x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Beţia de cuvinte’’ a domnului preşedinte

"Beţia de cuvinte’’ a domnului preşedinte

de Serban Cionoff    |    26 Apr 2016   •   11:29
"Beţia de cuvinte’’ a domnului preşedinte

 Domnul Klaus Iohannis a vorbit, ieri, la Timișoara, despre ,,o alt fel de politică și un alt comportament al președintelui’’. Întrebarea este: cum arătă,ele, în realitate? Răspunsul nu este prea greu de dat, mai ales dacă ne amintim de două sau trei întâmplări foarte recente.

 


Astfel, un străfocat text, emanat de la președinția României în zilele în care candidatura lui Marian Munteanu pentru demnitatea de Primar General al Bucureștiului, din partea PNL provocase multe nemulțumiri și aprinse contestări, ținea să ne informeze că domnul președinte ,,nu este implicat în nici-un fel în această candidatură’’, întrucât nu a propus și nici nu a susținut-o. În același text precizându-se că, în opinia domnului președinte al tuturor românilor, decizia aparține strict conducerii PNL, care o va lua ,,în urma evaluărilor interne’’.

 


Toate bune și frumoase, dar peste numai o săptămână, tot președintele Klaus Iohannis, îi cerea președintelui PSD, Liviu Dragnea, să se retragă din funcție deoarece a fost condamnat definitiv în dosarul fraudării referendumului. De data asta, mesajul prezidențial fiindu-i transmis direct destinatarului, într-o convorbire telefonică antamată de către Klaus Iohannis însuși. Discuție purtată pe fondul controverselor din PSD pe tema rămânerii în funcție a președintelui partidului după sentința definitivă pronunțată de către ÎCCJ.

 


În cazul acesta, mai rămâne valabilă ideea că decizia  va fi luată de către  partid, ,,în urma evaluărilor interne’’, așa cum răspicat a susținut comunicatul președinției României? Sau, pentru că  documentul se referea, punctual, la discuțiile din PNL, afirmația- foarte corectă și foarte bine cumpănită- era valabilă numai în acest caz? Nu se numește treaba asta ,,dublă măsură’’? Ba bine că nu! Și atunci cum rămâne cu echidistanța politică a președintelui?...

 


 Cât privește sloganul ,,președintelui mediator’’ pe care Klaus Iohannis l-a reiterat, tot ieri, la Timișoara, cred că, de data asta,domnia sa mai degrabă a turnat gaz peste foc decât să liniștească spiritele. Foarte adevărat, Constituția României  stipulează că președintele ,,exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.'' Atenție, mediator, dar numai între puterile statului și între stat și societate, în nici-un caz în dezbaterile și controversele din viața internă a partidelor. Categorie în care se înscrie și situația tensionată din PSD, situație în care, prin mesajul transmis, la telefon, celui direct vizat, lui Liviu Dragnea, președintele Klaus Iohannis s-a poziționat, fără echivoc, de partea  celor care i-au cerut acestuia să demisioneze. Fapt și mai grav, domnia sa pronunțându-se înainte ca decizia să fie luată în forurile de conducere ale partidului,,în urma evaluărilor interne’’(cum spunea documentul transmis de la Președinția țării).

 


 De parcă toate astea nu erau de ajuns, iată că, tot ieri, președintele Klaus Iohannis vine și ne spune despre guvernul (încă) în exercițiu, de departe cel mai slab guvern de care a avut parte România post-decembristă, că ,,nu este guvernul său’’! Afirmație categorică din care nu putem să înțelegem decât că,pentru Klaus Iohannis, alături de dubla măsură, tehnica lui ,,nici usturoi nu a mâncat nici gura nu îi miroase’’ face parte din paradigma clamată sub sloganul ,,o alt fel de politică și un alt comportament al președintelui’’…

 


Ceea ce, într-o memorabilă formulare a lui Titu Maiorescu- eminentul cărturar și om politic educat la școala culturii clasice germane-, se numește mai simplu și mai cinstit:,,Beție de cuvinte’’.                                                      

 

×