x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Farmec

de Anca Alexe    |    24 Mar 2008   •   00:00

Fiecare ­reîntâlnire cu îndrăgita interpretă Sofia Vicoveanca, se transformă într-o veritabilă sărbătoare.

Fiecare ­reîntâlnire cu îndrăgita interpretă Sofia Vicoveanca, se transformă într-o veritabilă sărbătoare.

 

Nu vom înce­ta niciodată a privi cu admira­ţie pe oa­menii noş­tri de valoare. Iar Sofia Vi­coveanca este fără îndoială unul dintre aceştia. Publicul o aşteaptă şi o întâmpină mereu cu aceeaşi dragoste nemărginită, căci nu l-a dezamăgit niciodată. “Prin seriozitatea cu care priveşte fiecare apariţie scenică a sa, impune respect şi preţuire. Sofia Vicoveanca se exprimă pe sine prin cântecul ei într-o manieră unică, inimitabilă. Cu înfăţişarea sa blândă, simplă, modestă, cu chipu-i fără vârstă, cu patima sa de veche şi meticuloasă căută­toare, veşnic gata să scormonească arhivele vii ale satelor bucovinene, cu flerul său de om inteligent, cu zâmbetu-i luminos plin de farmec, cu vocea sa puternică şi plină de dramatism, Sofia Vicoveanca este, ­printre interpreţii noştri de muzică populară, o «figură aparte»“, mărturiseşte etnomuzicologul şi realizatorul de emisiuni Elise Stan.

 

Trăsături. Spre deosebire de mulţi dintre colegii săi de breaslă, preocupaţi şi ei de reverberaţia publică a cântecului popular, Sofia Vicoveanca urmă­reşte cu orice preţ valoarea, şi nu succesul imediat, facil şi efemer.

“Ea se distanţează, continuă Elise Stan, într-o aură pozitivă care exclude total poza şi vedetismul, impunându-se prin demnitate şi profunzime. Muzica pe care o cântă dezvăluie o fidelitate nedezminţită faţă de autentic.

 

Niciodată cântecele sale nu au fost cântece de construcţie imaginativă ca anumite piese din repertoriile altor mari interpreţi de muzică populară, ci doar cântece de obârşie ţără­nească cu­lese de la lăutarii şi bătrâ­nii satelor. Elementul creator există totuşi, dar crea­ti­vitatea nu rezidă în compoziţie, ci în interpretare.

Cu farmecul său interpretativ s-a făcut cunoscută şi îndrăgită în aproape 30 de ţări ale lumii de pe patru continente (Europa, Asia, Africa, America), unde turneele sale artistice au avut un răsu­nător succes.”

 

 

 

Activitate de succes

Palmaresul Sofiei ­Vicoveanca numără, de asemenea, foarte multe înregistrări, apariţii în ­publicaţii de mare tiraj, ­cotidiene sau reviste şi nenumărate filmări la ­televiziune. Discografia ­interpretei cuprinde piese îndrăgite, de pe plaiurile Bucovinei. Spicuim câteva titluri de discuri: ­”Doamne-ajută-ntr-un ceas bun”, “De dor de frumos pe lume”, “Dacă n-ar fi horele”, “Cântece” (selecţiuni, CD realizat în Germania), “Oameni dragi şi lume bună”, “Mă mândresc că sunt româncă”, “Lume, lume trecătoare”.

 

Lumea fermecătoare a cântecului bucovinean

Etnomuzicologul Elise Stan e de părere că “So-fia Vicoveanca este acum în apogeul carierei sale artistice, care însumează aproape o jumă-tate de veac de muncă şi căutări, de vise şi speranţe, de împliniri şi succese. În cele peste 400 de cântece pe care ni le oferă cu generozitate găsim exprimat întregul univers existenţial al oamenilor de pe aceste plaiuri: munca, dra-gostea de frumos şi de adevăr, înfrăţirea omului cu natura, dorul şi jalea, setea de viaţă, brăzda­tă adesea de trăsnetele durerii, trăirea trecerii ireversibile a timpului. De la cântecul de leagăn şi cântecul de dragoste, cântecul de dor, cântecul doinit şi cântecul de înstrăinare a trecut la cântecul satiric, ajungând la cântecul de petrecere, cântecul de nuntă şi la cel de joc. Ascultând-o pe Sofia, remarcăm încă o dată interpretarea inegalabilă a acestei mari artiste, care reuşeşte să ne poarte cu sensi­bilitate şi naturaleţe, cu sobrietate şi eleganţă, cu vioiciune şi dinamism, într-un cuvânt cu strălucire, prin lumea originală şi fermecătoare a cântecului bucovinean”.

 

O lume de nuanţe

Aceeaşi Elise Stan apreciază capacitatea celebrei artiste de a transmite fiorul muzicii: “Puterea sa extraordinară de a transmite muzica, cu vocea sa inconfundabilă, rezonator al sufletului său cald şi bun, te face să vibrezi, regăsind o lume infinită de nuanţe. Cred că se cuvine să redăm aici un mesaj deosebit de emoţio­nant adresat lumii de Sofia Vicoveanca: «Celor fericiţi le cer iertare pentru doinele me­le triste, iar pe cei care mai au lacrimi pe obraji îi rog mult să-mi înţeleagă cântecele de joc, cu haz de necaz»“.

×