x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Postul Crăciunului Dezlegări la peşte în acest post

Dezlegări la peşte în acest post

de Daniela Cârlea Şontică    |    16 Noi 2009   •   00:00
Dezlegări la peşte în acest post

Acest post este considerat mai uşor decât altele, pentru că de la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) şi până la 20 decembrie este dezlegare la peşte, untdelemn şi vin în fiecare sâmbătă şi duminică. În plus, aceeaşi dezlegare este şi în zilele de sărbătoare cu cruce roşie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie), Sfântul Ierarh Nicolae (6 decembrie).



După vechile pravile, acest post se ţine astfel: lunea, miercurea şi vinerea, până la orele 15:00-16:00 se ajunează, apoi se mănâncă hrană uscată sau legume fierte fără ulei. În zilele de marţi şi joi se consumă legume fierte cu untdelemn, iar când într-una dintre aceste zile în calendar este un sfânt căruia la biserică i se face doxologie mare, este dezlegare la peşte. Conform acestei reguli se consumă peşte în următoarele zile de marţi şi joi: 3 decembrie (Sf. Gheorghe de la Cernica, Sf. Prooroc Sofonie, Sf. Mucenic Teodor), 17 decembrie (Sf. Prooroc Daniel şi cei trei tineri: Anania, Azaria şi Misail). În mod excepţional există şi o dezlegare la peşte într-o zi de luni, la 7 decembrie, atunci când este pomenită Sfânta Muceniţă Filoteia de la Curtea de Argeş. În pravilă mai este consemnată o altă posibilitate de dezlegare la peşte, untdelemn şi vin: dacă se întâmplă ca în zilele de miercuri şi vineri să fie un sfânt cu priveghere. Se mai dezleagă la peşte în acea parohie care are hramul în post. Postul Naşterii Domnului este ţinut şi în Biserica Romano-Catolică, fiind numit Jejunium Adventus Domini (Postul venirii Domnului) sau mai simplu, Adventus. Catolicii ţin doar trei săptămâni de post înainte de Crăciun.

«Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul» este rugăciunea care nu trebuie să lipsească din mintea creştinului. Totdeauna când avem nevoie de ajutorul lui Dumenzeu, să îl cerem sub forma aceasta. Dumnezeu este bun, aşteaptă să facem noi un pas către El, Dumnezeu face apoi 100 către noi".
Arhim. Visarion Marinescu - stareţul Mănăstirii Plumbuita

×
Subiecte în articol: Postul Craciunului