x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Povestea aurului Roşia Montană investiţii de aur

Roşia Montană investiţii de aur

de Andreea Mihai    |    07 Sep 2009   •   00:00
Roşia Montană investiţii de aur

România deţine importante zăcăminte de aur, iar dezvoltările miniere raţionale pot duce la relansarea creşterii economice.

Numai la Roşia Montană a fost identificată o rezervă de aproximativ 214,9 milioane tone de minereu, din care se pot produce aproximativ 10,1 milioane uncii de aur şi 47,6 milioane uncii de argint. Explotarea acestui zăcământ poate aduce în România investiţii de 4 miliarde de dolari, spun canadienii de la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), acţionarul majoritar al proiectului.

RMGC este deţinută de Gabriel Resources (80%) şi statul român prin Minvest Deva (19,31%). Gabriel Resources Ltd. este o companie publică listată la Bursa din Toronto, Canada. În prezent peste 80% din acţiuni sunt deţinute de investitori din SUA, printre care Newmont Mining, al doilea producător de aur din lume, cu 19,7%, şi alte două entităţi (unul din cei mai bine cotaţi brokeri de pe Wall Street şi deţinătorul celui mai mare fond de hedging din lume).

Proiectul Roşia Montană a fost gândit şi dezvoltat pentru a se conforma unor standarde mai stricte decât cele prevăzute în legislaţia românească şi europeană privind condiţiile de calitate a factorilor de mediu şi de responsabilitate socială. RMGC şi-a luat angajamentul să folosească cele mai bune tehnici disponibile aprobate de Uniunea Europeană, mina de la Roşia Montană urmând a fi una dintre cele mai avansate, tehnologic, din lume.

ABORDARE RESPONSABILĂ
Acesta este primul proiect aprobat sub noile standarde stricte ale UE. Astfel, dacă la Baia Mare, în anul 2000, concentraţia de cianură din iazul de decantare era de câteva sute de mg/litru, iar în plan mondial ţări precum SUA, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud foloseau ca limită de cianură 50 mg/litru, începând de la 1 mai 2008, UE limitează (pentru noile proiecte miniere) nivelul maxim de cianură la 10 mg/litru. Mina de la Roşia Montană va genera un conţinut de 5-7 mg/litru încă din prima zi de funcţionare. Proiectul Roşia Montană a fost revizuit de experţi independenţi recunoscuţi la nivel mondial.

De altfel, RMGC este prima companie din Europa care a semnat Codul Internaţional privind Managementul Cianurilor, care recomandă un management riguros al cianurii pe tot ciclul de viaţă al proiectului (transport, depozitare, manipulare, utilizare şi neutralizare). 

 

Codul stabileşte o monitorizare şi raportare periodică, o abordare responsabilă a riscurilor asociate, obligativitatea dezvoltării unor planuri de intervenţie în situaţii de urgenţă şi o comunicare eficientă a acestora cu publicul interesat. Standardele internaţionale asigură că cianura este folosită într-un mod sigur în activitatea de minerit. Aproximativ 90% din industria mondială de exploatare a aurului foloseşte cianură. Proiectul Roşia Montană a fost gândit şi proiectat să respecte standarde mai restrictive decât cele impuse de UE, încă din prima zi de operare a minei.

INVESTIŢII
Obţinerea aprobărilor pentru acest proiect va deschide uşa şi va stimula alte investiţii străine în România în industria minieră. La nivel naţional, Proiectul Roşia Montană va genera peste 4 miliarde de dolari pentru economia României. Canadienii estimează că se va produce un efect de antrenare pe orizontală a investiţiilor, deoarece multe firme îşi vor înfiinţa reprezentanţe, sucursale sau vor începe proiecte pentru a deveni furnizori pentru industria minieră.

La fel ca în cazul celorlalte investiţii, se va dezvolta o serie de activităţi conexe mineritului cum ar fi producţia de utilaje miniere şi apariţia unor ateliere de întreţinere a acestora. Deja investitori din industria de cauciucuri pentru utilaje mari şi-au exprimat interesul pentru achiziţia sau construcţia de fabrici de cauciucuri specializate. O firmă de inginerie importantă pe plan mondial şi-a exprimat intenţia de a deschide în România un birou de inginerie cu 500 de angajaţi pentru regiunea Balcanilor.

 

De asemenea, este de aşteptat ca producătorii de oţel şi reactivi să îşi extindă afacerile pentru a produce cantităţile de produse necesare în industria minieră.

Proiectul va genera 2.300 de locuri de muncă directe în timpul construcţiei minei şi 3.000 de locuri de muncă în total pe perioada exploatării. Toate acestea vor avea un impact major în regiune, unde şomajul este de 80%. Curăţarea apelor şi a mediului va îmbunătăţi starea de sănătate şi starea de bine a oamenilor din comunitate atât pentru generaţiile actuale, cât şi pentru cele viitoare.

RECONSTRUCŢIE ECOLOGICĂ
Proiectul Roşia Montană - "o mină care va stopa poluarea produsă de mineritul vechi". O parte a angajamentului RMGC în acest proiect este rezolvarea problemelor de mediu generate de 2.000 de ani de minerit necontrolat şi subfinanţat. Metalele grele din apa de astăzi sunt cu mult peste limitele legale, ceea ce afectează sănătatea comunităţii.

RMGC va investi cel puţin 23 milioane de euro pentru curăţarea apelor de poluarea istorică. Prin aplicarea unei reconstrucţii ecologice progresive încă din anul 5 de exploatare a zăcământului, zona va fi reabilitată în întregime. Întreaga suprafaţă va fi replantată cu vegetaţie, iar zona va putea fi redată activităţilor de turism sau agricultură.

CONDIŢII BUNE DE VIAŢĂ
Proiectul Roşia Montană a fost gândit şi dezvoltat sub forma unui parteneriat cu economia, mediul, cultura şi comunitatea locală. Va fi creată o nouă infrastructură care va includă un nou sat cu toate instituţiile şi utilităţile moderne: case noi pentru locuit, o şcoală mai bună, facilităţi medicale moderne, spaţii de parcare, facilităţi turistice etc. Muzeul, restaurantele, hotelurile vor genera reale condiţii pentru
turism.

Proiectul Roşia Montană va reabilita peisajul natural, astfel încât comunitatea locală şi turiştii să se poată bucura în întregime de el (fără halde vechi şi ape acide). Ca parte a angajamentului pe care RMGC şi l-a asumat cu privire la punerea în practică a celor mai bune tehnici de minerit responsabil, compania va reface pe deplin zona afectată de proiect. Progresiv, pe măsură ce se va încheia activitatea în cele patru cariere de suprafaţă propuse, acestea vor fi reumplute cu pământ, iar întreaga zonă va fi plantată cu vegetaţie, asigurându-se astfel bune condiţii de viaţă, atât pentru oameni, cât şi pentru animale.

PATRIMONIU CULTURAL
Din 2001 până în prezent, RMGC a pus la dispoziţie peste 10 milioane de dolari pentru cercetarea patrimoniului cultural şi vrea să investească alte 35 milioane de dolari pentru construirea unui muzeu în Roşia Montană. În prezent, galeriile romane de la Roşia Montană se degradează şi au nevoie de lucrări de consolidare. Planul minei a fost reproiectat pentru a conserva "Centrul Istoric Roşia Montană", "Monumentul Funerar Tău Găuri" mai multe zone protejate galeria "Cătălina Monuleşti". Cele 41 de case monument istoric vor fi restaurate.

×
Subiecte în articol: povestea aurului