x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Mirabela Fotoliul din odaie

Fotoliul din odaie

12 Noi 2007   •   00:00

Un căntec aflat pe buzele tuturor, o melodie generatoare de emoţie. "Te-aştept să vii/ Să te intorci la mine..." Un şlagăr de neuitat, compus special pentru Mirabela.

Un căntec aflat pe buzele tuturor, o melodie generatoare de emoţie. "Te-aştept să vii/ Să te intorci la mine..." Un şlagăr de neuitat, compus special pentru Mirabela.

Compozitorul Ionel Tudor şi textiera Andreea Andrei i-au incredinţat Mirabelei căteva piese. "Te-aştept să vii" a devenit un mare hit. Muzica, versurile sunt remarcabile, iar vocea Mirabelei l-a incununat. "Din păcate, n-am scris multe piese pentru ea, dar căntecul «Te-aştept să vii», cunoscut şi ca «Fotoliul din odaie», a devenit un mare şlagăr. Am avut numeroase turnee şi spectacole impreună şi am avut ocazia să văd ce inseamnă succesul unei mari vedete. 90% din repertoriul ei era căntat impreună cu publicul. Cu talentul ei şi prin intermediul vocii ei extraordinare, mesajul artistic era transmis publicului cu naturaleţe, reuşind intotdeauna să impresioneze... Iţi mulţumesc, Mirabela, că mi-ai dat posibilitatea să realizez, impreună cu tine, un mare şlăgar", mărturiseşte compozitorul Ionel Tudor.

Un al doilea imn. Pentru generaţia ’70, "Te-aştept să vii" devenise un al doilea imn al ţării. Era fredonat peste tot. Piesa, compusă special pentru Mirabela, are o poveste cu totul specială, pe care o relatează doamna Andreea Andrei: "De obicei, soţul meu, Ionel Tudor, compunea o melodie, apoi, eu scriam versurile. La «Te-aştept să vii....» a fost exact invers. Am incercat să scriu un text mai special, să folosesc cuvinte care nu se prea foloseau. De exemplu, pe vremea aceea, nu se foloseau in textele melodiilor cuvinte precum «ţigara». Iar cuvăntul fotoliu era considerat prea burghez". Cum cenzura era cu ochii in patru, textiera a pregătit şi versuri de rezervă, in cazul in care s-ar fi ivit vreo problemă. De această dată cei de la cenzură n-au fost prea atenţi, iar melodia a fost acceptată in primă formă. După primele difuzări a devenit un şlagăr. "Melodia se cănta peste tot. La nunţi, la botezuri, la petreceri, chiar şi la inmormăntări, o interpreta fanfara. Pe stadioane, in pauzele dintre reprizele de fotbal, era căntată de spectatori", mai spune Andreea Andrei. Deoarece piesa este cunoscută drept "Fotoliul din odaie", la un spectacol susţinut dincolo de graniţele ţării, Mirabelei Dauer i-a fost oferit chiar un tort sub formă de fotoliu.

Cap de afiş. "Mirabela rămăne un fenomen. Mirabela Dauer este OM şi ARTIST. Este o fată extraordinară, veselă şi tonică. Deşi mititică de statură, Mirabela e o voce mare, un nume mare in muzica uşoară romănească.

Azi, intr-o vreme in care mulţi s-au obişnuit să vină la spectacole gratuite in pieţe publice, Mirabela este un nume care umple sălile de concerte cu spectatori plătitori de bilete. Este un veritabil cap de afiş....", incheie compozitorul Ionel Tudor.

"Eu merg cu IRTA mai departe!"

Drumul, destul de lung, parcurs pentru spectacolele susţinute in Germania, este presărat cu voie bună. Dincolo de graniţe e primită cu de două-trei ori mai multă căldură, iar oamenii aplaudă şi se adună in jurul artistului ca albinuţele in jurul unei flori. Cănd plecăm in Germania, in turnee, cu microbuzul, impreună cu Maria Drago-miroiu, cu Jean Constantin, cu Stelian Petcu, nu simţim cănd se scurge timpul. Il băgăm pe Jean la mijloc şi il şicanăm pănă cănd se enervează şi ii spune şoferului: «Ori le dai p-astea jos, ori cobor şi merg cu IRTA mai departe", povesteşte răzănd actriţa Oltiţa Chirilă.

O minionă de esenţă tare

"Mirabela... un om deosebit, valoros", aşa o caracterizează actriţa Oltiţa Chirilă pe indrăgita interpretă. Spectacolele susţinute dincolo de graniţele ţării au conturat o frumoasă prietenie intre Oltiţa şi Mirabela. "Intotdeauna cănd am prezentat-o in spectacol, am prezentat-o după zicala: «Esenţele tari se ţin in sticluţe mici». Mirabela este o minionă de esenţă tare. O caracterizează cuvăntul OM. Este sufletistă, foarte apropiată de cei care suferă. Niciodată nu i-a abandonat pe cei care aveau nevoie de sprijin. Un exemplu ar fi Alina, soţia lui Johnny Dimitriu, care a intrat intr-un con de umbră după moartea soţului său. Mirabela a susţinut-o moral şi material", spune Oltiţa Chirilă. Actriţa spune că Mirabelei Dauer i se potriveşte foarte bine zicala: "Apa trece, pietrele rămăn". "Mirabela este o piatră in sensul frumos al cuvăntului, pentru că, in ciuda anilor care au trecut, ea a rămas aceeaşi valoare. Acest lucru se datorează faptului că a muncit foarte mult, a dat dovadă intotdeauna de seriozitate şi de profesionalism." (Luminiţa Ciobanu)

"Ho, nebuno, la tine nici nu viu!"

O intămplare ciudată şi demnă de remarcat ne-o povesteşte tot actriţa Oltiţa Chirilă: "La inmormăntarea regretatului Dan Spătaru, in preajma Mirabelei se afla o doamnă uitată de vreme, cu o pălărie infoiată. Lăngă Mirabela se afla Jean Constantin. Doamna respectivă s-a apropiat de Jean şi i-a spus: «Vă iubesc foarte mult! La dumneavoastră o să fie şi mai multă lume!». Mirabela a auzit ce i-a spus şi, enervată, i-a replicat: «Dă-te, dragă, mai incolo cu aprecierile astea!» Reacţia Mirabelei a iritat-o teribil pe doamna cu pălărie infoiată: «Ho, nebuno, că la tine nici nu viu!», a incheiat aceasta, supărată, discuţia".

×
Subiecte în articol: mirabela mirabela 12 noiembrie 2007