x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Adrian Nastase descopera ca are nevoie de baronii locali

Adrian Nastase descopera ca are nevoie de baronii locali

26 Apr 2004   •   00:00

La conferinta de presa de joi, Miron Mitrea a anuntat ca deputatul Mihai Bar e candidatul formatiunii de guvernamant la Primaria Oradea.

Intreaga presa de a doua zi a categorisit vestea ca fiind surprinzatoare. O apreciere bazata pe un adevar. Cu doi ani in urma, Mihai Bar a fost exclus din partid. Iesind in intampinarea unei posibile obiectii logice - un cetatean care nu e membru PSD poate fi cel mult independent sprijinit de PSD, in nici un caz candidat PSD, Miron Mitrea a administrat presei o veritabila lovitura de maciuca. A dezvaluit ca Mihai Bar a fost reprimit in partid. Argumentele acestei decizii luate pe sest, intr-un stil amintind de stilul raposatului Partid Comunist? Mihai Bar s-a „comportat exemplar". Desi pedepsit grav, el nu s-a avantat in dezvaluiri incomode, n-a trecut la un alt partid. A ramas pe langa grupul parlamentar al PSD, intrecand in credinta pe cel alintat de organizatia „Patru labute" ca fiind „cel mai bun prieten al omului".

Atitudinea lui Mihai Bar n-are nimic iesit din comun. Domnul deputat ne-a convins inca o data ca, in ciuda unor bombaneli interne, PSD ramane cel mai disciplinat partid al momentului. Asta explica intr-un fel si imaginea cu care formatiunea a castigat alegerile din 2000 si sondajele din ultimii patru ani. Dupa brambureala din timpul guvernarii CDR, romănii au apreciat rapid unitatea de actiune a guvernarii Adrian Nastase. Mai ales ca ei sunt locuitorii unei tari in care democratia e deseori vazuta ca o pierdere de vreme, multi intrebandu-se chiar de ce mai e nevoie de trecerea legilor prin Parlament. Ar fi suficiente Decretele-legi date de un Conducator care, reunind functiile de presedinte, secretar general al Partidului si prim-ministru, ar reusi o importanta economisire de salarii.

N-are nimic iesit din comun nici decizia de recuperare a lui Mihai Bar, devenit peste noapte dintr-un exclus ditamai candidatul. Mihai Bar sta foarte bine in sondaje. Conducerea PSD s-a gasit intr-o situatie delicata. Sa fie laudata de presa si sa piarda alegerile locale. Sa fie criticata de presa si sa le castige. Situatia liderului de Bihor da seama de momentul dificil in care se gaseste conducerea PSD la ora actuala. Pana nu demult s-a dus o intreaga campanie pentru a dovedi ca partidul se leapada de cei porecliti baroni locali. Cum s-a ajuns la tema baronilor locali, asumata de presa si de opozitie cu entuziasm, ramane o chestiune pe care o vor lamuri doar arhivele secrete ale PSD. Acuzatii sustin ca Adrian Nastase a dat un sprijin discret campaniei din presa. Afirmatia nu poate fi dovedita. E valabila si explicatia data de Adrian Nastase ca PSD a avut uriase pagube de imagine din cauza baronilor locali, mai ales ca unii dintre ei au avut o adevarata vocatie a datului in stamba. Alimentata sau nu cu dosare de catre echipa lui Adrian Nastase, sigur e ca intr-un fel campania a convenit conducerii de la Bucuresti. Mai intai pentru ca ea a abatut atentia de la afacerile unor lideri de la centru ai PSD, mai isteti in a-si ascunde averile decat guralivii din provincie. Apoi, sa nu uitam ca baronii sunt si stalpi ai partidului in diferite zone ale tarii. Pentru efortul lui Adrian Nastase de a pune mana pe toate fraiele partidului, baronii locali s-au constituit intr-un obstacol serios. Multi dintre ei nu si-au ascuns simpatia fata de lideri ai PSD posibili concurenti ai lui Adrian Nastase. Pe deasupra, toti sunt admiratori ai lui Ion Iliuescu. La randu-i, Ion Iliescu nu numai ca a evitat sa-i critice, dar, mai mult, i-a apreciat cand s-a ivit ocazia. La un dialog pe care l-am avut cu Ion Iliescu la Realitatea TV anul trecut am ramas surprins sa vad ca nu cade in capcana de a-i critica pe baroni. Semnificativ pentru politica lui Ion Iliescu fata de viitorii colegi de partid (admitand ca va reveni la conducerea PSD) ramane asumarea riscului de a-l aprecia public pe primarul Radu Mazare, un baron local adus in partid de Miron Mitrea. Chiar daca baronii nu l-ar suspecta pe Adrian Nastase ca e la originea campaniei impotriva lor, faptul ca, spre deosebire de presedinte, premierul i-a sacrificat fara sa clipeasca, a intarit anipatia fata de el.

Invocand imaginea partidului, Adrian Nastase a luat masuri severe impotriva baronilor locali. Numai ca intre timp a aparut o noua si mare problema. Alegerile locale au devenit mult mai importante decat se estima. Toate partidele de opozitie si-au aruncat in joc vedetele. Toate partidele fac pe dracu’-n patru ca sa puna drept candidati pe oamenii cei mai bine plasati in sondaje. E limpede ca alegerile locale se anunta drept piatra de incercare pentru alegerile generale. Daca PSD va avea probleme, principalul afectat va fi Adrian Nastase. Nu intamplator presedintele PSD declara unui ziar elvetian ca decizia de a se angaja in prezidentiale depinde de rezultatele de la locale. Iar aceste rezultate depind, la randul lor, de prea hulitii baroni locali. Sondajele ii dau favoriti in aproape toate circumscriptiile. In plus, ca sefi ai organizatiilor locale, ei sunt cei chemati sa gaseasca pe cei mai buni candidati, sa organizeze campania electorala. Nimic mai simplu ca baronii locali sa nu mai fie pusi pe liste. In conditiile mizei uriase a localelor din acest an, excluderea lor de pe listele de candidati ar putea fi insa catastrofala. Nu nu numai pentru rezultatele din iunie, dar si pentru soarta formatiunii. ºi macar daca prin lepadarea de ei s-ar obtine ceva in planul imaginii PSD! Partidul are deja imaginea de partid corupt. Orice ar face acum formatiunea, aceasta imagine nu mai poate fi stearsa, ba chiar nici macar micsorata. Nu intamplator, toate masurile anticoruptie au fost primite de presa si opozitie cu neincredere. Exista astfel si punctul de vedere potrivit caruia ar fi fost mult mai bine daca PSD s-ar fi concentrat electoral pe alte argumente - realizarile incontestabile, coerenta guvernarii, proiectele deja incepute si pentru a caror finalizare partidul cere un nou vot - decat pe argumentul ca a luat masuri impotriva coruptiei.

Astfel ca Adrian Nastase a revenit la ganduri mai bune fata de baronii locali. Numai ca si aici se ridica o problema. Daca in judetele controlate de baronii locali, partidul va obtine victorii zdrobitoare, puterea baronilor dupa locale va fi infinit mai mare. In defavoarea puterii lui Adrian Nastase.

×
Subiecte în articol: editorial partid psd nastase adrian locali baronii