x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale A inceput la DVD-uri. Se pregatesc jocurile

A inceput la DVD-uri. Se pregatesc jocurile

23 Apr 2004   •   00:00

Am trecut pe langa raftul acela de cateva zeci de ori. De fiecare data remarcam prima cifra din pretul unui film pe DVD: 7.

Sute de mii mai exact, plus o suta-doua daca filmul era foarte nou. Nu stiu ce veti crede despre mine, dar trebuie sa va spun adevarul: de cele mai multe ori am trecut mai departe, fara sa ma opresc.

Saptamana asta, tot la cumparaturi, in acelasi magazin, prin fata aceluiasi raft, am avut un sentiment ca ceva nu era tocmai in ordine. Am trecut insa de el fara sa-mi pot explica despre ce era vorba. Si am mers chiar cativa metri inainte sa realizez ciudatenia: 7-le de pe eticheta disparuse. Preturile incepeau acum pe la trei si urcau pana spre cinci sute de mii. Asta pentru un DVD cu un film rezonabil de nou si nu neaparat prost (chiar daca nu din productia franceza de arta...!).

De atunci am facut o mica ancheta si am aflat - fara sa va pot garanta ca e si adevarat - ca totul a pornit de la initiativa unui magazin, care, in acord cu importatorul, a coborat preturile. Ceilalti n-au avut ce face si au fost nevoiti sa printeze etichete noi si mai putin dureroase. Nu toti, insa macar acum, in cateva magazine mari din Bucuresti poti cumpara DVD-ul hit de asta-toamna cu 500.000 de lei. Acum sigur ca asta e cu doua sute de mii peste pretul unuia ilegal, insa cei care au cumparat de la pirati (nu eu, nu eu!) mi-au spus ca in cazul copiilor ilegale te poti "arde" cu o imagine decolorata si fara rezolutie. Se stie: in goana de a fi primii cu marfa pe piata, filmele sunt furate cu mici camere digitale, in sala de cinema din America si puse apoi la repezeala pe discuri in Europa si Asia.

Dar sa revenim la DVD-urile noastre. Un calcul simplu ne arata ca, acum, un DVD nou nu costa, fara TVA, sub 10 euro. E o scadere la aproape jumatate fata de pretul de 20 de euro cu care au ajuns primele DVD-uri pe piata noastra, acum doi-trei ani. Jocurile insa rezista constant la 30-40 de euro, fata de 20-30 de dolari, cu cat au intrat pe piata acum 10 ani. Si asta in conditiile in care, cu siguranta, sunt mai multe calculatoare decat playere de CD. Care sa fie explicatia misterului? Am gasit una, insa vi se va parea ciudata: tocmai lacomia piratilor, care s-au apropiat prea tare, la jumatate de pretul unui DVD nou si au invitat practic o replica din partea retailului legal. In cazul jocurilor insa va fi cu mult mai greu, pentru ca unul piratat e de zece ori mai ieftin decat unul legal. Practic, nu exista o piata: tentatia corectitudinii se frange in fata calculului gospodaresc.

E si asta o morala: are sens sa fii cinstit, dar sa te ajute si negustorul!

Lucian Mandruta

×
Subiecte în articol: editorial