x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Phoenix Componenţă cosmopolită

Componenţă cosmopolită

de Radu Popa    |    17 Noi 2008   •   00:00

Ultimele "achiziţii" Phoenix sunt germanul Volker Vaessen (bas) şi polonezul Dzideck Marcinkiewicz (clape, voce).



Iniţial colaboratori, cei doi au devenit cu timpul membri permanenţi ai trupei. Germanul a evoluat pentru prima dată împreună cu legendarul grup românesc la Festivalul "Rock ’91" desfăşurat pe platoul din faţa Palatului Copiilor. Din vechea formulă erau prezenţi doar Nicu Covaci, Mircea Baniciu şi Ovidiu Lipan Ţăndărică. Iar "noul val" era reprezentat de Mani Neumann şi Volker Vaessen. Născut în 1959 în oraşul german Wuppertal, Volker a urmat cursurile Colegiului de Muzică local până în 1984, în perioada respectivă evoluând şi în câteva trupe germane ca, de exemplu, Groove Congress. În perioada 1987-1989, Volker a locuit în SUA, cântând împreună cu câteva grupuri de peste Ocean. Ulterior, el s-a mutat în Europa, unde trăieşte şi în prezent. Demn de menţionat e faptul că, în perioada 1991-1992, Vaessen a locuit şi a muncit în România, colaborând cu muzicieni autohtoni, printre care s-au numărat şi membrii trupei Phoenix. În 1991 a participat la Turneul "Symphoenix". În anul 2000, Volker a participat la realizarea single-ului "Ora Hora", iar în 2002, la Turneul Aniversar Phoenix.


"Un Experiment" cu iz transilvan

Marcinkiewicz poate fi considerat un adevărat "veteran" al străinilor implicaţi în "Fenomenul Phoenix".  Încă din 1985, el a evoluat în duet cu Nicu Covaci. Colaborarea sa cu trupa românească a durat până în anul 1999.
Născut la 21 februarie 1962 în oraşul polonez Legnica, Dzidec s-a stabilit în mai 1981 în oraşul german Osnabrueck. Cunoscut pentru colaborarea sa cu prestigioşi muzicieni europeni, Marcinkiewicz e iniţiatorul unui ambiţios proiect muzical numit "Special Experiment".
În 1991, el apare împreună cu Nicu Covaci şi Ovidiu Lipan în cadrul cunoscutei emisiuni a televiziunii germane "Aktulle Schaubude". În perioada 1990-2000, Marcinkiewicz a colaborat în cadrul Proiectului de Rock Folcloric "Transsylvania Phoenix" desfăşurat în România, participând la turnee şi concerte susţinute adesea în prezenţa a peste 40.000 de spectatori.
La câteva dintre aceste manifestări, trupa rock a fost acompaniată de cor şi de orchestră simfonică. În 2002, Dzidek s-a numărat printre participanţii la concertul aniversar dedicat împlinirii a 40 de ani de activitate a grupului Phoenix.

×
Subiecte în articol: Phoenix