x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Patricia Kaas Mademoiselle chante

Mademoiselle chante

de Catalin Pruteanu    |    Luminita Ciobanu    |    08 Iun 2009   •   00:00
Mademoiselle chante
Sursa foto: Antonin Bonnet/

Debutul Patriciei în lumea mare a muzicii nu s-a lăsat prea mult aşteptat. Întâlnirea cu Bernard Schwartz a fost decisivă.



Mireille Mathi­eu a fost prin­tre pri­­­mele interprete care au inspirat-o pe Patricia Kaas. În 1985, în cariera Patriciei se producea o mare schimbare. Radicală chiar. A fost "des­coperită" de Bernard Schwartz, un arhitect din regiunea Lorraine care, impresionat de vocea puternică a tinerei cântăreţe şi de prezenţa ei scenică, a apelat la compania de înregistrări Phonogram din Paris, unde i-a aranjat o au­diţie. Înregistrarea a ajuns la scurt timp la François Bernheim, compozitor, prieten apro­piat al celebrului actor fran­cez Gérard Depardieu. Vocea fantastică a tinerei interprete a impresionat atât pe François Bernheim,  cât şi pe Gérard Depardieu. Fără să stea pe gânduri, renumitul actor s-a oferit să-i finanţeze primul single. Special pentru Patricia, soţia lui Gérard Depardieu, Elisa­beth, împreună cu Joël Cartigny şi François Bernheim au compus melodia "Ja­louse". Asfel s-a conturat începutul unei frumoase prietenii între Patricia Kaas şi familia Depardieu, dar şi debutul unei fructuoase colaborări cu François Bernheim.

HIT. Cel dintâi single al Patriciei a avut un succes moderat, însă după debut, tânăra solistă avea să-l cunoască pe Didier Barbelivien, care avea să-i încredinţeze piesa "Mademoiselle chante le blues". Cel de-al doilea single al Pa­triciei, înregistrat în aprilie 1987, "Mademoiselle chante le blues", a devenit în scurt timp un hit. Piesa a ajuns pe locul 7 în topurile din Franţa, iar single-ul a fost vândut în 400.000 de exemplare. Norocul avea să-i zâm­bească Patriciei pe zi ce trecea. La cea de-a 21-a aniversare, Patricia Kaas avea să cânte împreună cu interpreta Julie Pétri music-hall-ul Olympia din Paris.

UN NUME. Succesul Patriciei Kaas era unul asigurat la fiecare apa­riţie în spectacole. Următorul single, "D'Alle­magne", scris de Didier Barbelivien şi François Bernheim, a dovedit un succes uluitor când a fost scos pe piaţă, în aprilie 1988.

Deja Patricia Kaas începea să-şi facă un nume pe scena muzicală franceză şi în luna iulie a aceluiaşi an a fost invitată să cânte împreună cu Michel Jonasz la celebrul Francofolies Festival din La Rochelle. Trăsăturile delicate ale cântăreţei, versurile emoţionale şi, mai ales, vocea sa ieşită din comun i-au adus nu­meroşi fani din toată lumea.

×
Subiecte în articol: patricia kaas