x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Tamara Buciuceanu-Botez Două Chiriachiţe

Două Chiriachiţe

de Dana Cobuz    |    10 Aug 2009   •   00:00
Două Chiriachiţe

Ileana şi Tamara au dansat "Titanic vals" demult, la Teatrul Bulandra, în regia lui Toma Caragiu...



Ar fi de povestit atât de multe şi atâtea cuvinte frumoase de înşirat la adresa Tamarei, încât ar putea părea exagerat sau tras de păr, crede actriţa Ileana Stana Ionescu. "Realitatea însă e că Tamara este o creatură cu totul ieşită din comun, o actriţă totală, minunată! Am întâlnit-o de-a lungul vremii şi la radio, şi în teatru, şi la televiziune: poate juca frumos orice! Dorinţa mea cea mai puternică ar fi să mai am ocazia să mă mai întâlnesc o dată cu ea pe scenă, la final de carieră. Îi doresc Tamarei sănătate, viaţă lungă şi să ne bucurăm de ea pe scenă cât mai mult timp!", ne-a mărturisit artista.

REPERTORIU. Despre colega sa de breaslă, Ileana Stana Ionescu are doar cuvinte de laudă: "Tamara este un talent aparte, are un haz unic, un farmec indicibil, o persoană cu totul şi cu totul specială. Nici nu ştiu dacă mai avem acum în tânăra generaţie o creatură care să se poată apropia de ce a însemnat Tamara pentru teatrul românesc. Eu o cunosc de când am venit în Bucureşti, adică de prin 1965, şi am avut ocazia să jucăm împreună în trei dintre cele mai minunate piese ale dramaturgiei noastre, capodopere - îndrăznesc să le numesc: «Titanic vals», «Gaiţele» şi «Coana Chiriţa»".

"Titanic vals" reprezintă un moment artistic foarte special pentru Ileana Stana Ionescu: "Întâlnirea cu Tamara în această punere în scenă a fost ceva neobişnuit, marcant. Eram la începutul anilor mei de Bucureşti, eram la Teatrul Bulandra, piesa era regizată de Toma Caragiu, ea juca rolul Chiriachiţa, eu eram Dacia... o combinaţie foarte fericită de oameni şi de întâmplări!"

INVIDIE PROFESIONALĂ. Atât de marcant a fost acest episod pentru Ileana Stana Ionescu, încât actriţa mărturiseşte, după atâta vreme, dar cu zâmbetul pe buze, că a invidiat-o pe Tamara Buciuceanu-Botez pentru rolul Chiriachiţa din "Titanic vals": "Juca atât de extraordinar! Eram pur şi simplu geloasă pe felul în care putea să interpreteze! Dar până la urmă soarta a fost generoasă cu mine şi am avut şi eu ocazia să joc şi eu Chiriachiţa. Am avut o tinereţe profesională extrem de generoasă, şi Tamara poate confirma acest lucru. Am jucat de toate, am jucat mult, am jucat peste tot, am umblat în această ţară şi în lume datorită teatrului. De aceea spun - şi repet - am avut o tinereţe şi chiar o maturitate profesională pline de evenimente şi de împliniri. Privind, comparativ, generaţia de actori tineri de astăzi, îmi dau seama că ei sunt privaţi de bucuriile pe care noi le-am trăit în tinereţe. Nu doar datorită condiţiilor economice din zilele noastre, dar şi pentru că repertoriile teatrelor nu mai sunt la fel de generoase".

×