x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

După mine, nimic

de Carmen Anghel    |    18 Feb 2008   •   00:00

 “După mine să nu rămână nimic!” Aşa gândea Ştefan ­Mihăilescu-Brăila cu puţin timp înainte să joace ultimul rol, ultima scenă din trecerea sa pe pământ.

 “După mine să nu rămână nimic!” Aşa gândea Ştefan ­Mihăilescu-Brăila cu puţin timp înainte să joace ultimul rol, ultima scenă din trecerea sa pe pământ. A luat ho­tă­rârea să arunce la gunoi toate amintirile. Amintirile sale despre lume şi tot ceea ce ar fi putut aminti lumii de el. Să ardă hârtiile şi fotografiile.Să nu rămână nimic! Să nu fi în­ţeles el că trăsese o brazdă adâncă în ceea ce însemna imposibila uitare? Că îi marca­se pe toţi cei din breaslă şi pe cei care făceau săli pline să-l vadă jucând? Uimirea, dra­gos­tea, durerea, râsul, hohotele stârnite de personajele cărora le-a dat viaţă rămăseseră ­pentru totdeauna în aerul sălilor de teatru sau de ­cinema. Poate că a vrut să spu­nă că nimeni nu va mai putea interpreta ca el marile roluri din teatru.

Ştefan Mihăilescu-Bră­ila, spun cei care au deschis sipetul cu amintiri, ca să spu­nem aici, în Ediţia de Colecţie, povestea unui actor fără pe­re­che, era foarte de conştient de ­valoa­rea lui. El definea foarte ­simplu relaţia actorului cu ­publicul: “Ştiu că teatrul ­trebuie să facă bine publicului, să-l ­cultive, nu să-l degradeze. Omul din sală e dornic să râdă, dar eu nu vreau să provoc râsul cu orice preţ.” “Să nu rămână nimic în urma mea!” Poate că a prevăzut ce avea să urmeze şi, într-un fel, încerca să nu-l doară.

A murit singur şi trist.

Ultima scenă a jucat-o fără să provoace hohote de râs sau lacrimi.

×