x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Semnal M Sfîrşitul, alt început

Sfîrşitul, alt început

de Alex Revenco    |    22 Sep 2008   •   00:00

Dispariţia lui Iuliu Merca a fost o grea piatră de încercare, dar Semnal M a avut puterea să continue.

Dispariţia lui Iuliu Merca a fost o grea piatră de încercare, dar Semnal M a avut puterea să continue.


După Ştefan Nagy, se alătură grupului Dan Cosma, un vechi prieten, fost coleg cu Iuliu în trupa Index ’66, stabilit în Germania încă din 1980, unde este profesor de muzică. Boldijar îl prezintă: “Poliinstrumentist, Dan cînta la chitară, vioară, claviaturi, voce şi percuţie şi făcea destul de des cîteva mii de kilometri, doar ca să participe la spectacolele noastre. În 1998, alături de Dan Cosma, Semnal M susţine cîteva concerte în Germania, la care e invitat şi fostul organist Ghiţă Ciolac, stabilit şi el în Germania.


VINE FICIORU’. Deoarece starea de sănătate al lui Iuliu se agrava, în urma sfatului prietenului Florian Gui, este cooptat Florin Radu Ştefan, un tînăr şi foarte talentat chitarist din Baia Mare. După o perioadă de “ucenicie” şi testare, Florin se integrează total în trupă, iar Iuliu îi dă “ficiorului” renumitul său Fender Stratocaster, cu care s-a curentat la Sala Palatului. Accident în urma căruia chitara s-a rupt şi corzile i-au tăiat pînă la tendoane două degete. În iulie 1999, după cîteva concerte în ţară, Semnal M se întoarce în locul unde s-a lansat, cu 20 de ani în urmă, la Costineşti, pentru a susţine o serie de noi spectacole.

 
COSTINEŞTI, 27 IULIE. În ziua de 27 iulie, Iuliu Merca se stinge din viaţă în urma unui stop cardiorespirator. Copleşiţi de durere, colegii se confruntă cu o perioadă grea şi confuză, lucru normal, fiindcă au pierdut omul de bază al grupului. După înmormîntare se ia hotărîrea de a continua activitatea Semnal M, fiind singura modalitate de a păstra vie memoria celui care a fost Iuliu Merca. Reveniţi în Cluj, cu sprijinul prietenilor de la Taurus, se înregistrează 14 piese dintre cele mai cunoscute şi care n-au mai apărut pînă atunci pe CD, urmînd să fie editate pe un disc “In Memoriam”.


CONCERT “IN MEMORIAM”. Cu ajutorul lui Mircea Buteanu de la Diesel Club şi cu participarea necondiţionată a elitei muzicii pop-rock româneşti se organizează un megaconcert în Sala Sporturilor din Cluj, în memoria celui care a fost Iuliu Merca.

Fostul lider al formaţiei Semnal M a fost omagiat la Cluj, într-un concert senzaţional, în faţa a 5.000 de spectatori, care au umplut Sala Sporturilor “Horia Demian”. 20 de trupe au susţinut un concert-maraton de nouă ore, pînă după ora 2:00 noaptea. Foarte mulţi artişti renumiţi au venit la Cluj şi au cîntat fără nici o pretenţie materială: Adrian Berinde, A.G. Weinberger, Blue Spirits, Compact, Cargo, Cătălin Condurache & Shabah, Desperado, Direcţia 5, In Extenso, Iris, Laura Stoica, Nightlosers, Parlament, Pasărea Colibri, Riff, Sarmalele Reci, Transexpress, Un alt început, Vama Veche.

Spectatorii, în majoritate tineri care nici nu erau născuţi cînd Merca şi Semnal M “scoteau” hituri pe bandă rulantă, au reacţionat exemplar la cele întîmplate pe scenă. Indiferent dacă se cînta rock, blues, country sau pop, ei cîntau împreună cu artiştii sau încurajau formaţiile aflate la început de drum. Momentul culminant a fost recitalul Semnal M, iar cînd din boxe a răsunat vocea lui Merca şi faimosul său “Atenţiunie, atenţiunie, astă-sară, la căminul coltoral, mare bal, mare”, sala a luat foc, “Bal la Apahida”, “La fereastra ta”, “Spune-mi cine eşti” fiind cîntate, cap-coadă, de o sală întreagă. Ar mai fi de adăugat că fondurile obţinute în urma concertului au fost donate familiei lui Merca, soţiei Paula şi fiicei Iulia, studentă la Academia de Muzică.

×
Subiecte în articol: iuliu merca semnal semnal m