x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

O perlă

de Roxana Vintila    |    27 Apr 2009   •   00:00
O perlă
Sursa foto: Arhiva personală Margareta Pâslaru/

Margareta Pâslaru... Numele său are o poveste, o legendă, un simbol. Margareta înseamnă idealism şi fragilitate.



A făcut istorie în muzica de suflet a românilor. Iubirea pentru cântec şi devotamentul său pentru public i-au călăuzit destinul. Când vine vorba de muzică, Margareta Pâslaru... zâmbeşte... e dragostea vieţii sale: "Fiecare cântec a împrospătat amintirea unui anume moment din viaţa mea. De-a lungul timpului mulţi mi-au mărturisit că au plecat din ţară «doar cu o valiză şi un disc al Pâslăriţei»",  povestea artista.

STRĂLUCIRE.
I s-a spus că numele său, Margareta, provine din limba greacă şi că semnificaţia sa este aceea a unei... perle-mărgăritar. Perlele sunt un produs al durerii. Se spune că stridia care nu a suferit, nu produce perle. "Făcând o analogie, talentul unui artist este precum o perlă, îi încântă pe cei din jur strălucind, fără a da de bănuit chinul îndurat pe parcursul transformării. Cât despre mărgăritare, poeţii le-au asemuit cu lacrimile. Dar petalele albe ale fiecărei margarete luminează parcă miezul auriu, dătător de speranţă."

SUTE DE MELODII.
"Florăreasa", "Nu vreau să moară florile de măr", "Margarete" şi "Trandafirii tăi". Piesele de poveste ale Margaretei Pâslaru aflate pe un CD conceput de Mioara Panaite, în luna "celor mai frumoase flori". Fiecare are o poveste cu parfum de primăvară: "Temistocle Popa m-a surprins cu o melodie ce-mi purta numele, în timp ce înregistram «Florăreasa» lui Grigore Florian dirijată de Teodor Cosma (un mare dirijor al Casei de Discuri Electrecord). A fost o surpriză nemaipomenită. Acest studio în care am dat viaţa unor sute de melodii de muzica uşoară şi populară va sărbători peste puţin timp 50 de ani de existenţă".

DISTINCŢII. Un loc aparte în sufletul Margaretei Pâslaru îl ocupă piesa "Nu vreau să moară florile de măr". Apreciata interpretă nu va uita niciodată convorbirea telefonică avută cu regretata poetă Agatha Grigorescu Bacovia, pe versurile căreia a compus muzica acestei piese. "S-a bucurat nespus când am anunţat-o că piesa va fi lansată în emisiunea realizatorului Titus Munteanu, «Şlagăre în devenire». Un succes nemaipomenit a avut şi «Trandafirii tăi», o piesă superbă din repertoriul celebrului Enrico Macias. Versurile îi aparţin lui Aurel Felea. Piesa a apărut pe disc după ce Florin Bogardo mi-a încredinţat  «Să nu uităm trandafirii». Această superbă piesă, pe care am lansat-o la Festivalul Mamaia 1969, ne-a adus premiul al doilea."

×
Subiecte în articol: toate florile din lume!