x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Savoy Poveste romantică

Poveste romantică

de Anca Alexe    |    Roxana Vintila    |    16 Mar 2009   •   00:00

Oamenii au nevoie de melodii de suflet, de emoţie, de versuri pe care să le ştie pe de rost şi după 20 de ani.



O voce cu personalitate, un om care iubeşte România şi îi respectă valorile. O mare doamnă a muzicii uşoare: Margareta Pâslaru. Apreciata interpretă ne-a povestit despre o trupă care a făcut istorie în muzica românească. Este o lecţie de istorie frumoasă pe care mulţi nu o cunsoc: "Trupa «The Beatles» a dat tonul, iar tinerii din întreaga lume pătrunşi de vibraţiile moderne, au îmbrăţişat stilul ghitarelor electrice. Astfel în Bucureşti am cântat cu Rolf Albricht în primul recital sărbătorind 10 ani de activitate, iar la un an după, am apărut tot cu ei, la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur. Apoi cu Sincron şi Bebe Fugaru am făcut film. Cu Paul Ghentar, trupa Radu Goldis, Perpetum Mobile şi Ion Cristinoiu, făceam turnee."

PRINTRE AMINTIRI. "Am enumerat aceşti colegi, spune Margareta Pâslaru, pentru a sublinia faptul că mai tinerele formaţii care au urmat, se ridicau la nivelul matur al acestora. La un moment dat, colindam ţara răspunzând invitaţiilor din diferite oraşe, acompaniată – alternativ – fie de Romanticii lui Mircea Drăgan, fie de Marian Nistor şi trupa Savoy. Ei au reuşit să-şi creeze un stil propriu şi datorită compoziţiilor semnate de Marian Nistor. Piesele inspirate cu versuri alese, aveau un mare succes la publicul larg, completate fiind vocal de George Mitrea care îl seconda cu uşurinţă pe Marian."

ARMONIE. Margareta Pâslaru îşi aminteşte cu plăcere şi zâmbet de momentele în care trupa Savoy venea la repetiţii: cu toţii veneau la ora stabilită, lucrau cu seriozitate la îmbunătăţirea sunetului, la armonizări vocale, la ritmuri variate, reuşind să progreseze spectaculos de la un turneu la altul: "Concertele noastre de la Sala Palatului se jucau cu casa închisă şi public în picioare, pe margini, iar turneul efectuat împreună în Algeria a confirmat încă o dată succesul solid, prin originalitatea repertoriului cu influenţe folclorice. Înregistrările lor erau cerute la Radio, iar discurile Savoy se vindeau rapid, cimentând o carieră înfloritoare. Ar fi minunată o reuniune a acestei trupe îndrăgite de întreaga ţară", încheie apreciata artistă Margareta Pâslaru.

O ECHIPĂ EXTRAORDINARĂ. Una dintre interpretele care a cântat foarte mult timp alături de trupa Savoy este Mirabela Dauer. Artista a cunoscut succesul alături de Savoy, făcând un duet memorabil cu liderul formaţiei, vocile lor completându-se armonios.

"Am fost o echipă extraordinară. Noi nu ne vedeam numai la spectacole, ne vedeam tot timpul… şi în timpul liber. Eram ca o familie, ne înţelegeam perfect", zâmbeşte Mirabela Dauer.  

FAMILIA SAVOY.
Tot timpul petrecut în turnee, la spectacole, întâlniri, au devenit foarte uniţi: "Am făcut parte din familia Savoy, mai ales că ei au colaborat cu toate vedetele, le-au acompaniat pe toate. Turneele pe care le-am făcut noi erau numeroase. Octavian Ursulescu, Savoy şi eu sau Angela. Nu erau turnee cu 30 de artişti cum sunt acum", mai spune interpreta.

Savoy, ca trupă, a avut şi nenumărate şlagăre. Pentru Mirabela Dauer a fost o perioadă minunată din viaţă. "Piesele lor se cântă şi acum. Sunt mari şlagăre şi în clipa de faţă. Au făcut istorie şi vor rămâne în istorie. Îi primea lumea cu urale în concerte… sălile erau pline. Aveam câte două trei spectacole în oraşele ţării, cântam în săli de sport, aşa cum vedeam în afară. Aşa era şi la Savoy atunci. Iar şlagărele lor sunt ascultate cu plăcere şi astăzi.

În puţine cuvinte asta reprezintă Savoy şi pentru sufletul Mirabelei Dauer. "Sufletul e tânăr şi aşa va rămâne. La Marian a rămas, fiindcă el încă se mai ocupă, mai compune, este la fel de implicat. E păcat că muzica lor nu se mai difuzează… erau oameni simpli, dar îţi bucurau de fiecare dată auzul cu piesele lor. Toate piesele erau o melodie pentru suflet şi asta este cel mai important. Cred că şi acuma muzica lor se ascultă, sunt convinsă", a povestit Mirabela Dauer.

"Am fost o echipă extraordinară. Noi nu ne vedeam numai la spectacole, ne vedeam tot timpul… şi în timpul liber. Eram ca o familie, ne înţelegeam perfect"
Mirabela Dauer

"Concertele noastre de la Sala Palatului se jucau cu casa închisă şi public în picioare, pe margini, iar turneul efectuat împreună în Algeria a confirmat încă o dată succesul solid, prin originalitatea repertoriului cu influenţe folclorice."
Margareta Pâslaru

×
Subiecte în articol: Margareta Paslaru savoy mirabela dauer