x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ţapinarii Pe culmile folkului alternativ

Pe culmile folkului alternativ

de Dana Andronie    |    11 Feb 2010   •   00:00
Pe culmile folkului alternativ

Adrian Tănase s-a născut la 12 august 1978. Cosmin Covei – 5 martie 1979. În 2001 s-au născut, împreună, pentru a doua oară. S-au botezat simplu: Ţapinarii.



De atunci şi până în anul curent şi crizat, Ţapinarii s-au dedicat trup şi suflet stimaţilor intelectuali. Tănase şi Covei sunt o "formaţie vocal instrumentală, de două voci şi o chitară" care este luată la... bisuri. Cântă ceea ce nimeni din România nu mai este în stare, au filosofie, ideologie, platformă-program şi practică cu nonşalanţă genul folk alternativ. Îşi clădesc (nu cu beton armat, slavă Domnului!) o carieră de neînţeles pentru mulţi colegi de-ai lor de breaslă şi de înţeles pentru câţiva fani. Câţiva fani, dar sunt destui!

Adrian Tănase şi Cosmin Covei sunt într-adevăr doi "ţapinari" care au texte. Texte care "ne doare". Dacă ţapinarul este un muncitor specia-lizat în operaţii de manevrare a buştenilor (cu ţapina), am putea spune că cei doi manevrează cântecul ca pe o ţapină.

"E ARTĂ!", SPUNE ŞI CHILIAN!
Ţapinarii sunt fraţi de debut cu Florin Chilian. Cu toţii s-au lansat în lumea show-biz-ului mioritic (unde e mai mult spectacol decât afacere) în urmă cu nouă ani.

"Mi-au plăcut încă de la început, fiindcă erau altceva faţă de folkul chirilic, de La minorul de stepă sau păunescian, cu au-au-au şi cu of-of-of - spune Chilian. Sunt suficient de vii pentru a da cu tifla la tot ceea ce era înainte. Am rămas alături de ei, au avut ambiţie şi iată că au rezistat! Din păcate, în România nu poţi trăi din muzică şi acest fapt îi limitează şi pe ei, în arta lor. Fie că ne place, fie că nu credem în ceea ce fac ei, dar tot artă se cheamă! Ca modalitate de abordare şi ca atitudine, semănăm!"

Cântă, au concerte, deci există! Ce şansă au să mai reziste, vii, în această junglă muzicală? "Lumea îi ştie. Doar că probabil publicul lor nu este neapărat şi iubitor de folk romanţat - spune Daniel Iancu. Ei sunt mai duri în exprimare şi atunci publicul lor este un pic diferit de al altora. Dar au un loc al lor pe piaţa muzicală din România şi sunt cam singurii pe segmentul ăsta de folk «alternativ». Ar merita să încerce să cânte în săli mari şi veţi vedea că le-ar umple.

Au şi marele avantaj că încă sunt foarte tineri şi plini de energie... creatoare, evident. Întâmplări sunt mai multe care ne leagă. Se întâmplă cam des să fim în spectacole împreună. Ne place să ne deschidem spectacolele... Ba eu lor, ba ei mie!!! Ne distrăm pe tema asta glumind la modul «cine este vedeta în seara asta?». Şi de fiecare dată se întâmplă să facem seri frumoase pentru cei ce ne ascultă.
Am cântat şi împreună la diverse emisiuni tv şi prin spectacole.
Am şi o colaborare cu ei pe acest album de colecţie. Îmi sunt foarte dragi şi le doresc mult success".

Succes au! S-au aventurat (şi, culmea, le merge) într-un turneu dedicat împotriva sărbătorii de import Valentine's Day. Revelion 2002, Covei şi Tănase se joacă cu ideile şi se naşte piesa "Şuturi".

"RECORDURI DE VÂNZĂRI DE BILETE" - AŞA ZIC EI
Februarie 2002. Bucureştiul este împânzit de inimioare de pluş, invitaţii la petreceri Valentine's Day, emisiuni pentru îndrăgostiţi, dragoste de vânzare la tarabe. Iar Tănase şi Covei privesc uluiţi la baloanele în formă de inimă şi brusc şi laolaltă simt nevoia să vină cu o alternativă la dulcegării. Şi-au pregătit câteva sute de ace special pentru aceste inimioare. "La 13 februarie 2002, în Clubul Green Hours piese ca «Şuturi», «Eşti frumoasă, dar te strică faţa», «Femeia ideală» devin cântece de dragoste pentru intelectuali - mărturiseşte Cosmin Covei.

Florin Chilian este invitat special, iar conceptul Anti Valentine's devine o marcă Ţapinarii. Pe măsură ce anii treceau, televizorul ne spunea cât de important este să cumperi un ursuleţ de pluş, doamna Mona Muscă dădea drumul la Campania împotriva violenţei în familie, piesa «Şuturi» era considerată când cea mai frumoasă piesă de dragoste, când cea mai misogină piesă, iar noi adunam sute de susţinători, şi mai ales susţinătoare.

Lăptăria ne-a invitat cu acest show în 2003, apoi ArtJazz - în 2004, iar din 2005 Anti Valentine's Day s-a permanentizat în Club A, bătând an după an recorduri de vânzări de bilete. În 2006 am extins conceptul şi la Braşov - Zile şi Nopţi - incluzându-ne ca alternativă la Love Tour. În 2007 am mai adăugat oraşul Cluj. În 2008 s-a alăturat şi Constanţa. În 2010 Anti Valentine's Day devine Săptămâna Anti Valentine's, la cele patru oraşe adăugându-se Sibiu, Timişoara şi Craiova".

Astăzi, Ţapinarii înfig acul în inimioarele de pluş, pe viu, la Timişoara în Clubul Bunker, începând cu ora 21:00. Urmează vineri, 12 februarie, Craiova - la Club Play (tot la ora 21:00), sâmbătă în Bucureşti, la Club A (ora 20:00) şi la Constanţa în Club Doors, chiar de Sfântul Valentin.

"Stimaţi intelectuali, formaţia vocal instrumentală, de două voci şi o chitară, Ţapinarii aşteaptă cu drag la Anti Valentine's Day cuplurile cu simţul umorului şi cu mintea deschisă". Dacă nu posedaţi umor şi aveţi mintea încuiată, să vă ferecaţi în casă, să nu daţi de vreun ţapinar. Să nu spuneţi că nu v-am avertizat!

"Sunt mai duri în exprimare, şi atunci publicul lor este un pic diferit de al altora. Dar au un loc al lor pe piaţa muzicală din România şi sunt cam singurii pe segmentul ăsta de folk «alternativ». Ar merita să încerce să cânte în săli mari şi veţi vedea că le-ar umple. Au şi marele avantaj că încă sunt foarte tineri şi plini de energie... creatoare, evident"
Daniel Iancu

×
Subiecte în articol: tapinarii