x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

"Pe note"

de Catalin Pruteanu    |    22 Dec 2008   •   00:00

Dan Pirici, basistul care a cântat cu Vali Sterian, este cel mai vechi coleg de trupă al Paulei.



A întâlnit-o pentru prima oară pe Paula Seling în urmă cu zece ani. "Aveam un coleg care cânta cu ea şi mă duceam pe la concertele ei, pentru că-mi plăcea cum cânta. Ea se lansase de curând. La concerte am făcut cunoştinţă şi ne-am împrietenit, dar o perioadă n-am apucat să lucrăm împreună. Apoi ea a făcut un alt proiect, o altă trupă şi aşa m-a solicitat. Eu am fost primul din «seria nouă». Atunci cânta cu nişte băieţi din Baia Mare. Cântam în paralel şi la Vali Sterian, şi la ea", îşi amin-teşte Dan Pirici.  

Pe plan profesional, e şi a fost mereu bine pregătită, ne-a povestit basistul. "Noi ne-am înţeles şi altfel, pentru că noi toţi am terminat institute de muzică, conservatoare, cântăm pe note, discuţia e la alt nivel. E foarte pretenţioasă, în cele mai mici detalii. Ea a fost întotdeauna o persoană care a respectat instrumentiştii, lucru care nu se prea întâmplă în ziua de azi. Adică, cei mai mulţi vin şi spun cu titlu de lege: «Dom’le, cânţi aşa!». Dar ea întotdeauna ţine cont de părerile noastre, pentru că ştie că şi noi suntem profesionişti", spune artistul.

PE SCENĂ. "Întotdeauna ne-am comportat bine la concerte, chiar dacă uneori am fost puşi în situaţii dificile. De exemplu, odată eram la Cluj, în piaţă, şi cântau nişte băieţi de hip-hop, după care am apărut noi. Am intrat puţin reţinuţi pe scenă, dar Paula, cu farmecul ei, a reuşit să cucerească publicul. Ce-am apreciat eu întotdeauna la ea e că n-a făcut niciodată compromisuri. A făcut tot timpul ce-a simţit", e de părere Pirici.

În urmă cu câţiva ani, la un concert dintr-un club timişorean, artiştii s-au confruntat cu o situaţie neprevăzută, din care însă au reuşit să iasă basma curată. "Pe la jumătatea concertului, i s-a făcut rău toboşarului. Omul n-a mai putut să stea şi, fără să ne anunţe, a coborât de la tobe în timp ce cântam. Nu puteam să întrerupem nimic, pentru că de-abia cântasem trei piese. Ei... şi atunci am trecut eu la tobe. Eu fiind basistul. Iar chitaristul a trecut la bas. La chitară n-a mai trecut nimeni. Am cântat ca la jazz: pian, bas, tobe şi Paula. Şi aşa am cântat încă patru, cinci piese. Paula era şocată, pentru că nu înţelegea ce se întâmplă. Se tot întorcea spre noi şi nu înţele-gea ce e cu mutările din spate. Pe mine mă bufnea râsul. Nici n-aveam cum să-i spun, pentru că ea cânta", îşi aminteşte muzicianul.

REPETIŢII. Înaintea fiecărui concert se face o repetiţie generală, ne povesteşte Dan Pirici. "Când avem turneu, ne întâlnim pentru o serie de repetiţii, două săptămâni zilnic, în care mai modelăm pe ici, pe colo. Paula şi-a păstrat linia melodică şi publicul de-a lungul anilor. La albumul nou s-a lucrat foarte mult, un an şi ceva, dar a ieşit în două variante: în română şi în engleză şi am făcut totul cum ne-a plăcut nouă. Muzica soul şi R&B ne plac nouă cel mai mult. E un album care conţine 17 piese. Celălalt album, un best-of, se numeşte «1998-2008» şi conţine piese cunoscute, dar reorchestrate şi reinterpretate. La acest album s-a lucrat câteva luni", spune basistul.

COLABORARE

Paula Seling a colaborat cu trupa Byron pentru înregistrarea DVD-ului "Acoustic Drama". Membrii trupei n-o cunoşteau personal, dar le-a plăcut mult vocea ei, au considerat că s-ar potrivi foarte bine proiectului lor. Au contactat-o pe artistă, ea a acceptat colaborarea, iar rezultatul a fost deosebit.

Byron şi Paula Seling au avut două concerte împreună până acum. Unul a fost cel înregistrat pe DVD-ul "Acoustic Drama", în Bastionul Măcelarilor din Târgu-Mureş, iar celălalt a fost concertul de lansare, la Palatul Copiilor din Bucureşti, în faţa unui public extraordinar. Paula reprezintă, pentru Byron, "o prezenţă şi o voce senzaţionale. Cel mai emoţionant moment al colaborării a fost seria ei de vocalize, în concertul de la Palatul Copiilor, pe piesa «Râd când îmi vine să plâng», foarte apreciată de public şi de noi deopotrivă. Aproape că am uitat să cântăm, aşa de plăcut surprinşi am fost". (Ionuţ Răduică)

"E foarte pretenţioasă, în cele mai mici detalii. Ea a fost întotdeauna o persoană care a respectat instrumentiştii, lucru care nu se prea întâmplă în ziua de azi. N-a făcut niciodată compromisuri. A făcut tot timpul ce-a simţit. Paula şi-a păstrat linia melodică şi publicul de-a lungul anilor"
Dan Pirici - basist

×