x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Zavaidoc Vocea excepţională

Vocea excepţională

de Mihai Stirbu    |    Luminita Ciobanu    |    12 Ian 2009   •   00:00

Doi artişti care interpretează cu mare dăruire, Gheorghe Zamfir şi Tudor Gheorghe, au urcat pe scena festivalului care poartă numele marelui rapsod.



Cine nu l-a ascultat pe ma­estrul Gheorghe Zamfir cântând mirific la nai? Iar melodia “De când ne-a aflat mulţimea” din repertoriul lui Zavaidoc este interpretată, ca de altfel toate piesele pe care le cântă maestrul, cu mare dăruire. În urmă cu doi ani, Gheorghe Zamfir ne-a vorbit despre fiica marelui rapsod Zavaidoc “artistul de mare rafinament, cu o voce excepţională” şi despre festivalul care-i poartă numele. “Nimeni nu va reuşi să-l egaleze pe Zavaidoc. A încântat multe inimi în acea vreme şi a creat cântece unice. Zavaidoc este inimitabil. Nimeni n-a mai cântat ca el. N-a fost un cântăreţ oarecare. El a fost un mare artist, cu o voce deosebită, care şi-a pus melodiile în evidenţă printr-o interpretare magistrală”, a menţionat maestrul Gheorghe Zamfir, care a onorat cu mare plăcere invitaţia de a urca pe scena Festivalului Zavaidoc în urmă cu doi ani.  

TENORUL ROMÂN.
De asemenea, Tudor Gheorghe a acceptat cu bucurie propu­nerea primarului municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, de a  fi preşedinte de onoare al primelor două ediţii ale festivalului amintit. Când a primit această invitaţie, Tudor Gheor­ghe s-a gândit că era chiar necesar să se înfiinţeze un astfel de festival care să promoveze muzica lăutărească şi să poarte numele celebrului Zavaidoc. “El nu a cântat niciodată cu un taraf tradiţional, poate accidental. Era acompaniat de pian, vioară, contrabas şi se autointitula Zavaidoc, tenor român. Este unul dintre cei mai importanţi lăutari pe filiera Anton Pan – Zavaidoc – Fărâmiţă Lambru – Dona Siminică.” În prezent, Tudor Gheorghe lucrează la un nou spectacol: “Sunt în prag de a face restituiri lăutăreşti în primăvară. Se confundă foarte tare pseudolăutăria, manelele, cu muzica lăutărească tradiţională. E cu totul altceva. În muzica lăutărească tradiţională erau viori, mare varietate ritmică. Manelele au monotonie ritmică, iar versurile sunt aberaţii. Nu spun că între manele nu sunt şi cântece frumoase, dar prea puţine faţă de numărul care se promovează”. La festivalul de la Piteşti, Tudor Gheorghe a venit cu ideea ca participanţii să fie fie acompaniaţi la primul cântec de un grup orchestral pian, vioară şi contrabas, asemenea lui Zavaidoc, iar la al doilea, de taraf.

×
Subiecte în articol: zavaidoc