x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Semnal M Disc-surpriză în magazine

Disc-surpriză în magazine

de Alex Revenco    |    22 Sep 2008   •   00:00

Iuliu Şuteu, fost impresar al grupurilor Phoenix şi Roşu şi Negru, le propune clujenilor să “se ocupe” de ele.

 
Am fost cu toţii de acord, am acceptat propunerea şi astfel, “oficial, Iuliu Şuteu a devenit impresarul nostru”, spune Boldijar. “Colaborarea cu el a durat foarte mulţi ani, timp în care am cutreierat ţara în lung şi în lat, avînd mii de spectacole, majoritatea cu săli arhipline. Semnal M a ajuns în scurt timp una dintre cele mai solicitate şi apreciate trupe din ţară. Primul spectacol l-am avut la Filipeştii de Pădure, unde, cînd am sosit, am văzut că peste tot erau afişe cu... Roşu şi Negru. Nu ştiam ce să facem, mai era puţin pînă să înceapă spectacolul, iar Iulică Şuteu a început să anunţe că s-a făcut o greşeală etc. Reacţia publicului a fost extraordinară şi s-au vîndut bilete cît pentru două spectacole!”

 
SURPRIZA ELECTRECORD. “Aşa a început o aventură frumoasă, care, în ciuda mai multor  schimbări de componenţă şi o foarte grea pierdere, continuă şi acum. În 1978 apare albumul «Trenul cursă de persoane Apahida – Cluj-Napoca», editat de Electrecord, cu piesele înregistrate la Radio Bucureşti. Trebuie să spun că am fost luaţi prin surprindere, pe noi nu ne-a anunţat nimeni, aflînd de disc... cînd l-am văzut în magazine.”

 
PLEACĂ TAVI. “Tavi Popovici părăseşte formaţia şi o perioadă de noi căutări, timp în care au loc mai multe schimbări de componenţă, după cum urmează: Costică Sălăgean, Dorel Bota, Andrei Hidan, Victor Turkl, Neluţu Ciocan (chitarişti şi claviaturişti), plus Molnar Francisc, Radu Pîrvu şi Iuliu Toca – toboşari. Este cooptat poliinstrumentistul Paul Masgras – chitară, voce, blockflote, steel drum, orgă, pian, tamburină, iar Liviu Hrişcu se însoară cu cîntăreaţa (de muzică uşoară) Zoe Cîmpeanu şi pleacă în SUA, locul lui fiind luat de Ioan «Ică» Moca, fostul baterist al lui Sorin Tudoran (ex-Cromatic, ex-Mondial).”

 

Premiul de compoziţie

La festivalul Club “A” din anul 1981, Semnal M cîştigă premiul de compoziţie cu piesa “Mai avem multe de făcut”, ce apare şi pe albumul- compilaţie “Club A”. Melodii ca “Moara”, “Rîul”, “Copiii pămîntului”, “Hore pe smalţ”, “Orizont şi înălţime”, “Generaţia noastră”, “Împreună sîntem iar”, “Colorînd o frază”, “Racul, broasca şi o ştiucă”, “Vara amintirilor”, “Versul”, “Suflet omenesc”, “Primăvara românească”, “Drumuri”, “Colindătorii”, “O roată de foc” domină clasamentele radio şi cel al revistei Săptămîna. Iar “Bal la Apahida” apare tocmai într-un top din Japonia!

 

În Venus şi Jupiter, “jam”-uri pînă dimineaţa

Pe litoral, o serie întreagă de muzicieni venea la Semnal M, Ştefan Nagy îşi aminteşte: “Toate aceste «vizite» care îl vizau în mod special pe Iuliu se terminau mai tot timpul cu un jam session, în care se cînta ore întregi alături de Merca, alături de Semnal M. Erau, poate, cele mai frumoase clipe petrecute la mare, se cînta mult şi de calitate ore întregi. Se aduna multă lume care participa la «concerte unicat», adevărate cadouri muzicale... Odată, ţin minte, am cîntat pînă dimineaţa la patru şi nu ne-am dat seama de trecerea timpului. Îmi mai aduc aminte cu nostalgie şi de «serile muzicale» de pe terasa lui Cornel Verban din Jupiter, unde făceam «jam»-uri cu regretatul Puiu Creţu din Galaţi, Cornel Verban, Gil Dobrică (Dumnezeu să-l ierte) etc. pînă dimineaţa. Cine a cîntat măcar o dată cu Iuliu Merca rămîne cu o vrajă greu de descris, erau momente minunate pe care nu le vom putea uita niciodată. Oricine a cîntat alături de Iuliu a rămas nu numai cu amintirea clipelor frumoase, ci şi cu un «bagaj» care te îmbogăţeşte sufleteşte şi muzical”.

 

Cînta aşa cum gîndea

În iunie 1977, Semnal M pleacă în primul turneu al grupului, la Costineşti, unde au fost  compuse Moara, Vara amintirilor, Trenul cursa de persoane. Boldijar îşi aminteşte: “Stăteam toată ziua cu chitările în mîini şi ideile veneau de la sine, iar Iuliu era un tip foarte spontan şi productiv. Nu era doar un bun textier, ci şi un excelent instrumentist, orice chitară suna bine în mîinile lui. Iuliu cînta aşa cum gîndea, şi cum el era un tip melodic, inteligent şi fain, aşa ieşea şi muzica”.

×
Subiecte în articol: iuliu semnal m