x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Nat King Cole Eterna Mona Lisa

Eterna Mona Lisa

de Anca Alexe    |    17 Aug 2009   •   00:00
Eterna Mona Lisa
Sursa foto: /Getty Images

Chiar dacă versurile celebrei piese "Mona Lisa" nu îi aparţin, Nat King Cole a pus în interpretarea ei toată căldura sufletului său.

Multă lume se întreba care este povestea din spatele "Mona Lisei". Dar "Mona Lisa" nu are o poveste anume, aşa cum se întâmplă de fiecare dată cu marile şlagăre. Nat King Cole şi-a dorit doar ca piesa să îl reprezinte, aşa cum Mona Lisa l-a reprezentat pe Leonardo da Vinci. Nat şi-a comparat dragostea cu faimoasa pictură a lui Da Vinci. Plină de mister şi de o valoare inestimabilă.

"Dragostea mea e Mona Lisa. Dar nu tabloul, ci măiestria care se ascunde în spatele lui. O dragoste curată, precum zâmbetul operei - faimosul zâmbet! De fiecare dată interpretez piesa altfel, şi altfel, şi altfel... Cu toate că acordurile nu suferă modificări, eu am sentimentul că trebuie să îi mai adaug câte ceva «Mona Lisei»", spunea Cole.

DE SUCCES
Piesa a fost scrisă de Ray Evans şi Jay Livingston pentru filmul american "Captain Carey, USA". "Mona Lisa" le-a adus celor doi premiul Oscar pentru cea mai bună melodie dintr-un film. În interpretarea lui Nat King Cole, imediat după apariţie, piesa s-a clasat în fruntea topului Billboard, unde a rămas timp de opt săptămâni.

Jay Livingston a satisfăcut curiozitatea a zeci de milioane de oameni şi, în august 1988, a dezvăluit într-un interviu public "povestea din spatele" melodiei: "Încep prin a spune că în timpul celui de-al doilea război mondial se difuza un filmuleţ care se numea «OSS». Era la cererea nemţilor. Regizorul Alan Ladd se afla într-un mic oraş din Italia unde avea acces la un radio clandestin. Aveau nevoie de un cântec care să-i încălzească pe italieni, să-i facă să uite de faptul că patrulele nemţeşti urmau să apară. Trimiseseră pe stradă un acordeonist orb - care se prefăcea de fapt că e orb - şi, de fiecare dată, când treceau germanii cânta o anumită melodie. Dar ne trebuia ceva mai de succes".

"O LUĂM CU NOI!"
Atunci s-au decis să scrie "Mona Lisa"! "Nemţii au auzit-o şi le-a plăcut foarte mult. Ne-au chemat la ei şi ne-au pus să schimbăm numele filmuleţului din «OSS» în «After Midnight» («După miezul nopţii»), apoi să creăm o piesă cu acelaşi nume. Le-a plăcut la nebunie acest titlu, pentru că se vindea foarte bine filmul lor. Am aruncat versurile la «Mona Lisa» şi am scris «After Midnight». O lună mai târziu am luat ziarele şi am citit pe prima pagină că următorul film al lui Alan Ladd se va chema «Captain Carey, USA». Ne-am întors la studio şi am cerut versurile la «Mona Lisa», pe care i le-am înmânat apoi lui Nat King Cole. I-a plăcut foarte mult piesa, spunea că se regăseşte în ea. Tot atunci am fost invitaţi la o petrece organizată de Paramount Pictures. Am avut grijă să «o luăm cu noi» pe «Mona Lisa»! Am primit invitaţii de la peste 25 de radiouri. Astfel, cântecul s-a transformat în hit", încheia Livingston.

În 1987, melodia a fost folosită pentru coloana sonoră a filmului britanic cu titlul omonim.

×