x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bolnavi de scenarii

Bolnavi de scenarii

de Marius Tucă    |    28 Apr 2004   •   00:00

Suna telefonul si aud de la celalalt capat al firului: „Foarte subtil mesajul de aseara! Cine a trebuit sa inteleaga, cred ca a inteles".

Pana sa apuc eu sa spun ca nu stiu despre ce mesaj e vorba, ca, de fapt, nu a fost vorba de nici un mesaj, vocea de la telefon ma linisteste: „Oricum, asta e drumul, nu exista altul!".

Nu e pentru prima data cand mi se intampla, la ziar sau la televiziune, sa fiu „interpretat" conform unor scenarii numai de unii stiute. Este o boala foarte grava care bantuie societatea, gandirea romaneasca: sunt foarte multi cei care cred ca-n spatele unui cuvant, al unei imagini, in spatele unei propozitii sau in spatele unei afaceri, de exemplu, in spatele unei fotografii se afla un scenariu incredibil ori o inscenare, o provocare. Si nu sunt putin cei care gandesc asa, foarte multi dintre ei politicieni sau oameni care se invart in jurul politicienilor, oameni care nu mai cred in realitate.

Este o adevarata drama pe care o traiesc acesti oameni si impreuna cu ei intreaga societate pentru ca, de fapt, ei nu mai percep realitatea. Orice le-ai spune, oricate argumente le-ai aduce, realitatea pentru ei este cea din capul lor, din imaginatia lor. Si, ceea ce este mai grav, este ca acesti oameni au de foarte multe ori un cuvant greu de spus in si despre ceea ce ni se intampla tuturor, despre realitate.

De-aici de multe ori senzatia ca realitatea este, de fapt, un scenariu bine pus la cale. Ei sunt cei care creeaza o lume bazata pe suspiciune, pe scenarii, pe urzeli, mai intai departe de scena publica, in spatele ei, pentru ca apoi sa incerce s-o impuna in realitate. Drama lor si a noastra totodata cu cat cred ca si noi gandim la fel.

Din fericire, boala care-i bantuie pe ei nu ne-a atins si pe noi. Dar nu e timpul pierdut. Sunt destui care s-au saturat de realitate si abia asteapta oportunitatea unei alternative.
×
Subiecte în articol: editorial