x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Semnal M “Navetistul”

“Navetistul”

de Alex Revenco    |    22 Sep 2008   •   00:00

După dispariţia lui Merca, Dan Cosma venea din Germania oricînd era nevoie de el.

După dispariţia lui Merca, Dan Cosma venea din Germania oricînd era nevoie de el.

 
Fane Nagy îşi aduce aminte că “Dan Cosma a fost omul alături de care am avut prima trupă închegată, Pelerinii. Cu o răbdare deosebită a scos untul din noi şi a reuşit ca în primul an de existenţă (eram trei începători!) să cîştigăm un festival la Cluj cu compoziţia lui. În 1997, el fiind stabilit în Germania, a venit să cînte alături de Semnal M pe Litoral, şi nu numai, şi a fost alături de noi în 1999, cînd ne-a părăsit Iuliu Merca. În acea perioadă era profesor de muzică la un liceu din Nürnberg şi în timpul anului şcolar făcea naveta între liceul din Nürnberg şi România.

 
COCKER & FOGERTY. În 1998, Dan a aranjat cîteva concerte în Germania, care au fost foarte reuşite şi unde Iuliu Merca a fost poreclit de nemţi cînd «Joe Cocker din România», cînd «John Fogerty din România». Tot Cosma a dus toată trupa Semnal M într-o mică escapadă în Italia, cu care ocazie, împreună cu Iuliu, am hrănit porumbeii din Piaţa San Marco din Veneţia. Ţin minte că, tot atunci, Iuliu s-a pronunţat că spaghetele din România sînt la fel de bune ca în Italia. A fost ultima «excursie-vacanţă» a subsemnatului alături de Iuliu Merca, Ştefan Boldijar şi Dan Cosma.

 
ISTVAN ŞI PIETRELE. A fost minunat. Bodijar ajunsese pentru prima oară în Italia şi ţin minte că, după ce plecaserăm din Insbruck şi am ajuns la graniţa cu Italia, ne-a rugat să îl lăsăm să ia o piatră amintire, după vechiul obicei popular. Dar, fraţilor, dezamăgire totală, nici după zece minute de căutări, Istvan al nostru nu a găsit măcar o pietricică! Pentru scurt timp, împreună cu Boldijar am făcut o escapadă în vestul Germaniei, ca să-mi vizitez copiii. Cu această ocazie am «trecut» şi în Franţa, unde Istvan şi-a luat cîteva vinuri adevărate, dar, spre dezamăgirea lui, nici aici nu a găsit pietre. Aş mai vrea să spun că atît Ghiţă Ciolac, cît şi Paul Masgras sau Dan Cosma au făcut cinste ţării în Germania şi în America, iar eu mă mîndresc că mi-au fost colegi.

În Semnal M a mai cîntat (o perioadă scurtă) şi Constantin Sălăgean, pe care Iuliu l-a iubit foarte mult. Şi el a plecat în Germania, actualmente cîntînd în München într-un grup alcătuit din muzicieni americani şi europeni.

 

Jam sessions pînă dimineaţa

Fane Nagy mărturiseşte: “Era o experienţă de viaţă extraordinară, iar cu Iuliu şi Istvan nu te puteai plictisi, practic nu trecea o oră fără evenimente... Cînd cîntam la mare, aproape în fiecare an ne căuta (pe Iuliu) Ştefan Bănica Jr şi de fiecare dată făceam cîte o seară de jam session. Şi A.G. Weinberger a cîntat de mai multe ori cu noi în «jam»- uri, cu el am şi înregistrat în studiourile Taurus din Cluj o piesă de referinţă pentru un album de-al său.”


“Cu o răbdare deosebită a scos untul din noi şi a reuşit ca în primul an de existenţă (eram trei începători!) să cîştigăm un festival la Cluj cu compoziţia lui. În 1997, el fiind stabilit în Germania, a venit să cînte alături de Semnal M pe Litoral, şi nu numai, şi a fost alături de noi în 1999, cînd ne-a părăsit Iuliu Merca”
Dan Cosma

 

Iubit şi respectat

După dispariţia bunului său prieten şi coleg de formaţie, Fane Nagy este de părere că: “Amintirea lui Iuliu Merca trebuie păstrată cu cea mai mare seriozitate, pentru că a fost un formator de caractere şi de muzicieni.

Toată lumea îl iubea şi îl respecta şi ne-a lăsat «cadouri» nu numai muzicale tuturor acelora care ne-am desfăşurat activitatea alături de el. Semnal M s-a născut din el, prin el şi a fost condimentat de instrumentişti deosebiti, care cu toţii (cred eu!) îi duc lipsa şi dorul.

Pe mine, la începutul anului 1973, m-a dus la Bucureşti la formaţia Mondial şi m-a îndrumat, m-a ajutat, m-a inspirat cu strălucirea lui, cu tot ceea ce făcea. Simt că vocabularul îmi este sărac pentru a vă descrie tot ceea ce simt faţă de el, tot ceea ce am trăit alături de el.

Începînd cu Aurelian Andreescu şi Dan Spătaru (care au plecat şi ei), A.G. Weinberger, Ştefan Bănică Jr, Sorin Tudoran, Dan Aldea, Iris, Holograf, toţi cei care au fost în Semnal M şi toate trupele care activau pe acea vreme în România îi simt lipsa.”

×
Subiecte în articol: iuliu iuliu merca alături semnal m dan