x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Toate florile din lume! Şlagărul din buchet

Şlagărul din buchet

de Daniela Cârlea Şontică    |    27 Apr 2009   •   00:00
Şlagărul din buchet
Sursa foto: Paul Buciuta/Agerpres

Marina Florea pare să fi pus toată fiinţa sa în superbul cântec "Un buchet de crizanteme", de Jolt Kerestely, pe textul lui D.P. Chiselet.



Un cântec melodios, simplu şi frumos, care se lipeşte direct de suflet, ca marca de scrisoare, vorba altui cântec nemuritor din muzica noastră uşoară. Deşi lansată acum vreo 20 de ani, melodia este încă savurată de public.

ŞLAGĂR. Solista ne-a povestit cu bucurie despre momentele de la lansarea melodiei: "Am cântat prima oară acest cântec la spectacolul-concurs «Şlagăre în devenire», iar bucuria mare a fost că a luat chiar marele premiu. Publicul de atunci ştie că erau nişte spectacole de o mare ţinută, toată lumea cânta live, iar orchestra era condusă de Sile Dinicu. Am interpretat-o cu plăcere, mi s-a potrivit foarte bine. Îmi pare rău că am colaborat doar la această melodie cu Jolt Kerestely, care este un mare compozitor. Melodia era foarte mult solicitată în acei ani la radio, dar şi acum este cerută de public, pentru că este o piesă melodioasă". Luând în considerare versurile piesei, am întrebat-o pe Marina Florea dacă este o romantică şi a răspuns: "Sunt extrem de romantică şi spun asta nu ca să dea bine la ziar. Nu pot trăi fără bunătatea şi iubirea celor din jur. Eu cred că este bine să dăruieşti iubire, chiar dacă nu primeşti totdeauna la fel".

NOUTĂŢI. Aveam o curiozitate: fie cu un buchet de crizanteme, fie fără nici o floare, când mai trece Marina Florea pe strada noastră cu o melodie nouă? "Am melodii noi, cum să nu! În ianuarie, de ziua mea, am fost invitată la Antena 1, la Duminica în familie, am fost «îngrozitor» de plăcut surprinsă de acest lucru! - acolo şi am cântat în primă audiţie melodia «Vreau», a lui Mihai Alexandru, un vechi şi bun prieten. De curând, am remixat o mai veche melodie de succes de a mea, «Stele perechi», pentru o emisiune specială de Paşte. Şlagărul este rezultatul unui tandem la care ţin foarte mult: compozitorul Ionel Tudor şi textiera Andreea Andrei", a răspuns Marina Florea.

DE PATRU DECENII
În plină primăvară, în prag de Florar, Aurel Storin ne reaminteşte cu drag de "băiatul care duce flori": "Da, frumos... «Băiatul care duce flori...» a fost interpretat pentru întâia oară de Nicu Constantin, în primul musical românesc modern, intitulat «Cafeaua cu lapte de adio». Am fost autorul acestui musical a cărui premieră a avut loc pe scena Teatrului «Constantin Tănase» în februarie 1969, acum 40 de ani.

Aşadar, «Băiatul care duce flori» de aici îşi trage seva. Acest musical, pentru care Radu Şerban a compus o muzică excelentă, i-a avut ca interpreţi pe Radu Zaharescu, Horia Căciulescu, Didi Ionescu, Nicu Constantin, Lucia Râpeanu, Adina Popescu, în regia artistică a lui Nicolae Dinescu, scenografia Doinei Levintza şi coregrafia Adrianei Dumitrescu. În 1970, musicalul «Cafeaua cu lapte de adio» a fost distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor". (Anca Alexe)

×
Subiecte în articol: toate florile din lume!