x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Mondial Succes răsunător

Succes răsunător

de Catalin Pruteanu    |    29 Sep 2008   •   00:00

Mondial a reprezentat o necesitate a anilor ’60-’70, crede compozitorul Horia Moculescu.



Mondial a reprezentat o necesitate a anilor ’60-’70, crede compozitorul Horia Moculescu.

Mondial a avut o voce frumoasă, cea a lui Gabi Drăgan, şi compozitori foarte talentaţi, respectiv Mircea Drăgan şi Romeo Vanica. Au avut un fir melodic generos, crede Horia Moculescu. “Şi au venit pe piaţă cu un şlagăr extraordinar de melodios în peisajul muzicii noi sau tinere. Au fost o trupă pop foarte bună şi cu instrumentişti mai evoluaţi decât alte trupe care se încropeau atunci. Perioada lor cea mai bună a fost ’69-’71, când au fost înfloritori. Se înţelegeau foarte bine. Mie mi-a plăcut foarte mult atmosfera de la ei”, spune compozitorul.

EVOLUAŢI. “Exista modelul Beatles, lansat în 1961-1962, cu trei chitări şi toboşarul, şi toţi cântau din gură. De data asta, au fost puţin mai evoluaţi: aveau şi o orgă. Au reprezentat o noutate şi o necesitate a momentului. Au fost primiţi excepţional şi s-au bucurat de un succes răsunător, cu vânzări de discuri şi drepturi de autor substanţiale”, ne-a povestit Horia Moculescu.

“Am fost la un moment dat director la divertisment în Televiziunea Română şi ţin minte că au venit la mine cu reînnodarea tradiţiei Mondial şi le-am pus la dispoziţie spaţiu de emisiune şi mi-a făcut plăcere să-i revăd discutând prieteneşte unii cu alţii. Apoi i-am avut invitaţi la radio, într-o emisiune”, spune compozitorul. Moculescu povesteşte că în vremurile de glorie ale formaţiei Mondial relaţiile dintre cântăreţi erau mult mai bune: “Noi eram atunci toţi prieteni între noi. Nu exista animozitatea de astăzi. Ei şi astăzi se mai întâlnesc cu plăcere. Bine, arată altfel. Singurul care arată mai aproape de cum arăta în tinereţe e Mircea Drăgan”.

CULOARE ŞI PERSONALITATE
Mondialul – istorie şi reper în pop-rockul românesc. Viabil, chiar dacă solistul vocal – Gabriel Drăgan, cel care a dat cândva culoare şi personalitate formaţiei, nu se mai află printre noi. Găsesc explicaţia longevităţii grupului mai ales în carisma componenţilor, dar şi în splendoarea muzicii lor, translatată în evergreen-uri; este mult mai uşor de contabilizat numărul celor care nu le cunosc (sau recunosc) şlagărele... De la primele: celebrisima “Romanţă fără ecou”, “De va veni la tine vântul”, “Primăvara”, “Pe harta Europei”.

CUPĂ DE MURANO PROSLĂVITĂ PRINTR-UN RONDEL
Muzica, Romeo Vanica, actuală voce a ştirilor de la România Actualităţi, muzician, intelectual, rafinat, creativ. Despre Mircea Drăgan, din 1968 lider, pot spune că este singurul artist... Sideral, Mondial şi Romantic! Date fiind... numele formaţiilor pe care le-a condus la succese notabile; melodist, orchestrator, manager cu fler. Se spune că soarbe muzica dintr-o... Cupă de Murano proslăvită printr-un rondel... Mai întotdeauna învăluit în tăceri şi mistere – asemeni unui... Sfinx – Mişu Cernea. Şi piesa lui, “Orbul” a făcut carieră. Doru Tufiş, chitarist cu virtuozitate internaţională, îşi mărturiseşte “rudenia” cu un... preşedinte (bush în limba engleză = tufiş), dar şi apartenenţa la o zodie... unicat: “Doi peşti”. Este un showman înnăscut, dar şi prezenţă de top încă din 1973 prin “Crăiasa din poveşti” apoi cu “Nataşa”, clip de loc 1 pe podium, la Cerbul de aur. Formula actuală a Mondialului îi alătură şi pe Vlad Gabrielescu – artist îngemănând haruri din două arte – ale Euterpei, ale plasticii, vizualului.

MENTOR AL TALENTELOR

În fine, Dragoş Vasiliu, inginer, instrumentist cu sensibilitate arareori prezentă în rock. Vocea de prezent a lui Radu Ghencea, mlădiată perfect repertoriului Mondial, a făcut posibilă reapariţia formaţiei în concerte ori la ediţiile Festivalului “Iubire, bibelou de porţelan” – datorat altui personaj de poveste – scriitorul Dezideriu Horvath, mentor de peste timp al talentelor. Formula nominalizată mai sus oferă Remember-ul cu concluzie evidentă pentru Mondial: nu poţi să-ţi aduci aminte de ceva ce nu ai uitat nicicând. (Daniela Caraman Fotea)

×
Subiecte în articol: mondial