x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Nat King Cole Cor de stele

Cor de stele

17 Aug 2009   •   00:00
Cor de stele
Sursa foto: /Getty Images

Timpurile s-au schimbat de când Nat King Cole şi-a început cariera. Dar magia pieselor sale... niciodată nu va dispărea. Unul dintre cele mai importante teste ale carierei artistice este longevitatea, iar tot ceea ce a înregistrat marele Cole, chiar şi după 40 de ani, sună la fel de bine.

Muzica "regelui" se vinde şi astăzi, pentru că piesele sale au însemnat în primul rând calitate. Indiferent de natura cântecelor sale, Cole va rămâne în conştiinţa noastră drept... un adept al jazzului. Şi a fost unul dintre cei mai buni: "Ambiţia mea este să fiu capabil să stau deoparte şi să mă apreciez ca persoană şi ca interpret. Odată poţi să vezi că oamenii te respectă pentru ceea ce eşti şi apoi simţi şi tu că tot ceea ce ai făcut nu a fost în van", spunea artistul.

O carieră în care nimic nu a fost întâmplător... Visul său de a străluci într-o lumină aparte s-a împlinit în mai puţin de 20 de ani, perioadă în care a dominat întregul hotar al muzicii. Mai mult decât simple cântece, repertoriul lui Nat King Cole reprezintă adevărate poveşti de iubire şi de viaţă...

VOCI UNICE
Se spune că vocile marilor artişti nu au nimic în comun. Că fiecare are un timbru unic, propria-i măiestrie şi originalitate. Puntea comună a celebrităţilor se regăseşte însă în sufletul publicului care, de fiecare dată când îi ascultă, descoperă o mulţime de alte calităţi. Duetul Frank Sinatra şi Nat King Cole aducea un element nou în industria muzicală: o combinaţie perfectă între două voci total diferite. Gravitatea lui Cole şi sensibilitatea lui Sinatra au făcut celebră piesa L.O.V.E. În vocile lor, acea tuşă romantică şi strălucitoare se aude şi azi. Deşi Frank Sinatra a împărţit scena cu cele mai mari nume ale muzicii internaţionale, scurta «colaborare» cu Cole i-a atras atenţia.

«Am ştiut de la început că Hollywoodul va ajunge şi teritoriul lui Cole. Aşa cum am ştiut că în spatele unei voci de excepţie se ascunde o personalitate remarcabilă. Cred că asta este definiţia Nat King Cole", mărturisea Frank Sinatra.

PE ACEEAŞI SCENĂ
Un alt duet de succes a fost reprezentat de Nat King Cole şi Dean Martin. În preajma unui Crăciun, Dean Martin l-a cooptat pe Cole şi i-a propus să înregistreze împreună o serie de piese. «Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!" şi "I've Got My Love to Keep Me Warm" au pătruns repede în inimile ascultătorilor. La contrastul dintre cele două voci, Cole a contribuit considerabil. Când Dean Martin urca notele, Nat punea accent pe consoane şi îngroşa cuvintele. Astfel, albumul "Nat and Dean at Christmas" a atins vânzări uriaşe.

Alături de fermecătoarea interpretă de jazz Ella Fitzgerald, Cole a lansat piesa "It's all right with me". Un alt "greu" al muzicii mondiale, Harry Belafonte a participat împreună cu Nat King Cole într-un show de excepţie, finalizat cu piesa "Mama look a boo-boo".

Dar duetele nu s-au sfârşit aici. Au urmat colaborări între Nat King Cole şi Sammy Davis Jr, Oscar Peterson Trio & Coleman Hawkins. Într-o interpretare de excepţie, aceştia din urmă au dat viaţă şlagărului "Sweet Lorraine".

Astfel de cântece au dăinuit până astăzi în sufletul nostalgicilor, în numele iubirii. Vocile de aur s-au reunit pe aceeaşi scenă şi au fost asemănate cu... un cor de îngeri.

×