x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Zavaidoc Fără lumină

Fără lumină

de Luminita Ciobanu    |    12 Ian 2009   •   00:00

La mormântul rapsodului de la Cimitirul Cernica nu vine decât fiica sa din când în când să-i mai aprindă câte o lumânare şi să-i mai pună câte o floare.



La Cimitirul Mănăstirii Cernica, Marin Teodo­rescu Zavai­doc îşi doarme somnul de veci în acelaşi mormânt cu fiul său Zavaidoc şi soţia Constanţa (Tanţi). Rapsodul a fost înmormântat de rudele din Australia: fiicele surorii sale şi de cumnatul său, Tănase Perlidius. Soţia sa, Tanţi, a aflat ulterior că soţul i-a plecat pe cel din urmă drum, pentru că în aceeaşi zi, la Turnu Măgurele, i-a murit mezina, Niculina, de doar două luni. Abia după ce şi-a înmormântat copila a aflat o altă tragică veste care i-a sfâşiat inima. “Mama a aflat apoi că tata a murit. El nici nu a ştiut ce s-a întâmplat cu ultimul lui copil. Când a venit la Bucureşti, la mormântul lui, mama nu ştia încotro să o mai apuce. Tatăl meu a murit în 1945 ia­nuarie, mama în 1985, fratele meu în 1950... Am mai avut o surioară născută la Târgovişte, dar a murit mică, la două luni... Am mai rămas eu... Cât o mai vrea Dumnezeu şi cu mine...”,  ne-a spus fiica rapsodului Constanţa Puşa Teodorescu Zavaidoc.   

PIATRĂ FUNERARĂ. Cu ani în urmă, mormântul a fost profanat de un iresponsabil, care a distrus parţial crucea lui Zavaidoc. Piatra de marmură pe care erau inscripţionate câteva rânduri despre Zavaidoc şi familia sa a fost pe jumătate spartă. Astăzi se mai distinge vag o frază din care putem deduce că în acel loc “îşi găsesc mormântul Teodor Zavaidoc (1896-1945), copilul nostru, Zavaidoc (1942-1950) şi soţia, Tanţi ((1911-1985)”.  Se zvonea că într-un acces de furie, fostul soţ al Puşei ar fi distrus fotografiile fami­liei Teodorescu-Zavai­doc din Cimitirul Cernica, singurele imagini care îl înfăţişau pe micuţul Zavaidoc. Din medalionul din ceramică au dispărut chipurile celor trei care şi-au găsit locul de veci în acelaşi mormânt. Fotografii ale Puşei, mamei şi tatălui său se regăsesc în Australia. De altfel, rudele de acolo i-au mai trimis moştenitoarei rapsodului fotografii cu tatăl său.

×
Subiecte în articol: zavaidoc