x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ştefan Bănică jr Dincolo de ecran

Dincolo de ecran

de Oana Sârbu    |    30 Mar 2009   •   00:00
Dincolo de ecran

Ştefan a reuşit performanţa de a fi un artist al show-business-ului autohton. Poate cel mai vândut.



Oh, s-au schimbat lucrurile de când l-am cunoscut. Atunci eram mici, adică foarte tineri, eu eram o persoană destul de timidă ca să mă împrietenesc repede cu colegii. Erau începuturile unei colaborări ce s-a întins mulţi ani, ne înţelegeam bine, eu şi Ştefan, fără să fim foarte apropiaţi. Ţin minte că îşi dorea foarte mult să cânte, de altfel, îşi lua chitara peste tot cu el şi cânta în toate spectacolele pe care le dădeam în toate micile şi marile oraşe după premiera cu «Liceenii». Mai târziu ne-am apropiat, când am devenit maturi şi ne întâlneam de sărbători, sau pur şi simplu ieşeam vara la câte o terasă să mâncăm ceva bun, în gaşcă mare."

AMINTIRI. Apoi l-am "pierdut" pe Ştefan de când a devenit familist, dar continuăm să ne întâlnim cu ocazia diverselor concerte sau pur şi simplu mai conversăm la telefon. Evoluţia sa în plan profesional e majoră.

Caracteristici? Talentul, dar mai ales ambiţia, tenacitatea şi seriozitatea cu care şi-a tratat această pasiune, referindu-mă la muzică.

Amintirile se întind pe parcursul a vreo 22 de ani, vă daţi seama? Cele mai multe sunt din turnee, de care ne amintim şi acum şi râdem.

Renaşte... Eu sunt mai reţinută cu anumite aprecieri. Nu putem vorbi de desăvârşire în cazul unui artist în viaţă. (Uneori nici după moarte nu întâlnim desăvârşirea...). Orice artist adevărat se descoperă şi renaşte. Doar timpul dă valoarea şi nu putem judeca astfel lucrurile câtă vreme aici, în planul mic al unei Românii ca vai de capul ei, a crea pentru un artist e sinonim cu a muri de foame. Îi doresc putere, sănătate, rezistenţă! E foarte solicitant ce face.

CANTAUTOR DESĂVĂRŞIT

Mult talent. Aşa îl creionează în două cuvinte renumita soprană Angela Gheorghiu pe Ştefan Bănică jr. "Sunt absolut sigură că în România poate unii nu înţeleg sau sunt deranjaţi de un astfel de fenomen. Eu, împreună cu Roberto, l-am înţeles pe Ştefan din primul moment", spune Angela Gheorghiu. Faptul că Ştefan Bănică jr este un artist exigent nu este un secret. Este sincer cu el însuşi şi nu se îmbată niciodată de succes, eu ştiu asta. Este într-o continuă căutare. Muzica, asemeni muzicalităţii pe care o are în sânge, îl face un bun interpret şi un cantautor desăvârşit", adaugă îndrăgita soprană. Duetul Angela Gheorghiu şi Ştefan Bănică jr este memorabil. A fost pus în scenă după doi ani de muncă vehementă. "Culisele sunt bine păzite în inima mea. Ne leagă o frumoasă prietenie, nu m-am gândit niciodată să nu îmi ţin cuvântul dat de a cânta vreodată un duet împreună. Cel mai important moment pentru amândoi a fost la Londra, când am interpretat împreună piesa ce mi-a fost dedicată de Ştefan, «Scrie sus pe cer numele tău». Este vorba despre «Last night of the proms in Hyde Park», organizat de BBC, televiziunea engleză. A fost un triumf şi am fost fericită să văd cum publicul ne ovaţionează pe amândoi, având în faţa lor un artist pe care nu-l văzuseră niciodată", adaugă Angela Gheorghiu. (Luminiţa Ciobanu)

×
Subiecte în articol: ştefan