevoie de oameni care să le conducă, dar şi de un acom­paniator pentru şofer, care să ştie să conducă, în caz că se întâmplă ceva». Am fost pe muchie de cuţit să mă urc într-unul din camioane. Am spus: «Eu aş merge». Şi au să­rit toţi arhitecţii: «Eşti nebu­nă, ai un copil de crescut, dacă se întâmplă ceva?». În clipa aia a trebuit să-mi pun în cum­pănă responsabilităţile. Ce era mai important pentru mine? ­Co­pi­la mea, dacă mi se întâmplă ceva rămâne singu­ră pe lume. Drept care am rămas acolo.”

 

SOSIREA. “În 10 ia­nua­­­rie 1990, am reuşit să plec cu primul avion care a primit autorizaţie de aterizare la Otopeni, cu bilet de cursă di­rectă. Când eram în zbor, am fost deturnaţi către Bruxelles. S-a contramandat autorizaţia de aterizare. Am stat în Bru­xe­lles încă vreo şapte-opt ore, pe aeroport, apoi ne-am urcat iar în avion şi am ajuns la Bucureşti noaptea. Doamne, cum arăta aeroportul acela! N-am să uit… Era ca în fil­me­le de răz­boi ruseşti. Solda­ţii, nişte copii cu uniforme scor­­ţoase, arme în mână şi priviri rătăcite, lumina slabă de la becuri goa­le care atâr­nau de nişte fire elec­trice, pe jos floşcăiam în la­po­viţă ames­tecată cu noroi, chiar pe cu­loa­re­le de acces în ae­roport. Cons­truiseră nişte tu­­neluri din scânduri ca să fim probabil filtraţi, să nu in­tre grupuri mai mari. Acolo am văzut pentru prima dată un tanc. Era sinistru! Atunci şi a doua zi, pe stradă în Bu­cu­reşti, eu m-am simţit ridicolă cu haina mea de blană, faţă de situaţie, faţă de oamenii din jur.

A doua zi, când am iesit pe stradă, după 14 ani de absenţă, nici o clipă nu mi-am imaginat că lumea mă va mai recunoaşte. M-am trezit faţă în faţă cu oameni, mai ales femei (E un fenomen care m-a surprins întotdeauna, am multe admiratoare. De obicei, femeile sunt invidioase între ele, dar pe mine mă iubesc şi femeile. Am o reală bucurie în suflet când văd chestia asta.). Se opreau: «Doamnă, v-am crezut moartă, toţi am crezut că nu mai sunteţi. Doamne, ce bu­curie că vă ve­dem!». A început să scotocească prin geantă ţinân­du-mă cu mâna cealaltă, să nu plec. A vrut neapărat să-mi dea ceva al ei, orice, un obiect de-al ei. Cred că nici nu se gândea ce făcea, era dorinţa ei de apropiere, să se lege într-un fel de prezenţa mea acolo. Nu-mi amintesc care a fost obiectul acela, dar privirea şi dragostea ei au fost cel mai frumos dar.

Apoi un lucru care m-a impresionat a fost faptul că oamenii se uitau la mine, mă opreau şi îmi spuneau: «Doamnă, şi acum ce facem?». Asta era întrebarea tuturor. După ce se mai aşezase puţin toată vâltoarea, începeau să-şi dea seama că nimeni nu ştie de fapt nimic. Au fost ţinuţi în asemenea ignoranţă, atâta lipsă de informare, încât le era frică să se şi gândească că ar putea să aibă iniţiativă. A fost o generaţie deteriorată mintal, psihologic. Mi-am dat seama că eram în faţa unui fenomen de depresie colectivă, care a durat câţiva ani.”

×
Subiecte în articol: mihaela mihai 11 februarie 2008