x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Mircea Vintilă De păstrat ca o icoană

De păstrat ca o icoană

de Dana Cobuz    |    02 Mar 2009   •   00:00

Doi artişti, fiecare în felul în care ştie să se exprime mai bine: unul prin desen, celălalt prin muzică.



Amândoi sunt vârfuri în artele pe care le-au îmbrăţişat şi poate părea ciudată legătura de prietenie şi admiraţie reciprocă. Caricaturistul Ştefan Popa Popa’s este un fan declarat al lui Mircea Vintilă. Deşi artele în care excelează nu au nici o legătură una cu alta – caricatura, respectiv muzica – Popa’s şi Vintilă s-au îndrăgit şi s-au admirat de parcă ar fi îmbrăţişat aceleaşi pasiuni.

DOUĂ ARTE. "Sunt mulţi ani de când îl cunosc pe Mircea, care, pe lângă că este un artist grozav, este şi un om formidabil. Pe el, pe Nicu Alifantis, pe Pittiş şi pe toţi ceilalţi mari folkişti i-am întâlnit prima dată acum vreo 30 de ani. Veneau la vernisajele mele în Timişoara, când îi aduceau pe aici concertele", povesteşte caricaturistul. Tot vreo 30 de ani să aibă şi prima caricatură pe care i-a făcut-o Popa’s lui Vintilă: un desen alb-negru, care doar a deschis drumul altora, color. "În general, nu caut să arăt în caricaturi trăsături urâte, poate şi de aceea sunt atât de apreciate lucrările mele. Prefer să desenez esenţa omului, ce văd în interiorul lui. Mircea nu putea ieşi decât frumos. Este prietenul meu, dar şi idolul meu", spune artistul. Muzicianul nu i-a dăruit, în schimb, nici o piesă "cu dedicaţie", dar caricaturistul se simte fericit doar să-l asculte cântând, orice ar cânta. Iar live, se întâmplă chiar rar să-l poată asculta: "Regretul meu cel mare este că ne vedem prea rar. Eu în Timişoara, el la Bucureşti... iar timpul trece pe lângă noi şi nu se mai întoarce".

MEMBRU DE FRUNTE. Ştefan Popa Popa’s se declară un apartinic. Şi totuşi, ţine cu un fel de formaţiune neoficială: "Partidul Valorilor şi al Artei, în care Mircea Vintilă este membru de frunte! Îi iubesc muzica – e un compozitor admirabil şi are o voce pe măsură. Face parte dintr-o generaţie care a făcut o cotitură în muzica românească. Trebuie să-l păstrăm în vieţile noastre ca pe o icoană!".

"Eu nu ţin cu oamenii politici sau cu partidele, cu excepţia unuia: Partidul Valorilor şi al Artei, în care Mircea Vintilă este membru de frunte! Îi iubesc muzica – e un compozitor admirabil şi are o voce pe măsură. Face parte dintr-o generaţie care a făcut o cotitură în muzica românească. Trebuie să-l păstrăm în vieţile noastre ca pe o icoană!"
Ştefan Popa Popa’s – caricaturist

Ştefan Popa Popa’s i-a făcut lui Mircea Vintilă prima caricatură acum 30 de ani

×
Subiecte în articol: popa