x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Phoenix Identitate clară

Identitate clară

de Catalin Pruteanu    |    17 Noi 2008   •   00:00

Cristian Gram e pasionat de chitările Ibanez, cântă cu Phoenix de patru ani şi e implicat total în formaţie.



Primul concert al Phoenix la care a participat Cristi Gram a fost în Spania, la Alcala de Henares, la 8 mai 2004, eveniment realizat în colaborare cu autorităţile spaniole, pentru comemorarea victimelor atentatelor de la Madrid. I-a cunoscut pe membrii formaţiei la aniversarea de 40 de ani a Phoenix, unde a venit împreună cu fratele lui Ioji Kappl. "Ne-am dus la Ioji şi aşa am cunoscut şi restul formaţiei. Nicu mă ştia pe mine de dinainte, de la Talisman, eu fiind prieten foarte bun cu Ionuţ Contraş. Nicu m-a sunat cu o lună înainte de concert. Mi s-a topit telefonul în mână. Nu mă aşteptam. Dacă mi-ar fi spus cineva că o să cânt cu Phoenix, n-aş fi crezut niciodată. Am venit în Spania cu două săptămâni înainte de concert şi am repetat zilnic cu Nicu. Când am luat pentru prima dată chitara în mână în casă la Nicu nu mai puteam simţi nici pana. Dintr-o dată mă simţeam ca un puşti şi cântam deja de 18 ani", ne-a povestit Cristi Gram.
Iniţial, chitaristul trebuia să cânte cu Phoenix doar la evenimentul din Spania, dar de atunci n-a pierdut decât un singur concert al trupei. "Sunt genul de artist care nu poate să cânte decât într-o singură formaţie şi din asta trăiesc. Nu pot să spun că banii pe care îi câştig cu Phoenix îmi ajung, dar dorinţa mea de a avea o identitate clară mă ţine să nu colaborez cu altcineva", spune chitaristul.

CUTREMURE. "Am observat că la Phoenix e un cutremur odată la 10 ani. Ei au prins alte vremuri, total diferite de cele de acum. Au fost educaţi în acele vremuri şi au trecut prin nişte greutăţi pe care oamenii de acum nu le pot înţelege. Nicu a fost întotdeauna şi este motorul acestei formaţii şi găseşte întotdeauna soluţii. Şi identitatea artistică a formaţiei ţine de ce gândeşte el", mărturiseşte Cristi Gram.
Artistul şi-a cumpărat prima chitară Ibanez în 1997. "Prin ’92, ascultam Steve Vai, mă uitam la postere cu Steve Vai şi Joe Satriani, vedeam chitările Ibanez şi ascultam cum sună şi am zis că poate o să am şi eu o chitară din asta. Pe vreme aia era foarte greu în România cu instrumentele. În 1997 mi s-a realizat visul, iar acum sunt singurul artist din România oficial Ibanez", ne-a spus el.

ARMONIE TOTALĂ. Filonul celtic al poporului român, o idee mai veche a lui Nicu Covaci, va fi pus în prim-plan în noul album al Phoenix, ne-a povestit artistul. "Toate cutremurele acestea au făcut ca ideea să se amâne, pentru că un album conceptual care se vrea a fi la nivelul «Cantafabulelor» nu se poate face decât într-o armonie totală. Adică, în momentul în care tu ai probleme de trai sau în formaţie, deja nu te mai poţi gândi la artă. Din păcate, Nicu nu poate să fie artistul care să se gândească numai la artă şi trebuie să se ocupe şi de altele. Multe lucruri nu se mişcă fără ca el să se implice. Dar, având în vedere situaţia, chiar nu batem pasul pe loc. Alte formaţii în situaţia noastră ar avansa mult mai greu", spune Gram.


"Un album conceptual care se vrea a fi la nivelul «Cantafabulelor» nu se poate face decât într-o armonie totală. Adică, în momentul în care tu ai probleme de trai sau în formaţie, deja nu te mai poţi gândi la artă. Din păcate, Nicu nu poate să fie artistul care să se gândească numai la artă şi trebuie să se ocupe şi de altele. Multe lucruri nu se mişcă fără ca el să se implice"
Cristian Gram, chitarist

×
Subiecte în articol: nicu Phoenix